|
Silopi"de bir Kontrgerilla karargahı!

Londra'da yayınlanan El Kudüs El Arabi gazetesi, 4 Temmuz tarihli haberinde, Amerika'nın Silopi'de yeni bir üs inşa ettiğini, bir yıl içinde tamamlayacağını yazdı. Haberini Iraklı Kürt kaynaklara dayandıran gazete, yeni üssün, Habur sınır kapısı ile Silopi arasında, bin dönümlük bir alanda inşa edilmekte olduğunu belirti ve bazı ayrıntılar verdi. Nisan ayında başlanan çalışmalarla ilgili her ayrıntıyı izledim ama gündeme alma fırsatı bulamadım.

4 Temmuz tarihli iki haberi daha arşivime atmışım. Şöyle: Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı tank ve zırhlı araçlardan oluşan askeri araçlar, Silopi de konuşlanmaya başladı. Haberi, PKK'ya yakınlığı ile bilinen Fırat Haber Ajansı duyurdu. Ajans, Hac Konaklama Tesisleri ve Gıte köyü kırsalına sevk edilen tank ve zırhlı araçlardan dört tanesinin ise Habur Sınır Kapısı'nın sol tarafında yapılan çelik köprüden Kuzey Irak'a geçtiğini iddia etti. Yine ajansa göre, Silopi ile Kuzey Irak sınırına yapılan tank sevkıyatı, bir haftadan beri devam ediyordu.

Diğer haber ise şu: Kuzey Irak bölgesel hükümeti, Silopi'ye 16 kilometre uzakta Kabaruk'ta petrol bulmuştu. Petrol çıkarma ve pompalama töreni ise bir gün sonra yapılacaktı. Petrolü, CIA'nın gizli uçakları ve işkence merkezleri konusunda ABD ile işbirliği yapma karşılığında bölgede petrol arama imtiyazı elde eden insan hakları savunucusu Norveç bulmuştu.

Silopi üssü haberi önceleri pek dikkat çekmedi. Akşam gazetesi, Mutlu Çölgeçen'in haberiyle konuyu gündeme taşıdı. 27 Haziran tarihinde "Çuvaldan ortaklığa" başlıklı, dün de "Emekli ajanlar şirketi" haberleriyle Black Hawk şirketi, üssün niteliği ve misyonu üzerine bir tartışma başlattı. Şirketin sorumluluğu resmi olarak Irak'a giden "Türk kamyonlarının güvenliğini sağlamak" olarak gösteriliyor. Gerçek amacın bu olduğuna siz de inanmadınız değil mi? Emekli asker ve istihbaratçılardan oluşan kadrosu ile zırhlı konvoy güvenliği, savunma taktikleri, düşük yoğunluklu çatışma, terörle savaş, istihbarat, hava operasyonları ve rehine kurtarma gibi "görev"ler üslenecek bir merkezin "kamyon güvenliği" ile bu kadar yakından ilgilenmesi ne kadar da şaşırtıcı!

Sabah'tan Umur Talu, dün ve önceki gün, üs ve Black Hawk şirketi ile ilgili çok ilginç detayları yayınladı. ABD'de kurulan bu şirketin ortakları, Türkiye'deki şirketin ortakları hakkında bilgiler aktardı. En önemlisi de, ortaklardan birinin Kuzey Irak'ta başlarına çuval geçirilen askerlerden sorumlu dönemin Genelkurmay Harekat Dairesi Başkanı Korgeneral Köksal Karabay'ın da ortaklar arasında bulunması. Diğerleri; Gaffar Okan suikastinin faillerinin Hizbullahçılar olduğunu açıklayan, devlet-Hizbullah ilişkilerine ilişkin açıklamaları bulunun eski vali Cemil Serhadlı, eski Büyükelçi Mehmet Nuri Ezen ve benzer isimler. Bin dönüm arazi üzerine kurulan bir üs, MİT, CIA, FBI ve Özel Kuvvetler'den emekli kişilerden oluşan bir kadro. ABD'nin Irak işgalinin lojistik güzergahı Silopi.

Serdar Turgut, Türkiye ile ABD arasındaki yeni Stratejik Ortaklık Belgesi'ne dikkat çekerek, ortak operasyon ihtimali üzerinde duruyor ve Silopi'deki yapılanmanın bunun ilk adımı olabileceğini söylüyor. Bir başka noktaya dikkat çekelim:

Üssü, ABD ordusunun karanlık işlerini yürüten ve Irak'ı parselleyen ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin şirketi Halliburton'a bağlı KBR şirketi inşa ediyor. ABD, Irak'taki yakıt ihtiyacını büyük oranda Türkiye'den karşılıyor. Koç Grubu ve Milangaz, bu şirketle yaptığı anlaşma gereğince Irak'a ayda bin 600 tanker lpg gönderiyor. Günde bin 200 tanker uçak yakıtı gönderiyor. ABD'nin mazot ihtiyacının yüzde 70'i bu kapıdan sağlanıyor. "Türk kamyonları"nın güvenliği derken bu tankerlerin güvenliği kastediliyor.

Black Havk tipi örgütlenmeler aslında özel güvenlik şirketi. Yani özel ordu. Yani paralı askerler. Bu güçlerin Irak'ta neler yaptığını biliyoruz. Daha önce Vietnam'da, S. Arabistan'da, Latin Amerika'da, Güneydoğu Asya'da on binlerce insanın kanına giren bir yapılanma bu. ABD ordusunun kirli işlerini yürüten, savaş suçu kanıtlarını gizleyen, kitle imha silahı izlerini temizleyen, ihale edilen katliamları yapan örgütlenmeler.

CIA'nın gizli insan kaçakçılığı, gizli işkence merkezleri de bu tür özel örgütler üzerinden yürütülüyor. Bugün Irak'ta sayısı binleri bulan suikastleri, çok ölümlü bombalamaları, iç savaş provokasyonlarını, mezhep çatışması senaryolarını da bu tür örgütler yürütüyor.

Yakında bu üssün şanı sadece Irak'ta ve Türkiye'ye değil, bütün Ortadoğu'ya yayılacaktır.
18 yıl önce
Silopi"de bir Kontrgerilla karargahı!
Bizde niçin böyle merkezler yok?
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir