|
Bir Türkmen kaç metreküp gaz eder
Şöyle bir olay varsayalım:

Türkiye, Ukrayna Hükümetinin daveti üzerine Ukrayna'ya kara, hava ve deniz birlikleri gönderiyor. Türk Hava Kuvvetleri'ne ait uçaklar Donetsk bölgesinde ayrılıkçı Rusları bombalıyor. Bombardıman sırasında Rus hava sahasını ihlal eden Türk savaş uçağı, Rusya Hava Kuvvetleri tarafından düşürülüyor. Türkiye, uğradığı bu haksız tutum karşısı çok sert tepki gösterirken Rus basını da Devlet Başkanı Putin'i sert ifadelerle eleştirerek, “17 saniyelik ihlalden ne olur" diye soruyor.

Hafta başında Türkiye'nin hava sahasını ihlal eden Rus uçağı, Türk F16'lar tarafından düşürüldü. 23 Kasım'da “ Türkmenlere niye yardım yapılmıyor. Hava sahamızı ihlal eden Rus uçaklarına niye müdahale edilmiyor" diyenler, 24 Kasım'da "Rus uçağı niye düşürüldü" diye Putin'den önce ateş püskürmeye başladı.

Tabii ki Rusya gibi hem büyük hem de kaba kuvvete başvurmayı çok seven bir ülkenin uçağının düşürülmesi sevinçle ve zafer edasıyla karşılanacak değildi. Ancak Rusya'nın haksız tutumunu ortaya koymadan “Ey vah yandık bittik, Rusya gazımızı keserse, turistler gelmezse, domates, biber, patlıcanlarımız gümrükte bekletilirse, Laleli'de bavullarla ürün satamazsak" gibi tepkiler vermeden önce sahadaki durumu bir kez daha ortaya koymamız lazım.

TÜRKMEN CAN DERDİNDE, BEYAZ TÜRK GAZ

“IŞİD'i vurmak için" Suriye'ye yerleşen Rusya, son 2 ay içinde yaptığı operasyonların yüzde 95'ini IŞİD'in olmadığı ve uluslararası alanda meşruiyete sahip muhaliflerin bölgesine yaptı. Özellikle Türkmenlerin yaşadığı bölgelerde yaptığı operasyonlar canımızı acıttığı bir esnada bir de Türk hava sahasını ihlal ederek, Türkmenleri bombaladı.

Yani Rusya Esed için Türkmenleri kadın, çocuk, yaşlı demeden öldürdü.

Üstelik bunu Türkiye'nin hava sahasını ihlal ederek yaptı. Peki Türkiye “Aman gazımız kesilmesin" diyerek, 17 saniyelik ihlali görmezden mi gelecekti?

Haydi diyelim gaz korkusuyla bunu yaptınız. Sizin için 1 metreküp gazın bir Türkmen'den daha değerli olduğu aşikar. Apaçık bir ihlal içinde olan Rusya'yı aklamak için niye farklı gayretler içine giriyorsunuz? Mesela “Efendim daha önce bizim uçağımız düşürüldüğünde dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan demiş ki 'Birkaç saniyelik ihlal dolayısıyla uçak düşürülmez' (Ne nerede ne zaman söylediği bilinmiyor)" Saniyelik ihlaller nedeniyle uçak düşürülseymiş Yunanistan ile her gün karşılıklı uçak düşürürmüşüz.

ANGAJMANIN SEBEBİ RUSYA'DIR

Rusya'yı akıl almaz biçimde savunanlar aslında bizim aklımızla dalga geçiyor. İddiaları sırayla ele almadan önce Türkiye'nin hangi olaydan sonra angajman kurallarını ilan ettiğini hatırlamakta fayda var. Haziran 2012 yılında uluslararası hava sahasında Türk keşif uçağı düşürüldü. Uçak Rusya'nın Suriye'deki hava savunma üssüden fırlatılan füze ile düşürüldü. Rusya sistemin kendilerinin olduğunu kabul etti ancak ateşlemeyi Suriye'nin yaptığını beyan ederek, sorumluluğu üzerinden attı. Suriye olayı üstlendi ancak özür dilemedi. Bu olay üzerine Türkiye Suriye sınırı ile ilgili angajman kurallarını ilan etti. Ve bu kuralları uyguladı.

