|
İnsanlık suçu, sürgün, katliam, soykırım

24 Nisan''ı ''soykırım günü'' ilan eden Ermeniler, Amerika''nın değişik eyaletlerinde, Avrupa başkentlerinde, Moskova''da, Tahran''da ve Ortadoğu''da anma gösterileri düzenleyerek, Türkiye aleyhine şiddetli bir kampanya başlattılar. Bir çok başkentte bu toplantılara ilgili ülkelerin üst düzeyde yetkilileri de katılarak, Türkiye ile ilişkilerin nabzına göre açıklamalarda bulundu. Fransa, "Fransa yetkilileri, bu trajedinin kurbanlarını anmaktadır" derken ''soykırım'' kelimesini kullanmayan ABD Başkanı Clinton, "Osmanlı''nın son yıllarında 1,5 milyon Ermeni''nin göçe zorlanması ve katledilmesiyle oluşan 20. yüzyılın en büyük trajedilerinden birini hatırladıklarını" belirtti. İsrail Eğitim Bakanı, sözde ''soykırım''ın okullarda okutulmasını önerirken, İsrail Adalet Bakanı, "Olanlar soykırımdan başka bir sözcükle açıklanamaz. 1,5 milyon insan yok olmuş. İhmal nedeniyle değil bilinçli olarak" dedi. Soykırım silahı

Türkiye ile ''derin'' ilişkilere sahip olan İsrail, sözde ''soykırım''ı resmî ağızlardan daha fazla dile getirmeye ve bunu Türkiye''ye de kabul ettirmeye hazırlanıyor.

Avrupa''nın hemen her ülkesinin parlamentolarında Ermeni soykırımı için karar tasarıları görüşülüyor. Bazıları kabul edilirken, bazıları Türkiye''nin girişimiyle ''şimdilik'' engellenebildi. Ancak bu süreç önümüzdeki yıllarda, ekonomiden dış politikaya, uluslararası dengelerden bölgesel işbirliklerine kadar Türkiye''yi her açıdan kuşatacak bir boyut alacak gibi.

Soykırım, etnik temizlik, katliam, asimilasyon, insanlık suçu ve sürgün gibi unsurları netleştirilmemiş kavramlar, 21. yüzyılın galiplerinin elinde en etkin uluslararası yaptırım silahı haline geldi.

Soğuk Savaş döneminin ideolojik yaptırım mantığı yerini insani yaptırım söylemlerine terketti. En esnek, en istismar edilen kavram haline gelen ''soykırım'' kelimesini sıkça telaffuz edenlerin bunu insani amaçlı kullanmadıkları da gün gibi ortada.

Ermeni karar tasarılarını parlamentolarından geçiren veya bunları, Türkiye''ye karşı gerektiğinde kullanılacak bir silah olarak kullanmak için, yedekte tutan ülkelerin geçmişlerine bakarsanız kapkara sicillere sahip olduğunu görürsünüz.

Kendi günahlarını hatırlasınlar

Rus ordusu ile işbirliği yapan Ermeniler''in Anadolu''da işledikleri cinayetleri, daha dün yine Ermeniler''in Hocalı''da yaptığı katliamı kim unuttu?

Ermenileri Türkiye''ye karşı tekrar harekete geçiren Rusya''nın yüzyıllardır Türk ve Müslüman toplumlara yönelik katliam, soykırım ve asimilasyon ve sürgün çalışmalarını kim dile getirecek? Bu soykırım süreci 21. yüzlılda bile Çeçenistan''da devam ediyor. Orta Asya''da Ruslar''ın katlettiği insanlara ait toplu mezarlar yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı.

Ermeni soykırım tezini ençok savunan Fransa, Afrika''da katlettiği yüzbinlerce insanı hatırlamıyor mu? Cezayir''de işlenen cinayetlerin dehşeti insanlığın hafızalarından hiç bir zaman silinmeyecek.

İtalya''nın Libya''daki cinayetleri, İspanya''nın ve Portekiz''in sömürge toplumlarına reva gördüğü katliamları nereye koyacağız?

Soykırımla kazanılmış topraklar üzerinde kurulan Amerika''nın Japonya''da kullandığı atom bombalarıyla ölen on binlerce masum insanın haklarını kim dile getirecek? Bu savaş hukukuna sığar mı? Toplu katliam mı, yoksa soykırım mıydı?

Balkan Savaşları''ndan bu yana Balkanlar''da Türk ve Müslüman toplumlara yönelen zulümlerin madurları kimler?

Türkiye ne yapmalı?

Türkiye, bu asılsız suçlamalara karşı "Böyle bir şey olmadı" şeklindeki uysal yaklaşımını terkedip, soykırım, insanlık suçu, sürgün, asimilasyon ve katliam gibi kavramlar üzerinde bilimsel çalışmalar yapmalı. Bugün kendisine yönelen suçlamaların geldiği adreslere yönelik karşı tezler hazırlamalıdır. Zira bu suçlamalar, insani yaptırımların en önemli silah haline geldiği 21. yüzyılda taktik savunmalarla geçiştirilemeyecek kadar önem arzetmektedir.

Ermeni soykırımı tezini dile getiren her toplumun geçmişi insanlık suçlarıyla dolu. Türkiye, tarihte ve bugün soykırıma mahkum olan insanlarımızın haklarını dile getirirse, soykırım suçuyla yargılanmak bir tarafa, soykırım maduru ülke konumunda bulacaktır kendini. O zaman bakın ilişkiler nasıl tersine dönüyor.

Ancak Türkiye, Doğu Türkistan''daki soykırımı bir kalemde silerse, Çeçenistan''da katliama uğrayanları terörist ilan ederse ve "Biz soykırım yapmadık" demekten öteye bir strateji geliştiremezse korkarım kendi kendini mahkûm edecek.

24 years ago
İnsanlık suçu, sürgün, katliam, soykırım
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset