|
İnsanlar için gerçek hayvan hikayeleri

İnsan zihni sanal olana, kurguya, fantazmaya o kadar alıştırıldı ki, hayatın içinden akıp geçen ve her biri birbirinden hayranlık verici yeryüzü hikayelerine hiçkimse dönüp bakmaz oldu. Oysa o küçük hikayelerin içinde öyle dokunaklı ayrıntılar, öyle şaşırtıcı haller, öyle sarsıcı sırlar gizli ki, haberdar olup da ibret almamak imkansız. Bunun için sözkonusu hadiselerin insanlara özgü olması da gerekmiyor. Hayvanların dünyasında da pek çok ibretlik hadise yaşanıyor.

Malumunuz ben tam bir "kıyıda köşede kalmış küçük haber" meraklısıyım. Medyanın fuzuliyat balonu şişirme hevesiyle adeta görünmez hale getirdiği bu kısa haberlerde kelimenin her anlamıyla hayat var aslında. Son birkaç ayda meydana gelen ve çeşitli kaynakların bizlere ulaştırdığı (ben ntvmsnbc''den derledim) gerçek hayvan hikayelerinden dördünü sizlerle paylaşmak istiyorum. İnanıyorum ki; kahramanları hayvanlar olan bu küçük hikayelerde hayatın ibretlerle dolu yüzünü sizler de kolaylıkla keşfedeceksiniz.

* * *

"ABD''nin başkenti Washington D.C''de bulunan hayvanat bahçesinde bir yavru dünyaya getiren Mei Xiang adlı panda kızının ani ölümüyle sarsıldı. Hayvanat bahçesi yetkilileri pandanın kafesine konulan oyuncakla oyalandığını, onu kızının yerine koyduğunu söyledi. Mei Xiang yavrusu daha dünyaya gelmeden onun için kafesinde özel düzenlemeler yaptı. Kendisi için kafese bırakılan oyuncağı kucağına alıp adeta annelik provası yapan 14 yaşındaki anne panda yavrusu doğunca onu bir an olsun yanından ayırmadı. İngiliz Daily Mail gazetesine konuşan hayvanat bahçesi yetkilileri annenin ilgisini görünce yavruya ekstra bakım uygulamadıklarını söyledi. Yavrunun öldüğünü Mei Xiang''ın kafesinden gelen ağlama benzeri seslerden anladıklarını belirten hayvanat bahçesi sözcüsü Emily Grebenstein şöyle konuştu: ''Anne panda bebek doğmadan önceki davranış kalıbına geri döndü. Oyuncağı elinden bırakmıyor ve onu sürekli kucaklıyor.'' Hayvanat bahçesi yetkilileri yavru pandanın karaciğerinde meydana gelen bir rahatsızlıktan dolayı ölmüş olduğunu söylediler."

* * *

"Arjantin''de Capitan adlı bir köpek 6 yıl önce ölen sahibinin mezarı başından ayrılmıyor. Arjantin''de Miguel Guzman adlı sahibinin 6 yıl önce ölümünün ardından evden kaçan ve adamın mezarının başında bulunan Capitan adında bir Alman kurdu, sabaha kadar mezar taşının başında bekliyor. Akşam gazetesinde yer alan habere göre, Capitan, eve dönmesi yönündeki çabaları sonuçsuz bırakıyor ve sahibinin mezarını terk etmiyor. Daha önce de Japonya''da Hachiko adında bir köpek sahibinin mezarı başından 10 yıl boyunca ayrılmamıştı."

* * *

"Şili''de sokakta bir bombanın patlaması sonucunda evlerden bazılarında yangın çıktı. Yavrularının alevlerin ortasında kaldığını fark eden Amanda adlı bir köpek cesurca eve girerek hepsinin hayatını kurtardı. 10 günlük yavrularını teker teker itfaiye aracına taşıyan Amanda sağ olduklarından emin olduktan sonra yanlarına yatarak onları bir an olsun yalnız bırakmadı."

* * *

"Çin''in güneyinde yer alan Guangxi Zhuang bölgesinde deniz gezisi yapan turistler yavrusu için yas tutan bir yunusa rastladı. Anne yunus ölen yavrusunu suyun üzerinde yüzdürerek yas tutuyordu. Nadir görülen bu yas tutma ritüelini görüntüleyen turistler yavrunun bir teknenin altında kalmış olabileceğini söyledi. İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre yunuslar ölen yavrularını hemen terk etmeyip onlarla bir kaç gün yüzebiliyor."

12 yıl önce
İnsanlar için gerçek hayvan hikayeleri
X’e kısıtlama an meselesi
Musevî bir yasadan Kızıl Düve miti üretmek
Sosyal çürüme yazıları 2: Her türden bağımlılıklar cumhuriyeti
Bir bu eksikti...
IBAN veren esnafın katli vacip mi?