|
Bu toplantıya dikkat!

Siz bu satırları okurken Paris"te çok önemli bir toplantı devam ediyor olacak.

OECD bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye"nin de üye olduğu Karaparanın Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu (Financial Action Task Force - FATF) 12-14 Şubat arasında yapacağı toplantıdan ne çıkacağı oldukça önemli.

Geçen yıl şubat ayında Türkiye, Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı"nı FATF"nin toplantısının hemen öncesinde TBMM"de kabul ederek olayı atlatmıştı.

Türkiye, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi"nin Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Uluslararası Sözleşmesi"ni 2001 yılında imzaladı. Geçen yıl Şubat ayında konuyla ilgili kabul edilen kanun ile terörün finansmanı suçunun düzenlenmesi, terörizmin finansmanının önlenmesi amacıyla malvarlığı dondurulması usul ve esasları düzenlenmişti.

Türkiye"nin uzun süredir FATF"la problemi bulunuyor.

Türkiye bir süredir zaten kuruluşun gri listesinde. Türkiye"nin dâhil olduğu listedeki diğer ülkeler; Cezayir, Ekvador, Kenya, Myanmar, Tanzanya, Yemen, Endonezya, Suriye, Pakistan ve Etiyopya.

FATF"ın kara listesinde ise İran ve Kuzey Kore var.

Kuruluşun bu yılki toplantısından hakkımızda çıkacak sonuç son derece önemli. Çünkü bu sefer her zamankinden farklı olarak, bazı çevreler bir süredir Türkiye"nin kara listeye girmesi yönünde ciddi mesai harcıyor.

17 Aralık operasyonu sonrası yaşanan gelişmeler, bu toplantıyı Türkiye açısından son derece önemli kılıyor.

Hatırlarsanız; 23 Ocak tarihli "Türkiye bunu atlatacak" başlıklı yazımızda bu toplantının ön hazırlığına ve önemine dair vurgular yapmıştık.

Söz konusu yazımızda ne demişiz bakalım:

"... Bir diğer hazırlık; önümüzdeki şubatta OECD"de yapılacak görüşmelerde Türkiye"yi "yolsuzluk, kara para ve rüşvet" listesine sokmak istiyorlar. Bu yönde ciddi bir mesai harcanıyor.

Halkbank operasyonu da bunun bir parçasıydı. Eğer bu gerçekleşirse finansal yapıyla beraber ekonomi de ciddi yaralar alacaktır.

En önemlisi de; Türkiye"nin Suriye"ye dair izlediği dış politikayı terörün finansmanına yamama çalışmaları da bu süreçte devam edecektir.

Son günlerdeki TIR operasyonları bu yamamanın bir parçasıdır. Eğer başarılı olurlarsa; Türkiye terörü finanse eden ülkeler listesine dâhil edilecektir..."

Evet, birileri Türkiye"nin Paris"teki bu toplantıda kötü karne alması için çalışmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta ABD Hazine Bakanlığı ağzındaki baklayı çıkardı ve Türkiye-El Kaide bağlantısı üzerine kritik açıklamayı yaptı.

ABD Hazine Bakanlığı yaptığı açıklama ile içinde Türkiye"nin de bulunduğu bir dizi ülkedeki şirket ve bireylere yeni ambargolar getirdi. Bunun yanı sıra, ABD Hazine Bakanlığı, ilk kez Türkiye"nin Suriye"deki El Kaide unsurlarına yönelik rolüne vurgu yaptı.

Toplantıdan "kötü senaryo" çıkması için her türlü eylemi ve gündemi deniyorlar.

Bu yılki toplantıdan çıkacak olumsuz bir sonuca dair eylem planları bile hazır.

Ancak başarılı olamayacaklar.

Türkiye"nin kara listeye dâhil edilmesi felaket olur. Ama bu çok zayıf bir ihtimal. Yine de toplantıdan Türkiye aleyhine yazılı veya sözlü bir kınama çıkması bile mali piyasaları ve yabancı sermayenin Türkiye algısını ciddi anlamda bozacaktır.

10 yıl önce
Bu toplantıya dikkat!
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset