|
Derin devlet sadece Abdullah Çatlı"dır

Bir hakkı teslim edelim. Derin devleti, JİTEM"i, karanlık ilişkileri, hatta "Ergenekon" isimli bir yapının varlığını "solcu gazeteciler"den öğrendik. Haberlerinden, araştırmalarından, kitaplarından…

2007 yılında, çekingen başlayan sonra dalga dalga büyüyen Ergenekon operasyonlarını da "büyük temizlik" adına heyecanla karşıladık.

Neydi derin devlet? MİT, asker ve emniyet içinde kadroları bulunan, iş dünyası ve medyada uzantıları olan, hem sağcıyı hem solcuyu, milliyetçiyi hatta İslamcı"yı kullanabilen, belki CIA, belki NATO"ya bağlı, İtalya"daki Gladio benzeri, akla gelebilecek her türlü karanlık operasyona imza atabilecek bir yapıydı.

Gladio"yu "deşifre" eden/ismini ilk kez telaffuz eden gazetecilerin, siyasetçilerin bildiklerini savcılarla paylaşmalarını bekledik. Fakat boşuna. Onlar için derin devlet, eski ülkücüler ve bazı polis şeflerinden ibaretmiş meğer…

Abdullah Çatlı, Mahmut Yıldırım, Haluk Kırcı, Mehmet Ali Ağca, İbrahim Şahin, Oral Çelik, İbrahim Çiftçi, Mehmet Ağar, Hayri Kozakçıoğlu… Belki 15-20 isim daha ekleyebiliriz, kimi öbür dünyaya göçmüş, kimi cezaevinde çürümüş.

Yurtta aynı odada kaldıkları, birlikte slogan attıkları arkadaşlarının derin devlet adına iş tutuyor olabileceğini kabullenemediler.

1980 ve 1990"larda işlenen birçok siyasi cinayetin arkasında sol örgütler olduğu, darbeler hep sol cuntaların eseri olduğu halde…

Ergenekon operasyonları başladı, onlar davayı itibarsızlaştırma operasyonlarına başladı.

***

Pazartesi günü karara bağlanan davada, Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ"un da aralarında bulunduğu 19 kişi müebbet hapis cezası aldı.

Bu kararla birlikte, çetelerle mücadele ve şeffaflaşma yolunda önemli bir eşiği aştığımızı söyleyebiliriz.

Fakat sorular var…

Sivil hükümeti devirmek isteği apaçık olan bazı darbeciler ceza alsa da Ergenekon soruşturması asıl olarak son 30-40 yılımızı karartan bir yapının, ilişkiler yumağının çözülmesiydi.

Savcılar yakın tarihimizdeki birçok karanlık olaya el atsalar, kurcalasalar da aydınlatamadılar. Açılan dosyalar açıldığıyla kaldı.

Sivas"ı kim yaktı hala bilmiyoruz, Özal"ı kim vurdu bilmiyoruz, zehirlendi mi zehirlenmedi mi net değil. Sabancı suikastı ile ilgili çok şey duyduk ama doğru mu değil mi kuşkular var?

Ömür boyu hapis cezasına çarptırılan bazı sanıklar hakkındaki deliller ilk günden itibaren ikna edici değildi. El altından, MOSSAD ajanı, CIA ajanı, İngiliz ajanı gibi iddialar dolaşıma sokuldu. Mahkeme, bu iddiaları doğrulayacak hiçbir veri sunmadı.

İlker Başbuğ, "internet andıcı" dolayısıyla müebbet hapse çarptırılırken, 27 Nisan muhtırasını sahiplenen Yaşar Büyükanıt nasıl hiçbir soruşturmaya konu olmadı?

Ergenekon"a üye oldukları için onlarca kişiye ceza veren mahkeme, örgüt şemasını neden açıklamadı? 1 Numara kimdi, şemanın üst sıralarında olup da hala itibar gören varsa, bunu kim nasıl açıklayacak?

Tamam Bedrettin Dalan aranıyor da gerçekten aranıyor mu? Mustafa Balbay içeride kalırken Mehmet Haberal nasıl kurtuldu?

Bu örgütün askeri kanadı belli de, tetikçisi, işadamı, gazetecisi kim?

Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay"ı anladık.

"Medyada çok güçlü" dediğimiz Ergenekon"un medya ayağından ceza vermek için bula bula Vedat Yenerer"i mi buldu mahkeme?

11 yıl önce
Derin devlet sadece Abdullah Çatlı"dır
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim
Columbia’da ‘Filistin’le Dayanışma Çadırları’