|
Musul’un yanı başında

Erbil kentindeyiz. TRT Kürdi'nin bir programına katılıyoruz. Genel Koordinatörü Mustafa Ekici'nin her zamanki muhabbetleriyle dolup taşıyoruz. Grup Tillo'dan Ahmedi Hani üzerinden bir Kürtçe müzik ziyafetiyle kendimizden geçiyoruz. Kentin âlimleri ve önemli insanlarıyla tanışıyoruz. Akşamın geç saatlerinde Erbil'in sokaklarında geziyoruz. Capcanlı bir hayat var. Kent büyük caddeleri, daha birkaç sene önce yükselen büyük binalarıyla sürekli büyüyor. Gecenin geç saatlerinde caddelerinde güvenle yürüyoruz. Bir yandan da Mardin'den, Van'dan buraya gelen ve çalışan gençlerle tanışıyoruz. Erbil ile ilgili sorular soruyorum. Bir buçuk milyon nüfusu ve beş yüz bine yaklaşan mültecileri taşıyor üstünde. Kürdistan bölgesinde bir buçuk milyon mülteci kalıyor. Felluce başta olmak üzere IŞİD'den ve Şii milislerden kaçanlar buraya sığınmış. Sünniler, Türkmenler ve Kürtler bunlar. Burası bir barış adası gibi görülmüş. Ya da bir an önce katliamlardan kurtularak başını sokacak bir yer.



Aniden Musul geliyor aklıma. Buradan uzaklığı sadece 80 kilometre. Yarın ya da bu gece ne olacak diye düşünüyorum. Yeniden kaygılarım artıyor. Çevremdekilere soruyorum. İhvan'a yakın olan ve İslami Birlik adını taşıyan partinin genel başkanını ziyaret ederken söyledikleri, bu endişelerimi daha da artırıyor. Mütevazı, inançlı ve bilge bir havayı yansıtan genel başkan misafirperverliğiyle bizi karşılıyor. Daha birkaç gün önce Ankara'da olduğunu söylüyor. Oldukça kaygılı gözüküyor. Siyasetçiden çok bir kanat önderini andırıyor. Her insanın hakkı olduğu gibi halkların da benzer haklara sahip olduğuna vurgu yapıyor. Kürtlerin de böyle düşünülmesi gerektiğine ancak realiteden de uzak durmamamız gerektiğine dikkat çekiyor. Musul'u soruyoruz. Musul'un DAİŞ'e karşı korunması gerektiğini ve bunu da Irak merkezi hükümeti kendi başına yapabiliyorsa bunu yapmasına izin vermek gerektiğini söylüyor. Bunu yapamayınca dış güçleri çağırdığını ve bugün de kalkıp sadece Türkiye'yi suçluyorlarsa bunun sorun teşkil ettiğini ifade ediyor. Bölge için Türkiye'nin önemli olduğunu ancak diyalogla bunların yürümesi gerektiğini, sadece Başika kampının katılmasını ve halkın çok endişeli olduğunu ifade etti.



Musul halkında büyük bir kaygı var. Milyonların üzerinde insan yaşıyor. İki yıldır DAİŞ orayı yönetiyor. Bu kadar çok insanın göç etmesi, evlerini terk etmesi çok zor. Binlerce gencin DAİŞ'e katıldığı söyleniyor. Dışarda yapılacak müdahale ile ciddi bir direnişin ve hesaplaşmanın yaşanacağı gözüküyor. Bir bakıma DAİŞ son hamlesini yapacak. Adeta onun varlığı ve yokluğunun isyanı olacak. Çünkü ekonomik gücü Musul. Irak hükümeti bu müdahaleyi karada tek başına yapacağını söylüyor. Peşmergeler dışarda kalacak ve bekleyecek. Koalisyon güçleri gerektiğinde havadan müdahale edecek. Ancak Irak merkezi hükümeti, kendisine bağlı Haşdu'ş- Şa'bî Şii milisleri ile bu müdahaleyi yapmak istiyor. Özel eğitilmiş bu milisler, fanatik bir Şiilik ruhuna sahipler. Bu da birçok sorunu beraberinde getiriyor. Çünkü Musul bir Sünni şehri. Kentin %80'i Sünni Araplardan, geri kalanı da Sünni Kürtler ve Türkmenlerden oluşuyor. Bir Sünni kenti. Bu da Şiilik adıyla Sünnilere yönelik büyük bir katliam yaşanacağını akla getiriyor. Zaten Irak merkezi hükümetinin siyasetleri İran'ın Şiilik politikalarına bağlı olarak yürüyor. Öte yandan Şii milislerin müdahalesi, Musul halkının DAİŞ'i destekleme ihtimalini de yükseltiyor. Çünkü Musul halkı, müdahaleye gelenleri kendini kurtaracak kişiler olmaktan çok Şiiliği hakim kılacak güçler olarak algılayacak. Bu da hem DAİŞ'in Şiilik karşıtı siyasetini güçlendirir hem de kentin terk edilme ihtimalini. Dolayısıyla Musul'u katliam, savaş, DAİŞ yandaşlığı ya da mültecileşme bekliyor.



Türkiye, Musul'un bu fazla DAİŞ yandaşlığı, katliama uğrama ve mültecileşme sorunlarına karşı önemli bir alternatif aslında. Şii milisler ve DAİŞ arasında kalarak büyük kaoslarla karşı karşıya kalacak bir kent için çok önemli üçüncü seçenek. Ancak İran, Irak ve ABD'nin siyasal tutumları bunu engelliyor. Sonuçta böyle giderse Musul kaybedecek, sadece İran'ın yayılmacı politikası kazanacak.


#TRT Kürdi
#DAİŞ
#Musul
7 yıl önce
Musul’un yanı başında
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti