|
Araba da benim, can da benim… İçerim… Kime ne kardeşim!.. Diyemeyeceksiniz…

Türkiye Büyük Millet Meclisi Sağlık Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar ile beraberdim. Alkolle ilgili yeni düzenlemeler konusunda sohbet ettik. Yaşam alanına müdahale mi sorusuna ''kesinlikle hayır!'' cevabını verdi. ''Alkol kullanımı yasaklanmıyor ki… Reklam, özendirme ve alkollü araç kullanımıyla ilgili yaptırımlar geliyor. 22.00 ve 06.00 arası lokantalarda içki servisi ve satışı ile ilgili bir düzenleme yok'' dedi ve ilave etti; ''Bunlar gelişmiş pek çok ülkede var.''

Alkol önlenebilir ölüm sebebi!..

Necdet Hoca sözlerine şöyle devam etti; ''Alkol, tütün ve hipertansiyon önlenebilir ölüm ve hastalıkların üç önemli sebebi. Tütün kullanımıyla mücadele konusunda çok başarılı olduk. Sigara kullanımı yüzde 33''ten yüzde 27''ye düştü. Yaklaşık iki milyon insan sigarayı bıraktı. Neden alkol kullanımıyla ilgili olarak da aynı başarıyı göstermeyelim?'' dedi.

Avrupa''da alkol nelere sebep oluyor?

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Avrupa''da her yıl 195 bin kişi alkolün sebep olduğu nedenler yüzünden ölüyor. 2011 yılında 7 milyon kişi alkollüyken kavgaya karışmış. Alkollü sürücülerin sebep olduğu kazalarda 17 bin kişi ölmüş. Avrupa''daki tüm cinayetlerin yüzde 40''ı alkolün sebep olduğu olaylar. Her altı intihardan biri alkollüyken. Her yıl alkolün sebep olduğu 136 bin kanser vakası görülüyor.

Müslüman ülkeler arasında alkol tüketiminde ikinciyiz.

Maalesef ülkemizde bu konudaki istatistik çalışmaları son derece yetersiz. TÜİK verilerine göre 10 yaş altında ilk kez alkole başlama oranı 2008''de yüzde 1.1 iken, 2010''da yüzde 1.2 olmuş. 10-14 yaş arası ilk kez alkole başlama oranı ise yüzde 6.7 iken, yüzde 6.9''a çıkmış.

TAPDK''nın 2004-2011 alkol tüketim rakamlarına göre son yedi yılda alkol tüketimi yüzde 15.3 artmış.

OECD araştırmasına göre Müslüman ülkeler arasında en çok alkol tüketilen ikinci ülkeyiz. birinci ülke ise Lübnan.

Amerika''da 21 yaş altındakilere alkol satışı yasak.

Alkollü içecek ya da likörlü içecek alımı esnasında fotoğraflı bir kimlik gösterilmesi zorunlu. 20 yaşındaki bir genç alkollü araç kullanırken bir yaya çarpar ve ölümüne sebep verirse, alkollü içeceği temin ettiği kişi de adam öldürme suçuyla yargılanıyor.

Otuz altı eyaletin tamamında pazar günleri alkol satışı yasak. Otuz sekiz eyalette de tüm alkollü içkilerin satışı için lisans gerekiyor.

Alkollü araç kullanana doksan gün hapis cezası var. Hatta 2007 yılı Temmuz ayında alkollü araç kullanırken yakalanan ünlü Amerikalı aktris Lindsay Lohan mahkeme kararlarına uymadığı gerekçesiyle doksan gün hapis cezasına çarptırılmıştı.

Teksas''da araç içerisinde alkol taşınması yasak. Alkollü içecekler ancak açılmamış halde bagaj içerisinde taşınabilir. Pazar günleri marketler ve bakkallar alkollü içecek satamazlar. Restoranlarda ise yalnızca yemeğin yanında belirli miktarda servis edilebilir.

Alkol reklamları içmeyenin de aklına düşürüyor…

Alkollü içkiler alkol endüstrisi tarafından, gençlere yönelik pazarlamalarla sunuluyor. Yeni geliştirilen ürünlerin, yaşı tutmayan içiciler için çekici kılındığına dair kanıtlar var.

Fiyat promosyonları içki âlemlerini arttırıyor. Satış noktasında reklamlara maruz kalmak gençlerin içkiye başlamasını hızlandırıyor. Alkol reklamları yaşı tutmayan gençleri hedef alıyor. Televizyon, videolar, alkol reklamı içeren sponsorluklar, gençlerin içkiye başlamasına ve içki tüketiminin artmasına yol açıyor.

Tütün reklamlarına maruz kalmak da gençlerin sigaraya başlamasını arttırıyor. Yiyecek reklamlarına maruz kalmak çocukların yeme alışkanlıklarını değiştiriyor.

Reklam hacmiyle, içkiyle ilgili davranışlar ve sonuçlar arasında bir ilişkinin varlığını ortaya koyan birçok kanıt var. Dolayısıyla alkol ürünlerinin ticari reklamının kısıtlanması zararın boyutlarını azaltmak için şart.

Dünya Sağlık Örgütü''nün tavsiyeleri…

Örgüt, Aşağıda sayılanlar bir arada yapılırsa tüm Avrupa''da 1.4 milyon kişinin hayatının kurtulabileceğini bildirmiş.

1. Bilgilendirme çalışmaları,

2. Reklam yasakları

3. Sınırlı erişim

4. Vergilendirme

5. Sürücü alkol kontrolü

Prof. Dr. Necdet Ünüvar kanunla aslında Dünya Sağlık Örgütü''nün tavsiyelerini yerine getirmekten başka bir şey yapmadığını, insanların özel hayatıyla asla ilgilenmediklerini, bu düzenlemelerin gelişmiş ülkelerdeki ile aynı olduğunun herkes tarafından bilinmesini istiyor.

11 yıl önce
Araba da benim, can da benim… İçerim… Kime ne kardeşim!.. Diyemeyeceksiniz…
Türklerle Kürtlerin tarih yapıcı rolü: Bin yıllık kardeşlik ruhu ve medeniyet ufku
İkiyüzlü dünyanın 200 günü
Garson nereye baksın?
İnsafsız takas!
Erdoğan’ı/AK Parti’yi Kürtsüz bırakma operasyonu…