Şimdi gelelim Erdoğan'a atfedilen ancak söyleyip söylemediği belli olmayan 'Birkaç saniyelik ihlal dolayısıyla uçak düşürülmez' ifadesine. 3yıl önce düşürülen uçağımız hiçbir angajman kuralı olmaksızın ve hiçbir uyarı yapılmaksızın düşürüldü. Ama Rus uçağı bağlantı kurallarına ve defalarca ikazlara cevap vermediği için vuruldu. Bırakın uyarılara cevap vermeyi milliyetini bile gizledi.

Bugüne kadar her ihlalde uçak düşürülmediği doğru… Yunanistan ile her gün “it dalaşı" yaşıyoruz ama birbirimizin uçağını düşürmüyoruz. Çünkü Yunanistan sınırı ile alakalı bir bağlantı kuralımız yok ve uçaklarımız havada karşılaştığında birbirlerinin ikazlarına cevap veriyor. Aynı şekilde Rusya ile Karadeniz'de de zaman zaman uçaklarımız karşı karşıya geliyor.

Rusya'ya karşı bir husumet olsa orada da uçaklar düşürülürdü. Zira Rus uçakları ile Karadeniz'de yaşanan it dalaşı üzerine Rus uçakları bölgedeki hava sahamızı terk etti.

RUSYA'NIN ŞERRİNİ HAYRA ÇEVİREBİLİRİZ

Gelelim Rusya'nın tepkisine…Rusya'nın haksız olduğu halde uçağının düşürülmesine verdiği tepkiler büyük devlet refleksiyle bağdaşmıyor. Ülkesindeki Türk vatandaşlarına yönelik çirkin tutumunun yanı sıra Türkiye'den giden ihraç ürünlerini bekletmesi ve geri göndermesi de yakışıksız davranışları arasında. Özellikle gıda, tarım ve tavuk eti gibi hızlı ulaştırılması gereken ürünleri bekletmesi ciddi zararlara yol açabilir.
Rusya madem böyle bir çiğlik yapıyor, bizim de hızlı davranıp o ürünleri alıp Suriyeli mültecilere ulaştıracak bir mekanizma kurmamız lazım. Sivil toplum kuruluşları Rusya'nın iade ettiği ürünleri, Suriyeli mültecilere ulaştırmak için hemen harekete geçmeli. Hem üreticilerin mağdur olmasının önüne geçilir, hem de Rusya'nın bu şerri hayra döndürülmüş olur.

TÜRKMENLERE KIRIM MODELİ

Yazımıza Ukrayna'da geçen hayali bir olay ile başladık Ukrayna ile bitirelim. Biliyorsunuz Rusya oldu bitti bir referandumla Kırım'ı ilhak etti. BM dahil göstermelik tepkiler dışında hiçbir uluslararası kuruluşun gıkı çıkmadı. Biz öyle bir oldu bitti referandumu ile değil, bütün uluslararası kuruluşların gözetiminde ve denetiminde bir referandum yapalım. Bakalım Türkmenlerin tercihi ne olacak. Madem referandumla sınırlar değişiyor, çifte standart uygulamayalım. Rusya'nın ilhakına ses çıkartmayan Batı benzer olaylara karşı aynı tutumu takınsın.
#gaz
#türkmenler
#rusya
8 yıl önce
default-profile-img
Bir Türkmen kaç metreküp gaz eder
Kara dinlilerle milletin savaşı
‘Beşikten mezara kadar ilim’
Sarhoştum, hatırlamıyorum
Suçlu kim?
Vergi artışı yerine yapılacaklar