|
IŞİD bir siyasal intihardır
Işid, tarihin karanlık dehlizlerinden fırlayan bir hayalet. Her tarafa bombalar yağdırıyor. Bu konuda sınır tanımıyor. Müslümanları da katlediyor gayri müslimleri de. Beyrut'taki Şiilere de intihar saldırısı düzenliyor, Ankara'daki Sünnilere de. Arap da katlediyor, Kürt de. Çünkü kendisini öldürmeye ve yok etmeye adamış. İyiliğin değil, kötülüğün peşinde. Teolojiyi derinden çarpıtan bir tekfir ideolojisiyle hareket ediyor. Bu ideolojinin hiçbir normu ve etiği yok. Bir sosyolojiye de dayanmıyor. Ancak bir siyasal zemini var. Işid, sosyolojisi olmayan bir siyasal fenomendir. Sosyolojiyi yutan bir siyasal durumdur. Siyaseti de tamamıyla intihara çeviriyor. Bu nedenle Işid, siyasal intihardır. İntihar denilince hepimizin aklına bireysel bir tutum gelir. Oysa burada grubun intiharı var. İntiharın bir tarza dönüşümü var. İntiharın siyasal bir grup faaliyeti haline gelmesi vardır.

Siyasal intihar, belli siyasal şartların ürettiği bir travmadır. Anomik siyasal şartların travmasıdır. Nasıl ortaya çıkar anomik siyasal şartlar? Siyasal düzenler çöküp, yerini siyasal bunalımlar ve krizlere bıraktığı zamanlarda. İslam dünyasında yaşanan budur. Özellikle Işid'in ortaya çıktığı coğrafya Irak ve Suriye tam manasıyla bunu ifade ediyor. Siyasal rejimler çökmüş ve siyasal boşluklar doğmuştur. Bu da arkasında büyük kriz ve bunalımlara yol açıyor. Örneğin ABD'nin Irak'a müdahalesiyle bir milyona yakın insan öldü. Suriye'de Esed rejiminin katliamlarıyla 300 bin insanın ölümünden bahsediliyor. Zerkavi, projesini buradaki Baas subaylarıyla beraber harekete geçirdi. Çünkü çöken siyasetler, doğan boşluklar ve üreyen krizler onlara yeni fırsat alanları açıyordu. Hatta onlar bile bu şartların ürünüydüler.

Siyasal intihar, siyasal anominin ürünüdür. Siyasal anomi, bireyin nasıl bir siyasal davranış içinde bulunacağını kestirememesidir. Siyasal karmaşanın ruhumuza sinmesidir. Siyasal yolun ve siyasal aklın kaybedilmesidir. Son tahlilde siyasal anomi siyasal sistemin yenilenmesi, değişmesi ve tekrar inşasına yol vermiyor. Sadece sarsıntılar üretiyor. Kitleler, aydınlar, gruplar çöken rejim yerine yenisini ikame etme fırsatlarını bulamıyorlar. Arap Baharı, belki de bu siyasal anomaliyi aşmak için önemli bir imkandı. Çünkü siyasal anomi yeni siyasal aktörler ve yeni fikirlerle aşılacaktı. İhvan bunun için önemli bir imkandı, belli bir siyasal akla dayanıyordu. Siyasal ilkeleri ve normları vardı. Yapmak, ihya etmek ve düzeltmek istiyordu. Arap baharının bloke edilmesiyle beraber siyasal anomiyi aşan alternatif hareketlerin önüne duvar örüldü. Mursi'nin devrilmesi bunun somut örneğiydi. Siyasal anominin eski rejimlerin yeniden tahkim edilmesiyle aşılacağını düşündü batılı güçler. ABD ve AB ülkeleri bunun için Sisi'nin yanına koştular. Daha fazla darbe ve daha fazla baskı aygıtları harekete geçirilerek bu anominin aşılacağına inandılar. İsrail'in sarsılan statükosunu korumak adına bütün bölgenin derinden sarsılmasına göz yumdular. Yeni bir siyasal akıl için umutlanan kitleler bir süre sonra yeniden karmaşanın, boşluğun ve belirsizliğin içine yuvarlandılar. Siyasal intihar en önemli seçenek olarak önlerinde duruyordu artık. Işid, bunun ürünüdür. Siyasal anominin doğurduğu sarsıntılarla gelen bir siyasal intihar pratiğidir. Bundan dolayı sadece yok edicidir. Kendini yok ederek başkalarını yok eden bir girişim! Kurmak, yapmak, davet etmek, kurtarmak, aydınlatmak, ihya etmek, ıslah etmek…Bütün bunlara yabancı. Nilüfer Göle de bunun farkında. O nedenle Işid için “medeniyet önermeleri yok, medeniyeti yıkma çabaları var” diyor.

Siyasal intihar, en yetkin biçimiyle Işid'de tezahür ediyor. Ancak gün geçtikçe bir veba gibi yayılıyor. El-Kaide, Boko Haram, El-Murabitun, Sina Eyaleti… Bütün İslam coğrafyası intihar tarlalarına dönüşüyor. Son olarak Mali'nin başkenti Bamako'da karşımıza çıktı. El-Murabitun adlı bir grup olayı üstlendi. Yeni yerler, yeni intiharlar ve yeni örgütler… Siyasetin kendini ölüme vurduğu zamanlar ve coğrafyalar…
#Siyasal intihar
#Işid
#İslam coğrafyası
8 yıl önce
IŞİD bir siyasal intihardır
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti