|
İstemezük başka, hayır başka

Anayasa değişikliği gündeme geldiği tarihten beri muhalefetin 'kanlı-canlı' itirazları yüzünden içeriği yeterince tartışamadığımız doğrudur. Anayasa Komisyonu'nda yumruk saydık, Genel Kurul'da da 'diş' izi sayısı. Nihayet halk oylaması aşamasına gelince, içeriği daha fazla tartışırız diye düşünürken, bu kez de rejim tartışmaları, tek adam palavraları ile yine içeriğe sıra gelmedi. Yine mi içeriği tartışamayacağız derken, Kemal Kılıçdaroğlu imdada yetişti.



CHP lideri Kılıçdaroğlu, çok önemli üç açıklama ile referandum aşamasında taşları yerli yerinde oturttu. İşte Kılıçdaroğlu'nun tarihi referandum sürecindeki tarihi değerlendirmeleri:



“Yeni modeli kurduk. Halk seçti cumhurbaşkanını... Başbakan da başkası oldu. Cumhurbaşkanı başka bir partinin genel başkanı, başbakan başka bir partinin genel başkanı... Asıl kavga o zaman çıkacak. Niye bunu söylemiyorlar millete, neden bu anlatılmıyor millete?”


“Diyelim ki seçimler oldu, bir parti parlamentoda çoğunluğu sağladı. Normalde bugünkü şartlarda o partinin başkanının başbakan olması lâzım. Diyelim ki ilk seçimde bu parti yüzde 51'i tutturamadı. Başkanlık için ikinci kez seçime gidiyoruz. Meclis'te çoğunluğu bulunan partinin değil de yüzde 51'le bir başka kişi başkan seçildi. Mümkün mü, olabilir. O zaman Meclis'te çoğunluğu olan partiyle başkan uyumlu çalışabilir mi?”



“40 yolcu için otobüste iki kaptan olur. Çünkü 40 yolcunun hayatını tek kaptana teslim etmezler. Şimdi biz 80 milyonu bir kişiye emanet ediyoruz. Akıl var, mantık var, 80 milyon bir kişiye emanet edilir mi? 80 milyonu bir kişiye teslim edemezsin, mümkün değil teslim edemezsin, etmemelisin. Yazıktır günahtır!”


Kılıçdaroğlu, ilk açıklamasında Anayasa değişikliğine niye ihtiyaç duyulduğunu gerçekten çok iyi izah etti. Yürütmedeki çift başlılık bundan daha iyi izah edilemezdi. Kılıçdaroğlu, yaptığı yanlışı düzelteyim derken, bu zamana kadar ileri sürdüğü bütün tezlerini çürüttü. İkinci açıklamasında 'Meclis çoğunluğunu kast etmiştim' diyor Kılıçdaroğlu.

Hani Meclis ortadan kalkıyordu, hani Meclis işlevsiz hale geliyordu, hani tek adam istediğini yapacaktı.

Demek ki neymiş yeni sistemde Meclis çok güçlü olacak, Cumhurbaşkanı Meclis ile uyum içinde çalışmazsa sandık kaçınılmaz olacak.

Yani yeni sistemde nasıl mükemmel bir denge mekanizması olduğunu yine en iyi Kılıçdaroğlu izah etmiş oldu

.



Kılıçdaroğlu'nun üçüncü açıklaması ise tam bir itiraf. '80 milyon yolcuyu taşıyan otobüsü tek şoför süremez' diyor. Tam 27 Mayıs kafası. Milletin seçtiğine güvenemeyiz. Onun yanında vesayeti temsil eden biri olmalı. Türkiye'yi sürücü adayı otomobiline benzetiyorlar. '

Seçilmiş şoför acemi, yanında ayağının altında fren, debriyaj pedalı olan vesayetin usta şoförü olması lazım' anlayışıyla hareket ediyorlar.

Kim bu usta şoförler… Cemal Gürsel, Cevdet Sunay, Fahri Korutürk, Kenan Evren, Ahmet Necdet Sezer. Usta şoför tek başına yeterli olur mu? Tabii ki olmaz. Yekta Güngör Özden, Vural Savaş, Abdurrahman Yalçınkaya, Sabih Kanadoğlu gibi yamaklar da lazım. İşte bu sistem sürsün diye 'hayır' diyorlar.



Bu arada Kılıçdaroğlu'na yapılan bir haksızlığı da düzeltmek lazım. “Efendim Anayasa değişikliğini okumamış. Başbakanlığın kaldırılacağını ondan bilmiyormuş.” 15 yıldır iktidarın ak dediğine kara, kara dediğine ak diyen bir muhalefet anlayışı bu değişikliği niye okusun ki.

Anayasa değişikliği teklifi daha ortada yokken ihsası reyde bulunan CHP'den teklifi okumasını beklemek herhalde siyasi bir şaka olurdu

.



CHP, çok partili hayata geçtiğimiz tarihten beri 'istemezükçü'dür. 2007'de 'Meclis, Cumhurbaşkanını seçsin' denildi, Genel Kurul'dan kaçarak, 'istemezük' dediler. 'Halk Cumhurbaşkanını seçsin' denildi, 'istemezük' dediler. CHP anayasa değişikliğine içeriği nedeniyle karşı çıkmıyor. 'İstemezük' anlayışından kurtulamadığı için 'hayır' diyor. Yoksa Sayın Kılıçdaroğlu'nun üç gün içinde birbirinden farklı değerlendirmelerini nasıl izah edebiliriz.



PKK, bitmemek için 'hayır' diyor. FETÖ, yok olmamak için 'hayır' diyor. Avrupa, güçlü Türkiye istemediği için 'hayır'a çalışıyor. İstemezük başka, hayır başka.


#Anayasa değişikliği
#PKK
#FETÖ
7 yıl önce
İstemezük başka, hayır başka
İktisadi gelişme düzeyi, krizler, iş sağlığı ve güvenliği
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?