|
Sosyal medyada lider profili

Sosyal medyada görüntü, en önemli unsurlardan biridir. Bu tespit sosyal medya ile tüm seviyelerde ilgilenen herkes için kabul edilebilir bir tespittir. Dijital alanda görüntünün iyi olması, her kullanıcı için önemlidir ancak bir makamı, bir şirketi temsil eden, kamuoyuna malolmuş, dikkatle takip edilen şahıs ve kurumlar için çok daha büyük bir önem arz eder. Dijital görüntüyü etkileyen en önemli etken de sosyal medya mecralarında oluşturduğumuz profillerdir.

Kötü görüntünün hakim olduğu bir sosyal medya profili, temsil edilen makamın repütasyonunu düşüren en önemli etkendir. Temsil ettiğiniz kurumun kurumsal çizgisine uygun olmayan bir profil, o kurumla bağınızın düşük olduğu algısını oluşturabilir.

Temsil edilen kurumun yanında, bir sosyal medya profili söylemlerin de etkisini belirleyici özelliğe sahiptir. Söylemleriniz ne kadar profesyonelce hazırlanmış olursa olsun, bu paylaşımlarınızın sosyal medya mecralarına etkin bir şekilde yansıması için sahip olduğunuz profil resminizin, başlık fotoğrafınızın, kişisel bilgilerinizin, profilinizin renk skalasının özenle hazırlanmış olması gerekir. Kendi profilinizden yapmış olduğunuz bir açıklama, vermiş olduğunuz bir cevap, profiliniz profesyonelce hazırlanmamışsa en yetkin, en birinci ağızdan yapılan bir paylaşım olsa bile istediğiniz etkiyi vermeyebilir.

Peki iyi hazırlanmış bir "lider profili" hazırlanırken nelere dikkat edilmeli? Öncelikle sosyal medya profilimizin en önemli alanı olan profil resminin şahsımızı ve temsil ettiğimiz alanı yansıtması gerekir. Resmi bir söylemi ağırlıklı olarak tercih ediyorsak günlük, alelade çekilmiş bir fotoğrafı kullanmamamız gerekir. Yine aynı şekilde, daha samimi ve günlük bir dil kullanımından kaçınmayan bir figürün fazla resmi bir fotoğraf kullanması, o profilin paylaşımlarıyla senkronizasyonunu zorlaştırır. Buna ek olarak genel anlamda profil fotoğrafı için ne çok kalabalık ne çok sade, ne teknik anlamda fazlaca oynanmış ne de tamamen ham bir fotoğraf tercih edilmemelidir.

Profil fotoğrafının yanı sıra, bir sosyal medya profilinde yer alan en önemli unsurlardan biri de kişisel bilgileriniz. Temsil ettiğiniz yerin ve oradaki görevinizin ne olduğunu açıkça ve anlaşılır biçimde aktarabilecek bir "kişisel bilgi" bölümü, profil kalitesini yükseltici bir etkendir. Kişisel bilgi bölümünde tercih edilen bir yabancı dil seçeneğinin de kullanılması, uluslararası çapta da görünürlüğü ve bilinirliği artırıcı bir etken olabilir ancak bu dilin kurallarına uygun bir şekilde kullanılması elzemdir. Bu iki önemli düzenlemeyle birlikte çoğu sosyal medya mecrasında bulunan başlık fotoğrafının kullanıcıya uygun bir şekilde profesyonelce hazırlanmış olması, profil içerisindeki yazılarda ve linklerde kullanılan rengin uygun bir şekilde seçilmesi de, profil kalitesine katkı sağlayan diğer unsurlar olarak sıralanabilir.

Görselliğin lider profillerinde atlanmaması gereken bir şartı da değişim. Yukarıda bahsedilen unsurların ne çok sık ne de çok seyrek aralıklarla, beklentiler, eleştiriler ve dijital refleksler ışığında değiştirilmesi, hem profile bir dinamizm katacak hem de profil yüzünün eskimesinin önüne geçecektir.

İyi bir sosyal medya profili için unutmamamız gereken diğer bir özellik de, hesabın onaylı (verified) olması. Çoğu sosyal medya mecrasında mavi bir tik ile belirtilen bu özellik, belirli kriterlere uyan kullanıcılara verilmektedir. Özellikle kamuoyu tarafından bilinen ya da resmi görevlere sahip olan kişilerin ya da kurumların alabildiği bu rozet de sosyal medya profilini güçlendiren, kullanıcılar tarafından daha dikkatli takip edilmesini sağlayan, hesap üzerinden yapılan paylaşımların etkisini artıran bir özellik olarak dikkat çekmekte.

Sosyal medyada sahip olduğumuz dijital profilimiz, en az yaptığımız paylaşımlar kadar önemlidir. Hatta, profilimizin paylaşımlarımızın kalitesini etkileyen bir unsur olduğunu varsayarsak, bir liderin, bir temsilcinin sosyal medyada üzerinde en çok durması gereken unsurun profil dizaynı olduğunu söyleyebiliriz. Hal böyleyken, iyi bir profilin insanlar üzerinde oluşturduğu etkiyi görmezden gelmemeli, profilimizin dizaynına önem vermeliyiz.

#sosyal medya lider profili
6 yıl önce
Sosyal medyada lider profili
Tehlikeli sularda yüzüyoruz: Form, normunu dayatıyor!
Büyük hikayesi tıkanan Kördüğüm düğüm olmak üzere!
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’