|
Asparagas kazanıyor!

Asparagas, yalanın medya tornasından çıkmış haline deniyor. Sözlükler biraz daha kibar davranıp “şişirme” diyorlar asparagas haber için... Siz de “balon” diyebilirsiniz mesela. Kafanızdan bir haber uyduruyorsunuz ya da varolan bir haberin üstüne allanmış pullanmış bir yalan giydiriyorsunuz, oluyor size asparagas haber...

Temelde halkı haberdar etmek ve bilgilendirmek gibi bir misyona sahip olan medyanın, bütün insan odaklı faaliyetler gibi iki yüzü olduğunu, insan ruhunun erdemlerini ve zaaflarını birlikte taşıdığını kabul etmek durumundayız. Medyanın bir bütün olarak erdemi temsil ettiği, medya organlarının insanlığın yararına faaliyet gösteren hayır kuruluşları olmadığını bilmeliyiz. Yaşadığımız çağ saflığın bedelinin ağır ödendiği bir çağ... Sonuçta medya bir sektör ve günümüz rekabet şartları içinde önceliği daima kârlılık... Bu sebeple, hemen bütün medya organlarının sakız gibi çiğnediği “tek yol erdem” söyleminin de medyanın sektörel şövalyeleri nezdinde “yangında ilk kurtarılacaklar” listesinde yer almadığını aklımızda tutmalıyız. Bir çok dönemde medya için asparagas, gerek ticari nedenlerle, gerekse sonu yine ticarete dayanan güç çatışmalarının getirdiği bir mecburiyet olarak asparagas kazanca giden çıkar yollardan biri haline gelmiştir. İsteyen arşivlere girer bakar ve özellikle Türkiye''nin olağanüstü hal zamanlarında medyanın hemen hemen bir bütün olarak asparagasın arkasında nasıl da dağ gibi durduğunu görebilir.

Bunlar elbette hesabı verilmesi gereken medya günahlarıdır.

Ama asparagasın masum olduğu bir yer de vardır. Neresidir orası? Asparagasın asparagas olduğunun bilinerek yapıldığı, okunduğu yer... Bu zaten bir habercilik faaliyetinden çok bir mizah faaliyetidir. Dünyada sadece asparagas haberle çıkan yayın organları vardır. Bunların en namlılarından biri de Amerika''da tam 28 yıldır asparagas haberle çıkan Weekly World News... Ama bu gazete artık kapanıyor, tarih oluyor. “Uzaylılar San Francisco''ya yerleşti”, “ABD Başkan Yardımcısı Cheney aslında bir robot”, “Elvis yaşıyor” gibi pek çok meşhur balon haberin uydurucusu olan bu gazete acaba neden kapanıyor? İlgililer şu ana kadar merakımızı giderecek bir açıklama yapmamışlar. Ama benim bir tahminim var: Artık ciddi medya organlarının asparagas performanslarıyla baş edemiyor olabilirler. Ne kadar uç fikirler geliştirseler de, ne kadar uçuk haberler yazsalar da, bu işi ciddiyetle yaptıkları iddiasında olanlar kadar saçmalayamıyorlar belki de.

Ciddiyetsizliğin bu kadar yaygınlaştığı ve kanıksandığı bir dünyada, mizah yazar çizerinin işi gerçekten çok zor... Ciddiyeti mizahın temsil ettiği bir ciddiyetsizlikler dünyasındayız. Son üç beş yıl içinde George W: Bush mu dünyayı kendine daha çok güldürdü, yoksa Steve Martin mi, bunu bir düşünün! Sonrasında da şunu düşünün: Medya yine son üç beş yıl içinde George W. Bush''u mu daha çok ciddiye aldı, Steve Martin''i mi?

Zaman zaman bu köşede “Bunları biliyor muydunuz?” benzeri başlıklarla ben de uydurma haberleri alt alta sıralıyorum. Hepsini oturup kendim uyduruyorum. Son zamanlarda gazetelerin birinci sayfalarıyla rekabet etmekte zorlanmadığımı da söyleyemem. Sanırım Weekly World News''in sorunu da bu... Yalanı yalan olarak düşünenlerin, yalana gerçeklik kazandırmaya çalışanlar karşısında çok fazla şansı yok.

٪d سنوات قبل
Asparagas kazanıyor!
Almanların ten rengi
X’e kısıtlama an meselesi
Musevî bir yasadan Kızıl Düve miti üretmek
Sosyal çürüme yazıları 2: Her türden bağımlılıklar cumhuriyeti
Bir bu eksikti...