|
Okuma notları

“Doğanın dili, her nöbetçinin bir sonrakine kendi dilinde ilettiği gizli bir parolaya benzer, ama parolanın içeriği nöbetçinin dilinin kendisidir. Bütün yüksek diller aşağıdakilerin bir çevirisidir, ta ki bu dilsel devinimin birliği olan Tanrı kelamı bütün berraklığıyla görünene kadar...”

Son Bakışta Aşk/ Walter Benjamin

“Her ne düşünüyorsak oyuz. Her ne olursak düşüncelerimizle oluruz. Kim ki saf düşünceyle konuşmaz veya hareket etmez arabayı çeken öküzün tekerlerin ayak izlerini takip etmesi gibi, ıstırap onu takip eder.”

Doğu Bilgeliği/ Rene Guenon

“Bütün ırmaklara, arklara su veren, o büyük deniz bile çeri çöpü başının üstünde gezdirir. Bu keremi yüzünden denizden bir şey eksilmez, bu kereminden ötürü deniz ne çoğalır ne de azalır.”

Hz. Mevlana/ Mesnevi Tercümesi

“Akıp giden bir suyu kovanın içinde tutmaya çalışıyorsanız onu anlamamışsınız demektir ve bu da sürekli hayal kırıklığına uğrayacaksınız anlamına gelir; çünkü kovanın içindeki su akmaz. Akan bir suyu ‘elde etmek’ için onu kendi haline bırakmalı ve akmasına izin vermelisiniz. Aynı şey yaşam ve Tanrı için de geçerlidir.”

Güvencesizlikte Bilgelik/ Alan Watts

“Sonu olmayan bir şekilde her zaman değişiyioruz ve yenileniyoruz. Kendimizi bilmenin her anı da Tanrı’nın ruh ve alemdeki zuhurunun yeni bir algısını temsil etmektedir.”

İbn Arabi/William Chittick

“Bizim de parçası olduğumuz şu yaşadığımız evren İlahi Aşk tarafından Tanrı ile Tanrı arasına konulan bir mesafedir. Biz bu mesafe içinde bir noktayız. Uzam, zaman ve maddeyi yöneten mekanizma bu mesafedir.”

Tanrı’yı Beklerken/Simone Weil

“İnsanın içinde bir dünya vardır ve eğer nasıl bakman ve öğrenmen gerektiğini bilirsen, kapı orada ve anahtar elindedir. Yeryüzünde senden başka hiç kimse ne sana o anahtarı verebilir ne de o kapıyı açabilir.”

Sen dünyasın/ Jiddu Khrisnamurti

“Göğsünün içinde yıldızları aşıp geçecek bir yol vardır. Lakin sen kendini tanımıyorsun. Bir kere de tohum gibi gözünü kendi içine aç ki yerin altından bir fidan olup yükselesin.”

“Şarktan Haber/ Muhammed İkbal

“İnsan ruhunda doğuştan var olan ancak Kalb’in derinliğinde –saf Akıl’da adeta gömülü duran ve sadece manevi bakışa açık Hakikatler vardır; bunlar metafiziksel temel Hakikatlerdir, insanlığın değişmez Bilgeliğidir.”

Sonbahar Yaprakları ve Yüzük/ Frithjof Schuon

#Okuma notları
#Mevlana
#Muhammed İkbal
#Walter Benjamin
1 yıl önce
Okuma notları
Ilımlı İslam öyle mi?
Aliya İzzetbegoviç’in psikobiyografisi
Adalet ve sömürgeci Batı’nın bilinçdışı
Darbeciliğin psikolojisi
İnsaf!