|
Radiohead şeriata karşı mı?

Haber kabaca şu: Cihangir'de bir mekanda Radiohead isimli müzik grubunun sevenleri toplanıp, grubun internet üzerinden yaptığı konseri dinlerlerken içeriye giren bir grup insan konseri dinleyenleri darp etti.



Bu darp edilişin görüntülerini izledim. En galiz küfürleri etmekten çekinmeyen bir grup kelli felli adam 'burada bir daha alkol alın da görelim', 'yakarız ulan sizi' gibi bir takım cümleler kuruyor darp esnasında.



Bu görüntüler internette yayınlanır yayınlanmaz olay, eşsiz 'bunlar' kalıbı üzerinden özelde AK Parti'ye, genelde dindar insanlara ihale edilmeye çalışıldı. Oradan da, son zamanlarda öteki mahallenin konsolidasyon gereci olmaya başlayan 'bunlarla mücadele için her yöntem meşrudur' cümlesine geçildi.



Tabii ki Radiohead derhal bir mesaj yayınladı ve tabii ki Buzzfeed gibi mecralar başta olmak üzere haberin üzerine atladı.



Lafı eğip bükmeye, dolandırmaya gerek yok. Bir müzik konserini dinlemek için kapalı bir mekanda bir araya gelmiş insanlara saldırmanın Müslümanlıkla, dindarlıkla uzaktan yakından ilgisi yoktur. Provokasyon değilse aptallıktır.



Dinlerseniz niçin böyle olduğunu anlatayım önce. Sonra bir başka hususta da bir çift lafım olacak.



Sözgelimi Türkiye şeriatla yönetilen bir ülke olsa Ramazan ayında ya da bir başka ayda sokakta açıkça içki içen ya da zina eden birilerini gördüğünüzde onlara fiziki müdahalede bulunma hakkınız, modern hukukun bireye verdiği haktan daha fazlası değildir. Yapmanız gereken şey, bu durumu ilgili makama bildirerek tedbir alınmasını, ilgili hukuka göre faillerin cezalandırılmasını sağlamaktır.



Türkiye şeriatla yönetilmediğine, siz de şeriat polisi olmadığınıza göre buğz etmekten, yanlış bulduğunuz bu fiili dilinizle telin etmekten gayrısını yapamazsınız.



Gelelim ilgili örnekte olduğu gibi ilgili fiilin kapalı bir mekanda yapıldığı durumlara. İslam'ın hassasiyetle üzerinde durduğu husus 'tecessüs'tür. Bir evde ne yapıldığı, neler olup bittiği ile ilgilenmek haramdır. Evin mahremiyeti vardır. İçinde ne olup bittiğini merak etmek kimsenin haddine değildir.



Sadece 'ağır şüphe' durumlarında hukuk makamlarının yetkisi söz konusudur. Siz 'zanla' hareket edemezsiniz. Zira zanla amel etmek de haramdır.



Örneği netleştirelim. İçinde zina edildiğini düşündüğünüz bir evin duvarlarını dinleyemez, o evi gözetleyemezsiniz. Böyle yaptığınızı anladığı an şeriat mahkemesi sizi cezalandırır.



Dahası da vardır. Mesela kendisine zina isnat ettiğiniz birinin bu suçunu sabit kılmak üzere kendinizden başka 3 şahit daha getiremezseniz yine cezayı alan taraf siz olursunuz.



'Bütün bunların Radiohead konseriyle ne alakası var?' diye sormayın lütfen. Zira çok alakası var. Bir grup insan oruç tutmamayı, Ramazan gün içki içmeyi tercih edebilir ve siz bunun için hiçbir şey, evet, hiçbir şey yapamazsınız. Yaptığınız her şey İslam hukukuna aykırı olur.



Bence o mekanı basan insanlar bir provokasyonun tarafıdırlar. Değillerse, meselenin İslam'la bağını bilmeyen, dinin böyle meselelere nasıl yaklaştığından habersiz bir kitledirler.



Fakat gelelim meselenin bir başka boyutuna. 'Kendini provokasyona hazır tutmak' diye de bir şey var malum. Yani, memleketin sosyolojisini birazcık gözden geçirmenin; iftar öncesi, mahalle arası bir mekanda içki içmenin pek de yakışık almayacak bir şey olduğunu düşünmenin; yaşadığı semtin özgül ve özgün şartlarını hesaba katmanın faydası büyüktür.



Hayır. Hemen 'özgürlüğümüzü kimse kısıtlayamaz' demeyiniz lütfen. Azıcık şu dediğimi düşününüz. Birazcık saygı kimseyi incitmez.



Hadi şunu da şöylece söyleyeyim. Normalde birahaneleri tabii ki sevmem. Ancak mesela Beşiktaş'ta güzel bir afişle 'Ramazan nedeniyle kapalıyız' diyen bir birahane içlerinde en az sevmediğimdir. Bilmem anlatabiliyor muyum?



Karşılıklı yobazlaşmanın 'siyasal konsolidasyon' ile ilgisini uzun uzun düşünmeden bu ve benzeri hikayeleri daha çok duyacak, daha çok okuyacağız. Bundan korkmaya başlamalıyız.



Netice? Netice şu: O mekanda saldırıya maruz kalmış insanlara 'bununla geçmiş olsun' diyorum. Yine o mekanın sahiplerine 'yahu, azıcık hassasiyet göstereydiniz, mahallenizin sosyolojisini azıcık bileydiniz de bunlar yaşanmayaydı' diyorum. O fiili öylece yapan insanlara da 'haddi aşmış öküzler' diyorum. Budur.


#Radiohead
#Buzzfeed
#Tecessüs
8 yıl önce
Radiohead şeriata karşı mı?
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi