|
Londra caddelerinde

Kuzey Londra''da, Highbury''de, Arsenal binasının neredeyse karşısındaki köşede kebapçılık yapan Sedat''ın, bana maçtan günler önce söyledikleri gerçekleşti ve Galatasaray, Arsenal''ı yenerek UEFA Kupası''nı aldı.

Sedat''ın söylediği bir şey daha gerçekleşti. Daha doğrusu korktuğu başına geldi.

Maçtan sonra Arsenalli fanatikler, Highbury''deki puplardan dışarı taşarak hırslarını Kuzey Londra''daki Türkiyeli kepapçılardan çıkartmaya çalıştılar. Sedat''ın dükkanına bir şey olmadı ama bazılarının camları çerçeveleri kırıldı.

Buna rağmen Kuzey Londra''da, Türkiyeliler''in yoğun olarak bulunduğu Green Lane, Daltson Kingland gibi caddelerde gecenin geç saatlerine kadar Galatasaray''ın kupa sevinci yaşandı.

En yoğun gösteriler Stoke Newington''da oldu. Green Lane''ı dolduran Türkiyeliler burada saatlerce Galatasaray''ın şampiyonluğunu kutladılar.

Buna rağmen, gruplar halinde gezen Arsenal fanatikleri yoldan geçen Galatasaray taraftarlarının arabalarını taşlamaktan da geri durmuyorlardı.

Hırslarını, Kuzey Londra''da geçim kavgası veren Türkiyeli esnaftan çıkartmaya çalıştılar.

Bütün olan biten spor dışı, futbol dışı çirkinliklerden sonra, Arsenal takımı yöneticilerinin açıklaması spor adına yüreklere su serpen cinstendi:

Olaylara katılan taftarlarından tesbit edilebilenleri, bundan böyle Arsenal''in maçlarına sokmayacaklardı.

Uygulama bir yana, böyle bir açıklama bile futbolu, saldırgan fanatizmin ve ırkçı saldırganlığın tasallutundan kurtarma yolunda bence önemli bir niyet belirtisidir.

Türkiye''deki takımların yöneticileri de, aynı kararlı tavrı sergilemek durumundadır.

Netice olarak, Galatasaray''ın böylesine önemli başarıyı kucaklamış olması gerçekten keyif verici bir olaydır.

Ben, Arsenal takımının semtinde oturan ve Arsenal kimliği ile de haşır neşir olan bir Galatasaraylı olarak, saldırgan fanatizmin, sporun güzelliklerini gölgelemesine izin vermekten yana değilim.

Bu nedenle gerek Kopenhag''da gerekse Londra''da, futbol adına yaşanan bütün çirkinlikleri bir tarafa bırakarak, final gecesi izlediğim müsabakadan aldığım keyfin tadını biraz daha çıkartmaya niyetliyim.

Tabii bana böyle bir keyfi yaşattığı için de Galatasaray''lı futbolcuları kutluyorum.

Gerçek bir profesyonel gibi mücadele ettiler.

24 yıl önce
Londra caddelerinde
Felâketin çan sesleri: İslâm’ın terkedilmesi tehlikesi!
Herkese açık olan kapı
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar