|
El Kaide devleti!

Pakistan''ın kuzeybatısındaki aşiret bölgesi Bajur''da El Kaide kampı iddiasıyla bombalanan yer, bir medreseydi. Aslında medrese de değil. Çocukların eğitim yaptığı bir Kur''an okuluydu. Yani elifba okunan bir mektep. Büyük çoğunluğu çocuk 80 kişi hayatını kaybetti. Çok sayıda da yaralı var.

ABD kaynaklarına göre burası El Kaide''nin üst düzey yetkililerinin bulunduğu bir kamptı. Pakistan kaynakları da aynı fikirde. İki ülkenin saldırıdan sonraki açıklamaları birbirinin aynısıydı. Pakistan ordusuna bağlı helikopterler bir El Kaide kampını bombalamıştı. Ancak olayın hiç de açıklandığı gibi olmadığı çok erken belirginleşti.

Okul, Pakistan ordusuna göre kendi helikopterleri tarafından bombalanmıştı. ABD kaynaklarına göre ise, daha sonra, ABD''nin pilotsuz uçakları tarafından vuruldu. Bir başka kaynak, ABD istihbaratı ve verdiği koordinatlara göre Pakistan helikopterlerinin bombaladığını söylüyor.

Ancak dikkat çekici bir iddia daha var, üzerinde durulması gereken: Kur''an okulu aslında NATO birlikleri tarafından bombalanmıştı. Bu da, cinayetin hem ABD hem NATO hem de Pakistan tarafından işlendiğini ortaya koyuyor. Çünkü Pakistan ile ABD arasında varolan ortak operasyon anlaşması, kısa zaman önce Pakistan ile NATO arasında da imzalandı. Bu anlaşmaya göre NATO güçleri, Afganistan''dan Pakistan''a geçebilecek, sınır ötesi operasyon yapabilecek. Bölgeye yönelik saldırı işte bu çerçevede yapıldı. Çoğu çocuk, 80 kişinin ölümüne hem Pakistan hem ABD hem de NATO imza atmış oldu.

İşin tuhaf tarafı, aynı bölgede binlerce kişi iki gün önce ABD ve NATO karşıtı protesto gösterileri yaptı. Çünkü Afganistan''da devam eden NATO operasyonlarında son günlerde çok ağır insan zayiatı veriliyor, ittifak birlikleri çoğu zaman sivilleri bombalıyordu.

Daha da tuhafı, Pakistan hükümeti ile bölgedeki Taliban yetkilileri arasındaki barış görüşmeleri bombalanan yerde, Bajur''da yapılıyordu. Daha iki gün önce yapılan görüşme imza aşamasına gelmişti. Sıkı durun! Anlaşma, okula saldırının gerçekleştiği Pazar günü aynı yerde imzalanacaktı. Çoğu çocuk 80 kişinin öldüğü saldırıda hayatını kaybedenlerden biri de, Taliban adına imzayı atacak kişiydi.

Bütün bunlar birer rastlantı mı? Bu karmaşanın içinden nasıl çıkılır? Küresel savaşta tarafları net biçimde ayırabilenler için bu hiç de zor değil.

Bajur, dini hassasiyetin en güçlü olduğu yerlerden biri. 2001 yılında ABD''nin Afganistan işgaline karşı savaşmak için aynı bölgeden 10 bin kişi Afganistan''a gönderildi. Pakistan ordusunun kontrolü dışında olan Veziristan bölgesi Taliban''ın çok güçlü olduğu bir yer. Bajur da öyle. Bölge, son günlerde NATO birlikleriyle yoğun çatışmaların yaşandığı Kunar''a gidiş yolu üzerinde. Yine El Kaide''nin Kunar ve Nuristan yolu için kullandığı, Afganistan eski Başbakanı Gülbeddin Hikmetyar''ın da güç aldığı bölgelerden biri.

Afganistan''da ittifak güçlerine karşı mücadele güç kazanıyor. Giderek şiddetlenecek bu savaş, Pakistan içlerine yayıldı. ABD''nin Sovyetlere karşı savaş alanı olan bölge, şimdi başka güçlerin ABD''yi av haline getirmek için kullandığı bölge oldu. Pakistan Devlet Başkanı Perviz Müşerref''in Veziristan bölgesine yönelik tutumu, ülkenin parçalanmasına kadar varabilecek bir kapı araladı. Pakistan ordusundaki Pencabiler ile Paştun ve Beluciler arasındaki çatışma, ABD''nin bölge stratejisinin de yardımıyla hem Pakistan''ı bölecek hem de El Kaide''ye bir devlet kazandıracak gibi. Sadece Irak değil, Lübnan, Suriye, İran ve Pakistan da bölünme tehdidiyle karşı karşıya. Peki Türkiye için böyle bir tehdit yok mu? ABD ile ittifaka güvenenler Pakistan örneğine bakmalı. ABD''nin kendi müttefikini ne hallere soktuğuna dikkat etmeli.

Mesela İran''a yönelik istikrarsızlaştırma, parçalama stratejisinin bedelini iki ülke ödeyecek. Türkiye ve Pakistan. İran savaşıyla Belucistan''ı kaybedecek olan Pakistan, Afganistan''daki yeni savaşın sonucuna göre Veziristan''ı da elinden çıkarmak zorunda kalabilir. Türkiye''nin ne kaybedeceğini bilmeyen yok sanırım.

Bejur saldırısı Müşerref''in çöküşünün başlangıcı. Afganistan''da çok tehlikeli bir savaşın içine sürüklenen NATO''nun da büyük yara alacağını şimdiden söyleyelim. Kitlelere karşı yürütülen bu savaş ve tekrarlanan hatalar devam ederse, Taliban devleti de kurulur, El Kaide devleti de. Çünkü iki örgüt, küresel savaşın ve yeni bloklaşmanın çok önemli iki unsuru haline geldi.

17 yıl önce
El Kaide devleti!
Cami-cemevi projesi birleştirme değil ayrıştırmadır
Gözü kamaşmayı bilmeyen çocuk
Batı’nın ve Fransa’nın kontrolsüz siyaseti
"Cemevleri terör yuvası"
Ne olacak bu anne babaların hali?