|
Raduyev"in kaçırılması direnişi zayıflatmaz

Raduyev''in kaçırılması Çeçen direnişinde bir gerilemeye yol açmayacak, sadece Putin''e reyting kazandıracak.

Rus gizli servisi, silah pazarlığı için Dağıstan sınırındaki Novogroznenski kasabasına gelmeye ikna ettiği Çeçen komutanlardan Salman Raduyev''i kaçırıp Moskova''ya götürdü. Ruslar''ın hezimete uğradığı 1994-96 savaşında önemli kahramanlıklar gösteren Raduyev, Çeçenistan''ın bağımsızlğını ilan eden Şehit Cehar Dudayev''in de damadıydı. Ancak savaş sonrası Çeçen yönetimi ile anlaşamayan Raduyev, kendine bağlı savaşçılarla bağımsız bir gurup olarak hareket ediyordu ve ülkenin içinde bulunduğu ikinci savaşta aktif olarak kendini gösteremedi. Raduyev''in bugünkü Çeçen yönetiminde resmî bir görevi de bulunmuyor.

''Durumu kurtarma'' telaşı

Çeçenistan''ın seçilmiş Devlet Başkanı olan ve Rusya ile resmî barış anlaşması imzalayan Aslan Mashadov''u bile uluslararası terörist ilan eden Moskova, Şamil Basayev ve diğer komutanların da ele geçirileceğini iddia ediyor. Bu, başarılması çok güç bir iddia ve Moskova da bunu biliyor. Zira savaşı sürdüren asıl güçler cephede ve Çeçenistan''ın üçte biri hâlâ onların kontrolü altında. Rus birlikleri ülkenin güneyindeki dağlara saplanıp kaldı. Yerleşim birimlerini yoğun ateş gücüyle ele geçiren Rusya, Çeçenler''in mevzi savaşını "terketmesiyle" zor anlar yaşıyor. En az kayıpla baharın gelişini bekleyen Çeçenler, ilerleyen günlerde daha güçlü saldırılara hazırlanıyor. Kremlin, Raduyev''in kaçırılması gibi sansasyonlarla seçim arafesinde durumu kurtarmaya çalışıyor.

Rusya''nın Apo''su mu olacak?

Uluslararası terör söylemini bugüne kadar çok iyi kullanan ve böylece dünyanın soykırıma sessiz kalmasını sağlayan Rusya, başından beri Çeçenler''i PKK ile özdeşleştirmeye ve dört yüz yıllık meşru müdafaayı terörist bir hareket olarak göstermeye çalıştı. Bu politikasına hem Türkiye gibi bölge ülkelerinden hem de Avrupa ve ABD''den destek sağladı. Moskova, Türkiye''nin Abdullah Öcalan''ı yakalaması ve yargılaması sürecini örnek alarak, Raduyev''i bir Öcalan haline getirecek ve ''terör'' tezini güçlendirmeye çalışacaktır. İngiltere Başbakanı Blair''in Çeçenler''i terörist olarak göstermesi, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi''nin ateşkes şartı olarak Çeçenler''in İslami yönetimden vazgeçmesini istemesi ve NATO''nun "terörü" önlemek amacıyla kitle imha silahlarının kullanılması konusunda Rusya''ya güvence vermesi, Moskova''nın elini daha da güçlendirdi.

Putin''in seçim yatırımı

Raduyev''in kaçırılması Rus-Çeçen savaşını nasıl etkileyecek?

Hemen belirtelim ki, Çeçenler üzerinde ciddi bir olumsuz etki uyandırmayacak. Raduyev''in ele geçirilmesiyle ilgili dün bir açıklama yapan Mashadov, "Onun nerede olduğunu bilmiyorum. Çünkü askeri çarpışmalara katılmıyor" dedi. Raduyev''in kaçırılması, sonuçlarını Çeçenistan''da değil Moskova''da ortaya koyacak. Rusya Devlet Başkan Vekili Viladimir Putin, 26 Mart''ta yapılacak devlet başkanlığı seçimi öncesi büyük bir sükse yaptı. Tek sermayesi Çeçenistan zaferi olan Putin, seçime iki hafta kalmasına rağmen kesin bir üstünlük sağlayamamanın verdiği sıkıntıyı kamufle etme şansını buldu. Raduyev''in kaçırılması Çeçen direnişinde bir gerilemeye yol açmayacak, sadece Putin''e reyting kazandıracak.

Yüzbinlerin duası

Çeçenler, bütün dünyanın Moskova ile birlikte hareket ettiği bir dönemde tam anlamıyla varolma savaşı veriyor. Şurası unutulmamalı ki, İslam''ı önceleyen bütün özgürlük mücadelelerine karşı uluslararası güçler ortak tavır alıyor. Bosna ve Kosova''ya müdahale edenler, İslami hassasiyetlerin yokedilmesi için büyük çaba sarfettiler ve bunu insani tarjediyi önleme şartı olarak öne sündüler. Çeçenler İslam''dan yüz çevirmedikleri sürece Çeçenistan toptan yokolsa, bütün Çeçenler öldürülse bile dünyanın kılı kıpırdamayacak. Avrupa, Amerika, Türkiye ve diğer İslam ülkelerinin Çeçenistan politikalarının Rusya ile örtüşmesinin tek sebebi bu. İnsani değerlerin kategorize edildiği, İslam ülkelerinde bile, İslam''la terörün eş değer gösterildiği bir döneme şahit oluyoruz. Bizim umudumuz Çeçenler''den yana. Yüzbinlerce Müslüman''ın Mescid-i Haram''da edeceği dualardan elbet biri kabul olacak.

24 yıl önce
Raduyev"in kaçırılması direnişi zayıflatmaz
En çok bize yakışır yardım etmek
Haftanın ekonomik özeti ve beklentiler
Mülâhaza etmek
Siyasetçileri bürokratlara kurban etmek
Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından