|
Darbe travmasını çikolatalı dondurma eşliğinde atlatmak!

CNN Türk darbe girişimini engelleyen programları ile ne kadar takdire şayan ise, darbe sırasında sanıyorum Mars'ta olan Nevşin Mengü'nün geçtiğimiz Pazar günü yapmış olduğu Haber Ötesi (31 Temmuz programın tekrarıydı) programı o kadar incitici.



Bir dinleyici olarak hiç bu kadar incitildiğimi/incindiğimi hatırlamıyorum.



“Nevşin Mengü ile Haber ötesi, haberden ötesi” reklamı ile dönen programda ne haber vardı ne de ötesi. Sadece yaşanan travmayı hafife alan laf olsun torba dolsun kabilinden sade suya tirit bir yaklaşım ile kotarılmış bir “program” vardı.



Programın yola çıkış sorusu anlamlı esasında. Yaşadığımız travmayı nasıl atlatabiliriz? Bu sorunun peşine düşülmeli evet. Ekranlar komplo teorilerinin doz aşımından kurtarılmalı. Ama bu sorunun cevabı bir diyetisyenle telefon bağlantısı yapılarak aranıyorsa işte orada duyarsızlığın incitici dili başlamış demektir.



Nevşin Mengü, çok gerildik, gerilince yemek yiyoruz haliyle, o halde kilo almamak için ne yapmalıyız diye soruyor telefondaki diyetisyene. Diyetisyen de bildiğimiz diyet listelerini sıralıyor. Her öğünde muhakkak protein ara öğünde kabak çekirdeği filan.



Bu mudur? Ekranda alt yazı ile “darbe sonrası diyet” diye bir tanıtım geçmediği için şükür mü etmeliyiz!



Oysa travma ve yiyecek bahsi antropolojik ve sosyolojik açıdan ele alınabilirdi. Taziye evlerinde kavrulan helvalardan başlayarak her toplumun kendine göre acı ile baş etme yöntemleri üzerine bir program hazırlanabilirdi. İşte o zaman program adını hak eder “haber ötesi” bir çizgide ilerlerdi.



Darbe travmasını konuşuyormuş gibi yaparak bir diyetisyenle telefon bağlantısı yapmak çok ama çok ucuz bir yaklaşım. İncitici bir yaklaşım.



Böyle yaşayacağız bundan böyle. Ötekilerin acısına uzak durmayı seçenler, toplumsal gerçeklerle yüzleşmeyi göze alamayanlar, içinde darbe geçen cümleler kurarak gündeme dahil olacaklar.



Kabalık bununla sınırlı kalmıyor. Nevşin Mengü'nün soruları soruş şekli ve muhatabını dinleme şekli de çok ciddiyetsiz, çok can sıkıcı.



Sanki 240 kişi ölmemiş, binlerce kişi yaralanmamış.



Sanki meydanlarda hala daha sabaha kadar çoluğu çocuğu ile nöbet tutan insanlar yok.



Bütün mesele üstümüzden F16'ların uçmasıymış sadece.



F16'lar niye geçmiş, biz Türkiye olarak niye korkmuşuz? Bunlar hiç dert değil.



Sanki 30 Ağustos Zafer Bayramına hazırlanan pilotlar yanlışlıkla F16'ları aşağıdan uçurmuş da işte biz o sebepten korkmuşuz gibi.



Korkumuzla başa çıkamadığımız için durmadan atıştırıyormuşuz da, işte Nevşin Mengü de bu durumumuza “haber ötesi” bir yaklaşım getirerek toplumsal sorumluluğunu yerine getiriyormuş gibi.



Kurulan cümlelerde bir travmadan bahsediliyor evet, ama bu travmanın içinde tek bir şehit yakını yok. Bombalanmış alanlardaki yıkım fotoğrafları, en sevgililerin ölüm fotoğrafları yok. Ayağını, kolunu yitiren gaziler yok.



Ama durun, darbe travmasını atlatmak için sadece diyetisyenle yetinmiyor elbet haberin “harbi kızı”.



Can dostu bir Psikoloğa bağlanıyor. Konu yine aynı bu travmayı nasıl atlatacağız. (Kendisinde bir travma etkisini görmek mümkün değil elbette.) Telefonla bağlanan psikolog, her dönemin pek psikolojik öğütlerini sıralıyor. Hediye alın diyor psikoloğumuz. (Kime? Şehit yakınlarına, gazilere mi? Hayır. Kendinize, sevdiklerinize).



Çikolatalı dondurma yiyin, kilo almaktan korkmayın diyor. (Öyle ya tek derdimiz kilo almak. Kasap et derdinde keçi can derdinde derler ya tam öyle işte.)



Hayvanlar için kapının önüne su koyun diyor psikoloğumuz. (Temmuz darbe girişiminin darbesini unutup Temmuz kısmına odaklandı zahir).



İnternette sörf yapın diye öğütlüyor. (Bu hiç yapılmayan bir şeydi. Ahali haber takip etmekten uyku uyumuyor. Ama sevgili psikoloğumuz bunu kast etmiyor elbette.)



Hakkını yemeyelim kitap okuyun da diyor. Boş boş oturmamıza da izin veriyor neyse ki.



Nevşin Mengü bir mutlu bir mutlu. Yapmış olduğu bu pek başarılı telefon bağlantısı ile psikolog arkadaşı Ozan'a teşekkür ediyor. Ozan da ona sana fiziksel olarak sarılamasam da sarılıyorum diyor. (Az kalsın unutuyordum birbirinize sarılın diye de önermişti psikolog arkadaş.)



Darbe travmasını nasıl atlatacağız deyince evlerimizin önüne hayvanlar için su koyalım demekten başka söyleyecek cümlesi neden yoktur psikoloğun!!!



Fransa karşılaştığı iki şiddet saldırısından sonra haberlerin dilini masaya yatırdı ve bundan sonra kendi reklamını yapmaya çalışan teröristlerin adlarını asla anmama kararı aldı.



Hadi diyelim ki, programcı arkadaşlar aşırı yorgunluktan (her gün ille de ekranda olmak da nedir? Hafta içi ana haber, hafta sonu haber ötesi?) soru soracak, sorularının peşine düşecek enerjiye sahip değil!



Peki psikologlar, psikiyatristler uyuyor mu?



Böyle program olur mu diye niye kendi meslektaşlarını eleştirmiyorlar?



Yeni Türkiye'yi inşa edecek isek öncelikle her meslek erbabı kendi yol haritasını titizlikle çizmeli.


#CNN Türk
#Darbe girişimi
#Yeni Türkiye
#Nevşin Mengü
8 yıl önce
Darbe travmasını çikolatalı dondurma eşliğinde atlatmak!
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti