|
Sosyal medyada siyasetçi dili

Sosyal medya, siyasetçiler için önemli bir tanıtım alanı. Başta twitter olmak üzere bir çok mecra, bakanlara, milletvekillerine, belediye başkanlarına ve daha birçok seviyede siyaset yapan insana icraatlarını, fikirlerini, vaatlerini anlatabilme fırsatı veriyor. Ancak bu fırsatın, sosyal medyanın diliyle siyasetin dilini harmanlayamayan, anlatımını sadece siyasete ya da sadece sosyal medyaya göre dizayn eden siyasetçiler için bir felakete dönüşme ihtimali de bulunuyor.

Bir siyasetçinin "sosyal medyada dil" denildiğinde dikkat etmesi gereken hususları teknik ve anlatım tarzı başlıkları altında ikiye ayırabiliriz.

Öncelikle siyasiler, sosyal medyada anlatacakları her ne olursa olsun, kullandıkları lisanın dil bilgisine çok büyük önem atfetmeliler. Siyasetçinin toplumun örnek aldığı, kamuoyuna pozitif yönde ilham olan bir figür olduğu kabulünden yola çıkacak olursak, dilini iyi konuşan, iyi yazan bir imaj çizmesinin de oldukça önemli bir gereksinim olduğu gerçeğine rahatlıkla vakıf olabiliriz. Siyasetçilerimiz dil bilgisi, imla ve anlatım kurallarını yapmış oldukları sosyal medya paylaşımlarında önemsemeli, hata oranını en aza indirmek için özen göstermelidirler. Atılan bir twitin tekrar değiştirilemediğini akıllarından çıkarmamalı, yapılan basit bir yanlışlık sebebiyle twit silmenin ve tekrar atmanın twitter kullanıcıları nezdinde iyi bir intiba bırakmadığını unutmamalıdırlar. Twitter'ın bunun için yönetici kullanımı amaçlı uygulaması tweetdeck'te twit atma bölümünde bir "onaylama adımı" özelliği mevcut. Bu özellikte, kendi adınıza ya da yöneticiniz adına atacağınız bir twitte "tweetle" butonuna basmadan önce "twit atılmaya hazır mı" sorusuyla birlikte bir kutucuğu doldurmanız gerekiyor. Bu da twiti tekrar okumamızı ve hataları görme ihtimalimizi artıran bir özellik.

Siyasetçilerin dil anlamında sosyal medyada dikkat etmesi gereken bir önemli konu da anlatım tarzı. Her siyasetçinin kendine has bir konuşma tarzı, kendine özgü bir iletişim biçimi vardır. Sosyal medyada da her mecranın anlatım özelinde kendine özgü bir atmosferi, kaldırabildiği ya da kaldıramadığı anlatım tarzları mevcuttur. Bu özellikler yaş, sosyal statü, kırsal/kent ayrımı gibi kriterler sebebiyle değişkenlik gösterir. Bu mecralarda iyi bir dil tutturmanın en kısa ve garanti yolu, siyasetçinin kendi tarzı ile paylaşım yapmakta olduğu sosyal medya mecrasının püf noktalarını birbirine senkronize etmesidir. Bunu bir örnekle açıklayacak olursak, iyi bir dijital siyasetçi, twitter üzerinde yapacağı paylaşımların, bir kürsü konuşmasındaki kadar uzun olmaması gerektiğini adı gibi bilmelidir. Kürsüde yapılan yarım saatlik konuşmanın tamamını ne 140 karakterlik tek bir twitte anlatabiliriz, ne de 15-20 twitlik bir zincirle... Bu yüzden konuşmadan birkaç nokta ile ilgili, birkaç twitte, okuyucuyu yormadan yapılan bir anlatım, twitter ile siyasetçinin tarzının harmanlanabilmesi için yeterlidir. Burada yapılan anlatımın sosyal medyaya daha iyi yansıması için yapılması gereken bir önemli şey de, paylaşımlarımızı siyasetin resmiyetinden vaz geçmeden, sosyal medyanın hakim diline dönük bir kaç enstantane ile yapabilmektir. Bunu da, en basit örneğiyle anlatmak gerekirse, hakkında paylaşımda bulunduğumuz konunun eğer mevcutsa gündemde olan etiketini de paylaşarak rahatlıkla sağlayabiliriz.

Lisan, insanlar arasındaki paylaşımın en önemli aracıdır. Bu araç sosyal medya gibi iletişim teknolojilerinin zirvesiyle iyi bir şekilde birleştiği zaman, insanlarla iyi iletişime en çok ihtiyacı olan siyasetçiler için işleri önemli oranda kolaylaştıran bir nimet haline gelebilir.

#Sosyal medya
#Siyasetçi
6 yıl önce
Sosyal medyada siyasetçi dili
Efendimiz’in (sav) orucu-2
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?