|
​ Türkiye'de siyasetin dijital boyutu

Türkiye siyasetin hemen her yerde hararetle tartışıldığı, gündemin bir numaralı konularını her zaman domine ettiği bir ülke. Köy meydanlarındaki kahvehanelerden şehirlerdeki büyük plazaların en üst katına kadar birçok farklı yerde sohbetlerin odak noktası olan siyaset, her geçen gün dijital hayatımızı da daha fazla domine ediyor.

Artık yıllardır televizyonlardan ve gazetelerden takip ettiğimiz siyaset, siyasi figürlerin sosyal medya üzerinden iletişime daha fazla önem vermesi sebebiyle telefonlarımızdan, bilgisayarlarımızdan ulaşabildiğimiz, bilgilendiğimiz bir alan halini aldı. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de siyasetçilerin, bürokratların, kurum ve kuruluşların büyük çoğunluğu başta twitter ve facebook olmak üzere sosyal medya mecralarında oldukça aktif durumda.

Türkiye'de aslında Gezi Parkı eylemleriyle başladığını kabul edebileceğimiz dijital medyada siyaset serüveni, 2013'ten bu yana kısa sayılabilecek sürede müthiş bir evrim geçirdi. İlk zamanlarda tamamen sosyal medyada anonim ve asimetrik paylaşımların siyasi gündemi ve genel algıyı etkileyebildiğini görüyorken bugün artık daha resmi, kurumsal ve hızlı paylaşımların gündemi değiştirebildiğine şahit oluyoruz. Bu değişim her ne kadar gelişmiş bir sosyal medya yapısını yansıtsa da, Türkiye özelinde henüz istenilen seviyelerde değil.

Türkiye'de siyaset denince akla gelen şahısların ve makamların yanı sıra, siyaset dışı aktörlerin ve gündemlerin de siyaseti etkileyebildiği gerçeği gözlerimizin önünde duruyor. Bu etkiyi olabildiğince yönlendirebilmek için siyasetin birincil aktörlerinin (siyasetçi ya da kurumların) sosyal medya kullanımlarının henüz istenen seviyede olmadığını söyleyebiliriz.

Türkiye'de dijital siyaset, aktörlerin kurumsallığı açısından önemli bir seviyeye gelmiş olsa da (onaylı hesaplar, kurumsal dil gibi unsurlar), aktivite anlamında gelişime ihtiyacı olan bir alan. Bu aktivitelere sosyal medyada yapılan paylaşımların zamanlaması, miktarı ya da iletişim tarzı penceresinden baktığımızda, vatandaşla daha hızlı iletişim, paylaşım zamanlamalarının ve sıklığının belirlenmesi, dil kullanımı gibi unsurlarda gelişim sağlanması gerekiyor.

Rutin paylaşımların (tebrik, program bilgilendirmeleri, kurumsal aktivite paylaşımları) yanı sıra, gerek siyasetçilerin muhataplarıyla gerekse şikayet, öneri veya iletişime geçmek gibi taleplerde bulunan gerçek sosyal medya kullanıcılarıyla daha hızlı ve etkin iletişim kurması siyasetçilerimiz ve kurumlarımız için büyük önem arz ediyor. Diğer yandan hem yerel, hem de ulusal siyasetin önemli figürlerinin (belediye başkanları, milletvekilleri gibi) vatandaş ile daha fazla etkileşime girmesi, dijital gündemi çok daha dikkatle takip etmesi ve kişisel/kurumsal reaksiyonunu vermesi, sosyal medyadaki siyasi tartışmalara çok daha fazla katkı sağlayacaktır.

Sonuç olarak, siyasetin ve siyasetçilerin sosyal medyada daha fazla ancak daha dikkatli kullanım, daha fazla gündem takibi ve elbette daha fazla etkileşimde bulunmasının hem kendilerine hem de Türkiye'de dijital siyasetin faydasına olacağına inanıyorum.

#dijital medya
#siyaset
6 yıl önce
​ Türkiye'de siyasetin dijital boyutu
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti