|
Uzun bir yürüyüşün sonundasın

Uzun bir yürüyüşün sonundasın. Atalarımı da sayarsak üç bin yıldır yayan yapıldak yürürüz biz. Bir bereketli toprak, bir pınar, iki evlek tarla gördü mü kanar, atıveririz postu oraya. Sonra bahçede çocuklar hayal etmeye başlarız. Alabildiğine güzel kızlar, alabildiğine pazulu oğlanlar…



Uzun bir yürüyüşün sonundasın. Ahmet Murat'ın 'terliyorsa Kahire içimde' dizesini yazdığı yılın kışındayız. Benim bütün şiirleri yazdığım, sonra bozduğum, sonra yine yazdığım, yine bozduğum yılın kışında. En büyük fiyakam melankolim… En sevdiğim dize 'melali anlamayan nesle aşina değiliz' dizesi. Bir de 'acı çekmek ruhun fiyakasıdır.' Bir de Tom Waits, bir de Nusret Fatih, bir de Derinlik Sarhoşluğu. Liste uzar. Yol uzar. Gözlerin uzar böylelikle.



Uzun bir yürüyüşün sonundasın. Param yok. Paramın olmaması ile ilgili bir sorunumun olmasına çok var daha. Kareli gömlek, lacivert gazeteci yeleği, bir çift spor ayakkabı ve kitaplar ve kitaplar ve kitaplar. Yoksulum. Yoksun değilim fakat. Her şeyim var. Hiçbir şeyim olmasa gözlerin var. Böyle bir kuyuya kendimi bırakıveriyormuşum da düşünce gözlerine düşüyormuşum gibi. Ben düşünce bando mızıka başlayacakmış gibi. Donanma varmış da ben de bayram çocuğuymuşum gibi.



Uzun bir yürüyüşün sonundasın. Islık çalmayı bilsem bir şarkı tutturacağım. Islık çalmayı, bisiklet sürmeyi, kupon biriktirmeyi ve geleceğe dair planlar yapmayı bilmiyorum. Gelecek yok. Sadece sonsuz uzunlukta bir şimdi var. Sonsuz şimdi ve akıp giden bir nehir gibi Üsküdar var. Parmaklarımı kütletmeyi biliyorum fakat. Canım sıkılınca İnşirah okumayı da. Sen yokken dilimde hep İnşirah. Dikine bir can sıkıntısı yaşamak sen yokken… Tutunuyorsam sana tutunuyorum. Düşüyorsam sana düşüyorum. Bürümcükten bir ip bağlıyor beni dünyaya. Dünya kelimesini her duyduğumda yüzümü buruşturuyorum. Dünya ne ayıp şey… Dünya ne kirli…



Bir arkadaşımız vardı. Arapça sözlük ezberlemeye kalkmış fakat zihni buna dayanamamıştı. Bulanmıştı zihni, fakat sözlük tamam olmuştu. İstediğiniz kelimeyi sorabilir ve anlamını öğrenebilirdiniz. İstediğiniz fiilin çekimlerini yaptırabilir, istediğiniz dil kaidesini sorabilirdiniz. Hepsine başını ileri geri sallayarak cevap verirdi. Yalnız 'dünya' kelimesini soramazdınız. Yüzünüze dik dik bakar 'bilmiyorum' derdi. Israr ederdik. 'Her kelimeyi bilirsin sen' derdik. Bastırır, biraz üzerdik hatta. Durur, küfür eder gibi cevap verirdi: 'Her kelimeyi değil, sadece anlamı olanları biliyorum. Sorduğunuz kelimenin bir anlamı yok.' Rivayet muhtelifti: Arkadaşımız bir yaranın kabuk bağlamaması yüzünden karanlık tarafa geçip sözlük ezberlemeye başlamıştı muhtemelen… Acısını kelimelerini çoğaltarak mı dindirmeye çabalamıştı acaba? Yarasına kelimelerden pansuman mı yapmıştı? Belki de aşk, kelimelerin çoğalmasıyla çoğalmıştı. Belki de kelimeler tank olup üzerine üzerine yürümüştü geceleri.



Uzun bir yürüyüşün sonundasın. 'Nasılsın' diye soruyorsun. 'Yaralıyım' diyorum. 'Her zamanki gibi işin gücün fiyaka' diyorsun. Gülümsüyorum. Sonra bir çay miktarı susuyoruz. Susmayı konuşmaktan daha anlamlı bulduğumuz zamanlarda yaşıyoruz. Sonra kalkıyoruz. Sonra yürüyoruz. Sonra Kızkulesi, sonra Üsküdar, sonra Kızkulesi, sonra Üsküdar… 'Bugün Sevgililer Günüymüş' diyorum. 'İyi ya. Sevgililer kutlasın o halde' diyorsun.



Ahmet Murat'ın 'o paltoyu da giyip üşüdüğümü belli etmemeliyim' dizesini yazdığı yılın kışındayız. O ayakkabıların o beyaz pantolona olmadığının elbette farkındayım. Yol üzerindeki ablanın uzattığı gülü sana alamayacak olduğumun elbette farkındayım.



'Sana bir şiir okuyayım mı? Ezberden' diyorum. 'Oku' diyorsun. Elbette Mazot'u okuyorum:



'Ağlamadan


dillerim dolaşmadan


yumruğum çözülmeden gecenin karşısında


şafaktan utanmayıp utandırmadan aşkı


üzerime yüreğimden başka muska takmadan


konuşmak istiyorum.


Şehre neden


esmer ve dölek yüzümle döndüm dağlardan'


#Ahmet Murat
#şiir
#sevgililer günü
8 yıl önce
Uzun bir yürüyüşün sonundasın
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti