|
Neden seçime gidiyoruz?
Türkiye 5 ay aradan sonra tekrar seçime gidiyor. 7 Haziran seçimlerinin ardından oluşan siyasi tablodan bir koalisyon formülü üretilemediği için Anayasal zorunluluk gereği 1 Kasım'da millet sandık başında olacak. Meydanlarda bir seçim havası yok. Daha çok 'niye yeniden seçime gidiyoruz' sorusu tartışılıyor. CHP, MHP ve BDP, AK Parti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tutumu nedeniyle koalisyonun kurulamadığını ileri sürüyor. Seçimler yaklaştıkça bu söylem daha da öne çıkıyor. MHP lider Devlet Bahçeli, koalisyon görüşmelerinde açmadığı çantayı televizyon ekranlarında açmaya başladı. Bu durum siyasetin doğası. Her siyasi parti tezini meydanlarda tartışacak, kararı millet verecek. Ancak MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, olayı daha ileriye taşıyarak, 8 Haziran sabahı AK Parti çizgisine yakın yayın yapan gazetelerin manşetleri yüzünden koalisyon kurulamadığını iddia etti.

“SANDIKTAN SEÇİM ÇIKTI”

Yeni Şafak Gazetesi 8 Haziran sabahı “Sandıktan Seçim Çıktı” başlığı ile çıktı. Bu manşetin Yalçın'ın iddia ettiği gibi seçim istemekle bir alakası yoktu. Sandık sonuçları netleşmeye başlamıştı. Bütün gazeteler gibi biz de Ankara büro olarak liderlerin açıklamalarını bekliyorduk. Çünkü sandık sonuçları tek başına bir anlam ifade etmiyordu. Bundan sonra ne olacağını ön görebilmek için liderlerin açıklama ve tutumlarına ihtiyaç vardı. Ve beklenen açıklamalar gelmeye başlamıştı.

SEÇİMİ İLK BAHÇELİ TELAFFUZ ETTİ

İlk açıklama HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'tan geldi. Demirtaş, “HDP'nin barajı aşması 'solun ortak zaferidir'. Türkiye uçurumun kıyısından dönmüştür. AK Parti ile koalisyon yapmayacağız. Kendisini Türkiye'nin tek sahibi gibi kabul edenler yenilgiye uğramıştır” dedi.

Açıklamalar peş peşe gelmeye başladı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 60'lık Blok'un işaretini verdiği açıklamasında, “Bir dönem kapandı. Demokrasi kazandı. Demokratik yollarla bir baskıcı dönem sona erdi. Demokrasi kazandı, Türkiye kazandı” diye konuştu.

MHP lideri Devlet Bahçeli ise hala sayım devam ederken yaptığı açıklama erken seçim resti çekti. Bahçeli, “Partimiz 7 Haziran seçimlerinden başarıyla, alnının akıyla çıkmıştır. Hiçbir parti tek başına iktidar kuracak çoğunluğu sağlayamadı. Milliyetçi Hareket Partisi şerefi ve haysiyeti ile çok güzel bir ana muhalefet görevini de üstlenmeye hazırdır... En erken seçim ne zaman olacaksa o zaman da seçim olur” ifadelerini kullandı.

Son açıklama Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan gelmişti. Davutoğlu vakur bir duruşla halkın kararına duyduğu saygıyı ifade ederek, “Milletimizin kararı en üst karardır, milletimizin kararı nihai karardır. Yüce milletimizin kararı her şeyin üstündedir ve o kararın gereği her şartta yerine getirilecektir” dedi.

YANDAŞLIK DEĞİL, GAZETECİLİK

Yandaş gazeteciler televizyon ekranlarında “Restorasyon hükümeti kurup, yüce divan ve darağacı” muhabbeti yaparken, biz liderlerin açıklamaları ışığında haber yapıyorduk. Yukarıda verdiğim açıklamalar doğrultusunda, ortaya çıkan seçim tablosundan bir koalisyon kurulmasının zorluğunu göz önünde bulundurarak, “Sandıktan seçim çıktı” dedik. Ve yaşanan süreç bizi haklı çıkardı.

Muhalefet partileri, koalisyonun niçin kurulmadığını başka yerde aramamalı. 7 Haziran öncesi ”bütün planlarını AK Parti gitsin de ne olursa olsun” anlayışı üzerine kuranlar, seçimde sonra duvara tosladı. Başta CHP olmak üzere diğer muhalefet partilerinin koalisyon konusunda çok istekli gibi görünmelerine gelince, bunun tek nedeni var. Meclis Başkanlığı seçiminden sonra jetonları düştü. Koalisyonun niçin kurulamadığını görmek istiyorsak, İpek Koza'nın önündeki koalisyona bakmamız yeterlidir…
#1 kasım seçimi
#Ahmet Davutoğlu
#7 Haziran
#Selahattin Demirtaş
#ak parti
#hdp
8 yıl önce
Neden seçime gidiyoruz?
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim
Columbia’da ‘Filistin’le Dayanışma Çadırları’