|
Benzin istasyonunda alkolün işi ne?

Gazetecilere araba vermeyeceksiniz, hatta su vermeyeceksiniz, ekmek vermeyeceksiniz. Çünkü onlar bu nimetleri yaşamlarını devam ettirmek için kullanırken, bu vesileyle herkesin hergün gördüğü fakat sesini çıkaramadığı çarpıklıkları gündeme getiriyorlar. Ne zaman ki araba kullanmaya başladım, trafikle ilgili bir yığın çarpıklık da yüzüme yüzüme çarpar oldu. Burada hepsini saymak niyetinde değilim fakat özellikle bir hususun altını çizmeye devam etmek boynumun borcu;

Bir süredir bizzat benim trafikte şahit olduğum çelişkiyi gündeme getiriyor, akaryakıt istasyonlarında alkol satışı saçmalığını büyüteçe alıyorum. Trafik canavar filan değil, masum bir nimet aslında. Onu terör boyutuna varacak büyük sorun haline getiren malum sistemsizlik. Alkol kullanan sürücülere ceza yazsanız da yazmasanız da bir. Hatta bence onlara ceza yazmak da bir çelişki. Akli dengesi yerinde olmayan birine suçlu muamelesi yapamayacağınıza göre, damarlarında aklı gideren alkol maddesi dolaşan insana nasıl ceza uygulanır ki? Neyse... benim konum bu da değil. Asıl sorum şu;

Akaryakıt istasyonlarının marketlerinin cicili bicili reyonlarına alkollü içki şişelerini dizenler neyi hedefliyor? Yoksa "Arabaları için benzin alanlar, markete uğrayıp yakıt niyetine alkol içsinler..." mi deniyor?

Bu ülkenin insanları yollarda telef olurken, sağlığı ve güvenilirliği tartışılan alkol metrelerle ölçümler neye yarar ki... Her köşeye bir trafik polisi dikseniz ne fayda!

Alkollü madde kullanımı ile ilgili çalışmalar yapan Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi AMATEM Bölümü uzmanlarına danışıp teyid aldığım gibi; alkol bağımlısı ya da madde kullanma yönelimi bulunan insanların, araç kullanırken uğramak zorunda oldukları akaryakıt istasyonlarında "görsel uyaran" anlamına gelen alkollü madde şişeleriyle yüz yüze getirilmeleri resmen alkollüyken araç kullanmaya teşvik demektir.

Sorunu, yetkili merciler çözüm buluncaya kadar çok boyutlu olarak bu köşeden takip edebilirsiniz

Trafikçi okurumdan alkol satışı ile ilgili görüşler

Et denetimi konusundaki yazılarımızla ilgili tespitlerini büyüteçe aldığım Veteriner Hekim Okurum Ahmet Şener Yıldız''ın, stajı srasındaki gözlemleri köşemizde yayınlanınca Tarım Bakanlığı harekete geçmiş, tüketicilerin sağlıklı et yemeleri için önlemlere vesile olmuştu.

Ahmet Şener Yıldız, aynı zamanda bir trafikçi. Değerli Okurum şu sıralar bir trafik kitabı üzerine çalışmalar yapıyor.

Lafı fazla uzatmadan Ahmet Şener Yıldız''ın, akaryakıt istasyonlarında aklollü içki satışı ile ilgili bir süredir yayınlanan yazılarımız konusundaki mailinden söz etmek istiyorum;

Okurum daha önceki yazılarımda bu tür yerlerin denetimiyle ilgili olarak İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, ilgili belediyeler ve akaryakıt dağıtım firmalarının arasında bulunduğu yetkili mercilere gönderdiğimiz mesajların yanısıra bir gelişmeyi göz önünde bulundurmamızın faydalı olacağına işaret etmiş. Sayın Yıldız, bir süredir Alkol ve Alkollü İçkiler İnhisarı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında bir kanun üzerinde çalışma yapıldığını hatırlatıyor ve tasarıda şu hususun da yer aldığını öğrendiğini belirtiyor; "Otoyollarda ve Devlet karayollarında, konaklama yerleri ve belediye mücavir alanları hariç olmak üzere, yapılacak ve açılacak yapı ve tesislerde alkollü içki satılmayacak. Daha önce yapılmış veya yapılacak tesislerin sahipleri, durumlarını bir yıl içinde bu yasaya uygun hale getirecekler."

Bu gerçekten önemli. Üzerinde çalışılan yasa değişikliğinin alkollüyken araç kullanımını engelleyecek şekilde olup olmadığını araştıracağım.

2000''in şampiyonu kapıdan satışlar

Tüketiciler Derneği (TÜDER)''nden yapılan açıklamaya göre kapıdan satışlarla ilgili mağduriyetler geçtiğimiz yıl da tüketici şikayetlerinin başrolündeydi. İstanbul''da derneğe kent içinden yapılan başvurularla ilgili kayıtlara göre 741 tüketici şikayetinden 190''ını kapıdan satışlar oluşturuyor. Bu şikayetlerin hakem heyetlerine yönlendirildiği bildirilirken, tüketici şikayet konularının kapıdan satışlar dışında ayıplı mal sorunlarını içeren tekstil ve ayakkabı ürünleriyle ilgili olduğu belirtiliyor. Derneğe yapılan diğer başvurular; promosyon, beyaz eşya, devre mülk, mobilya, otomobil, gıda cep telefonu sabit ücreti ve baz istasyonu gibi konuları içeriyor.

Şikayetleriniz çözülüyor

Köşemize gelen şikayet başvurularınızda yer alan konuları takip etmeye devam ediyor, çözümler alındıkça buradan sonuçları duyuruyoruz. İstanbul''dan Ayşe Durmuş isimli okurumuzun Huzur Giyim İstanbul Pangaltı Şubesi''nden satın aldığı ayakkabısının numarasıyla ilgili sorunu çözümlendi. Satıcı-tüketici arasında sağlanan mutabakat sonucu tüketicimizin sorunlu olan ayakkabısı teslim edilirken, Mağaza Müdürü Adnan Türker satış elemanlarının tüketiciyi doğru yönlendirmesi ve tüketici şikayetlerinin vakit geçmeden çözüm bulabilmesi için arzulanan kalitede iletişim sisteminin aksamadan yürümesi için önlemleri artıracaklarını bildirdi.

23 yıl önce
Benzin istasyonunda alkolün işi ne?
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi