|
AK Parti koalisyonu kiminle kurmalı?
Herkes bu sorunun peşinde. Aslında doğru olan soru şudur: AK Parti kiminle ve niçin koalisyon kurmalı? Önümüzde duran en önemli mesele budur. Çünkü ülkenin bir an önce yeni iktidara kavuşması gerekir. Milletin ortaya koyduğu irade koalisyonlu iktidar seçeneğidir. Koalisyon iktidarlarının olumsuzluklarını öne çıkarmanın lüzumu yok. Özellikle geçmiş koalisyonlar tecrübesinden geçmeyen yeni seçmen kitleye bunu anlatmak hiç de kolay değil. Bundan dolayı siyasetin yoğunlaşacağı temel mesele bir an önce koalisyon iktidarının kurulmasıdır.
Doğruya varmak, çoğunlukla doğru yerden başlamakla mümkün
. Aynı şey kurulacak koalisyon hükümeti için de geçerli.

AK Parti en yüksek oy alan ve ezici çoğunluğa sahip bir parti olarak koalisyonu kurma sorumluluğuna sahip. Millet bu konuda onu gözlemleyecek. Bunu ne kadar, nasıl ve kimlerle başarabileceğini ya da başaramayacağını tartacak. Daha sonra erken ya da yeni seçimde bu siyasi aktörler ve partiler konusunda yeni eğilimlere ve tercihlere yönelecek. Bu nedenle AK Parti'nin kiminle ve niçin koalisyon kuracağı düşünülen erken seçim için bile önemli bir olgudur. Birçok veriyle tabanın talepleri öne sürülüyor. Kamuoyu araştırmaları bunlarla gündemleri belirlemeye çalışıyorlar aynı zamanda! Sonuçta yönetmek, organize etmek ve doğru sonuçlara yol açacak kararları vermek liderlere düşer. Bunun için tabanın beklentileri tek başına veri olarak baz alınması doğru değildir. Çünkü başarısız sonuçlar ortaya çıkınca seçmene “siz bunu istemiştiniz ama” deme lüksü yok liderlerin.

AK Parti'nin kiminle koalisyon kuracağı kadar niçin kuracağı da önemli diyoruz. Bu nedenle koalisyonu beraber kuracağı partilerin öncelikle siyasal amaçlarına ve Türkiye'de yapılmak istenenlerle örtüşmesi gerekir. Öncelikli yaklaşım bu olmalıdır.
AK Partinin bugüne kadar getirdiği değişim dalgasını devam ettirecek partner parti ya da partiler kimler olabilir? MHP mi, CHP mi yoksa HDP mi? Buna bakmak gerekir.
Yani yeni anayasayı yapmak, sistemi yarı ya da tam başkanlık siyaseti ile revize etmek, çözüm sürecini (yeni tarzla diyorum ben) sürdürecek ve bölgesel gelişmelerle uyumlu çalışacak parti hangisidir? Yol haritası buna göre çizilmelidir. Elbette AK Parti'nin siyasal anlam ve önemini tabanı nezdinde koruyacak bir partnerlik tarzı da buna eklenmelidir. Bütün bunların bileşkesine dayalı bir AK Parti öncülüğündeki koalisyon, hem muhafazakar siyaset hem de Türkiye için “yola devam “ anlamını taşır.

AK Parti'nin koalisyon kurma tarzının bu ilkeler üzerine inşa olması siyasal aklı (siyasal rasyonalite) ve siyasal sosyolojiyi yansıtması demektir. Siyasetin ne kadar hırs, hissiyat ve heyecan yönü olursa olsun mutlaka bir rasyonalitesi vardır. Bu koalisyonun kurulması için de geçerli. Bundan dolayı CHP ile koalisyon kurmak hainlik, HDP ile kurmak bölücülük ya da MHP ile kurmak Kürtleri satmak gibi değerlendirmeler “aşırı yorumlar”dır. Türkiye'nin kavgacı, kutupçu ve savaşçı dilidir. Bu dil artık doyuma erişti. Siyaset artık bu dille devam ederse merkezileşme yerine aşırılaşma ortaya çıkıyor. Türk ve Kürt milliyetçiliklerinin MHP ve HDP bağlamlarında yükselmesinin nedeni de budur. Bundan dolayı yeniden merkezileşmeye yönelik rasyonel siyaset dilini yakalamak zorundayız. Marjinal ve aşırı siyasal tutumları yansıtan hainlik, oyun, satmak, bölmek gibi bir siyasal epistemoloje dayalı bir dille koalisyonu tartışmak anlamsızdır.
#ak parti
#koalisyon
#mhp
#chp
9 yıl önce
AK Parti koalisyonu kiminle kurmalı?
Nedir ‘mukaddesimiz’?..
Dinde reform talebi-II
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm