|
Piyasaların Tercihi Erken Seçim mi Koalisyon mu?
7 Haziran sonrasının başlıca gündem maddesi olan “erken seçim mi koalisyon mu” sorusu halen cevap bulabilmiş değil. Koalisyon konusundaki çıkmaz sokaklar, koalisyon olasılığının karşısına erken seçimi daha güçlü bir seçenek olarak öne çıkardı.

Çünkü siyasi partilerin hem seçim öncesi vaatleri hem de siyasete bakış açıları birbirinden o kadar farklı ki, bu durum koalisyon hükümetinin kurulması seçeneğini zorlaştırıyor. Zaten Türkiye şartlarında koalisyonun sorunlu ve maliyetli olduğu da tecrübeyle sabit.

Tabi ki, temsil etme açısından ülkenin iki büyük partisi olan AK Parti ve CHP'nin bir araya gelerek koalisyon kurması önemli ve değerli. Bu iki siyasi partinin dış politikadan eğitime, sosyal politikadan ekonomiye dair derin görüş ayrılıkları olmasa, rahatlıkla koalisyonun ülkeye siyasi istikrarı yeniden getireceğini söyleyebiliriz. Ancak iki partinin politik ve ekonomik konularda yadsınamaz derin doku farklılıkları var.

Dolayısıyla, teknik meselelerde farklı bakış açıları ve politika önerileri olan, özelleştirme, kamu maliyesi, yabancı yatırımlar, nükleer enerji, üretim ve sosyal yardımlar konusunda artı ve eksi kadar birbirinden ayrılan AK Parti ve CHP bir araya gelebilir mi?

Bir de bu mesele yalnızca teknik değil. En temel konularda birbirinden farklı düşünen ve seçim öncesi tartışmalara bakıldığında kutuplaşmanın gittikçe de arttığı iki farklı siyasi partiden bahsediyoruz.

Diğer yandan, ideolojik ve uç partilerin gittikçe güçlendiği ve ayrıştığı bir dönem yaşıyoruz. Bu dönemde koalisyon yapmak hem zor hem de merkez parti olarak kabul edilen AK Parti ve CHP için siyasi açıdan çok maliyetli. Koalisyon sonrası yapılacak bir seçimde, iki partinin de olumsuz etkilenme olasılığı çok yüksek.

Ayrıca, koalisyonun başka bir maliyeti daha var. Koalisyon kurma sürecinde geçen zaman kaybına bir de devam eden ve başlatılması planlanan projelere iki partinin farklı bakışı yüzünden ülke ekonomisinin ödediği bedeli de koalisyonunun maliyetine eklemek lazım.

Peki, bu dönemde erken seçimin ekonomik anlamda maliyeti yok mu?

Tabi ki var, ancak olası bir seçimle birlikte iddia edildiği gibi 2015 yılını kaybetsek bile 2015 sonrasını kazanabiliriz. Türkiye ekonomisi son yıllarda Gezi, 17-25 Aralık ve son dönemde ortaya çıkan kaotik süreçte neler kaybetmedi ki. Koalisyon olduğu takdirde önümüzdeki yılları da siyasi istikrarsızlıkla geçireceğimiz sır değil.

Dolayısıyla, erken seçimin maliyetiyle koalisyon yüzünden oluşacak ekonomik istikrarsızlık, ertelenen yatırımlar, şu andaki mevcut durum ve ülkedeki kaotik sürecin sebep olacağı siyasi belirsizliğin maliyeti karşılaştırılınca, erken seçimin daha az maliyetli olduğu açıkça görülecektir.

SURUÇ KATLİAMI SONRASI KOALİSYON OLASILIĞI DAHA DA AZALDI

Bir de koalisyon olasılığının piyasalar tarafından nasıl algılandığı konusu var. Kısa süreli olsa da sanki bir koalisyon kurulacağına dair bir hava oluşmuşsa da, 7 Haziran sonrasında ortaya çıkan tabloyla bir hükümet kurulmayacağı piyasalar tarafından satın alınmış durumda.

Piyasalar koalisyon olsa bile, bu koalisyon hükümetinin 4 yılı tamamlayamadan

yeniden seçim yapılacağına ve seçim sonrasında istikrar geleceğine dair varsayımında bulunuyorlar. Aslında piyasalar uzun dönemi satın alırlar. Olası bir AK Parti-CHP koalisyonunun ne kadar süreceği konusunda sürekli sorulan sorunun cevabı açık olmadığı için de, bu koalisyon seçeneği istikrar ve piyasa aktörleri için olumsuz bir durum oluşturuyor.

Hele Suruç katliamıyla başlayan ve devam eden olaylara bakıldığında, içinde bulunduğumuz durumun koalisyon ile sürdürülmesi çok zor görülüyor.

Ayrıca, bölgede siyasi dengeler değişiyor, enerji koridorları yeniden çiziliyor, uyuyan enerji aktörleri sisteme dahil oluyor. Böyle bir dönemde, siyasi istikrara sahip güçlü bir Türkiye'nin denklemden dışlanamayacağı ortada.

Son dönemlerde, ülkede kaos oluşturma ve politik belirsizliği artırma çabasının Türkiye'nin bölgedeki ekonomik ve siyasi gücünü zayıflatma hedefine hizmet ettiğini anlamak için de kahin olmaya gerek yok.

twitter.com/erdalkaragol
#Koalisyon
#AK Parti-CHP
#AK Parti-CHP koalisyonu
9 yıl önce
Piyasaların Tercihi Erken Seçim mi Koalisyon mu?
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim
Columbia’da ‘Filistin’le Dayanışma Çadırları’