|
Sonu gelmeyecek savaşlar

BM Genel Sekreteri Kofi Annan''ın örgütün 54. Genel Kurulu''nu açarken yaptığı konuşmada, insani amaçlı uluslararası müdahalelerin ne kadar meşru ve gerekli olduğuna dair sözleri, Batı kamuoyunda yoğun bir tartışma başlattı. Türk basınının Ecevit''in ABD ziyareti, Türk-Yunan yakınlaşması ve Kıbrıs''tan fırsat bulup yansıtamadığı tartışmalarda, kendini ''Batı Klübü''nde gören ülkelerin bile başını ağrıtacak gelişmeler ele alınıyor. Annan, artık hiç bir devletin ulusal sınırlar veya ulusal egemenlik kavramlarının arkasına sığınarak halkına zulüm yapamayacağını, bu gibi durumlara doğrudan müdahale edileceğini ve edilmesi gerektiğini söyledi.

Dünyaya nizam veriyorlar

İnsani gerekçeler ileri sürülerek egemen devletlere yönelik askeri müdahaleler, NATO''nun yeni statüsü ve genişleme stratejisinin kabulüyle başladı. Kosova ile başlayan yeni süreç, Doğu Timor''la devam ediyor. Kosova''da BM''yi bile devre dışı bırakan güçler, uluslararası terimlerin içini boşaltarak, ulusal devlet, milli egemenlik, ülkelerin eşitliği, içişlerine karışmama gibi birçok ilkeyi tanımayacaklarını ilan etmişlerdi. Soğuk Savaş''tan sonra oluşturulmaya çalışılan yeni dünya sistemi, küresel düzeyde bir çok çalkantılara sebep olacak. Sistemin tasfiye edeceği ülkelerdeki etnik sorunlar teker teker gündeme getirilerek çatışmalar çıkarılacak ve ''uluslararası insani müdahaleler'' yapılacak. Bugün Ortadoğu''daki eksen kaymaları, Kafkaslar ve Orta Asya''da kanlı çatışmalar, Balkanlar ve Doğu Avrupa''daki ince hesaplar, Pasifik''te Çin''i kontrol etmeye yönelik projeler ve küresel bir müdahale gücüne dönüştürülen NATO''nun Ortadoğu ve Orta Asya''ya doğru genişlemesi, taşlar yerine oturana kadar bir çok ülkenin haritasının değişeceğini ve kanlı etnik kavgaların alevleneceğini haber veriyor.

Vatansever ve terörist

Dünya kamuoyu iki şeye inandırıldı: Birincisi, bu müdahaleler insani amaçlıydı. İkincisi, dünyanın neresinde olursa olsun sistem dışında kalan herkes, her grup teröristti. Bağımsızlık için savaşan gruplar İslami bir niteliğe sahipse terörist olarak ilan edilir ve uluslararası koruma bir tarafa, şiddetle üzerine gidilir. Çeçenistan ve Dağıstan halkının Doğu Timor''dan farkı ne? Doğu Timor''u kurtarmak için dünya seferber olurken, Kafkaslar''daki direnişçiler uluslararası terörist olarak ilan edildi. Bugün terörist olarak nitelenen kişi ve grupların hemen hepsi Müslümandır ve İslami talepleri vardır. BM''nin 54. Genel Kurulu''nda da resmileşen bu süreç, dünyayı önü alınmaz savaşlara sürükleyebilir. "Etnik grupların birarada yaşamasının imkansızlığı"na dair oluşturulan kanaat, daha bir çok ülkenin tek kutuplu dünya sistemine kurban edileceğini, doğrudan Batı''nın askeri gücü ile karşılaşacağını gösteriyor.

25 yıl önce
Sonu gelmeyecek savaşlar
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset