|
Bir nitelik sorunu: Binaların içini doldurmak

AK Parti hükümetleri döneminde, kalkınma ve bayındırlık faaliyetlerine kimsenin tek kelime laf edemez sanırım. Gerçekten ülke tarihinin görmediği boyutta projelere imza atıldı, hayata geçirildi.



Köprü, baraj, tünel, yol, hava limanı gibi, alt yapı binalarına; okul, üniversite, vakıf binası, kültür merkezlerini de ekleyin. Ortaya muazzam bir bina ve yapı listesi çıkar.



Amerika'nın en büyük yabancı Müslüman merkezi olan Diyanet Center'ın açılışından sonra, caminin içinde oturup, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile konuşurken, hepimiz şunu dillendirdik:

“Bu yapıları yapmak bir zamanlar hayaldi. Çok şükür gerçekleşti. Ancak bu binaların içini hakkını vererek, ehil insanlarla doldurmak şimdi daha zor.”


Bu sorunu, bir çok bakanla, belediye başkanıyla, rektörle, vakıf başkanıyla, yöneticiyle konuştum son zamanlarda. Evet çok iyi binalar yaptık ama içini yerli, milli, işinin ehli zihinlerle doldurmakta zorlanıyoruz.



Erdoğan'ın tespiti, herkese eleştiridir


Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Türgev'in genel kurulunda yaptığı açıklamada bu konuya parmak bastı:



“Yeni dönemi okul yapmaktan ziyade, okul müfredatının içeriğine yoğunlaşma dönemi olarak ilan ettik. Kültür alanında da maalesef arzu ettiğimiz mesafeyi henüz kat edemedik… özeleştiri yapmaktan çekinmeyeceğiz.”


Doğu'daki okul, üniversite, kültür merkezi, gençlik merkezi açma oranları sanırım tüm zamanların rekor düzeyine ulaşmıştır. Ancak buralarda insan yetiştirmek, genç yetiştirmek istenilen düzeyde olmadığı gibi, bu yapılar bir de örgütün işine yaradı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tespitiyle,

gençlerin bir kısmını, bölücü terör örgütü devşiriyor, zehirliyor, kullanıyor ve maalesef onları acı bir akıbete doğru sürüklüyor.”


Sivil toplumun en büyük eksikliği


Aslında Batı illerinde de durum çok farklı değil. Neticede insan kaynakları yetiştirmekte, niteliğe yatırım yapmakta ciddi sorunlar var. Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu konudaki sorunlarını Erdoğan bizzat dillendirdi.



Peki diğerleri? Yani belediyeler, üniversiteler, vakıflar, dernekler, cemaatler ve medyaya ait binalarda, yapılarda durum nedir? Orada da kalite ve nitelik maalesef kötü durumda.



Eski dönemlerde derme, çatma binalarımıza vardı ama içinden çok başarılı fikir adamları, edebiyatçılar, öğretmenler, hocalar, gazeteciler, yönetmenler çıkıyordu. Şimdi çok fiyakalı binalardan, çok niteliksiz insanlar çıkıyor maalesef. Üniversitelerimiz, medyamız, kültür merkezlerimiz tabela binalarına döndü, içinden parlak zihinler çıkmıyor.


Neden nitelikte düşüş var?


Nitelik sorununun sebebini bulmalıyız, tartışmalıyız ve korkmadan özeleştiri yapmalıyız. Bugün bir çok kurumun başında ehil olmayan, yeterli olmayan insanların varlığını eleştiriyoruz, doğru. Bunun bir sebebi, “benim adamım olsun” diyen torpil sorunuysa, bir diğer kısmı da, artık sivil örgütlerin ve vakıfların yeterli insan kaynağı yetiştirmemesidir.


Siyasallaşan sivil örgütlerin, enerjisini, insan yetiştirmekten çok, siyasi aktivitelere vermesi, en büyük sorunların başında geliyor sanırım.



Herkesin gözü, kulağı Cumhurbaşkanı Erdoğan'da. Oradan gelecek sese göre kendini konumlandırıyor. Bence gözü, kulağı Erdoğan'da olanların aklı onun söylediklerinde değil.

Zira Erdoğan düzenli olarak, insan yetiştirmekten, yerli ve milli nesil yetiştirmekten, ülkesini şaha kaldıracak kadrolar yetiştirilmesinden bahsediyor, talep ediyor ama muhatapların bu yönde ciddi adımlar attığı tartışılır.


Türkiye nitelikli insan kaynağı fakiri


Türkiye, dünyanın en büyük 20 ülkesinden biri olarak, ihtiyaç duyduğu insan kaynağını yetiştirecek mekanizmalara sahip değil. Bu acı gerçeği görmek ve tartışmak gerek. Üniversitelerin eğitim politikaları, tıpkı Milli Eğitim Bakanlığı'nın müfredatı gibi masaya acil yatırılmalı. Artık yeni üniversite yapmaktansa, bir türlü yapılamayan YÖK reformu yapılmak zorunda.



Mesele Ankara'nın ve hükümetin meselesi değil sadece. Bir büyük hareketten, bir büyük yürüyüşten, 2053 hedefinden bahseden herkesin, hamaseti bırakıp, ciddi olarak kurumsallaşma, insan kaynakları yetiştirme konusunda odaklanması gerek.


Binaları yaptık ama içi boş kalmamalı. Şimdi bunu doldurmak için, hükümetin yanı sıra, sivillerin de ciddi hamle yapması gerek.

#AK​ Parti hükümetleri
#Diyanet Center
#Türgev
8 years ago
Bir nitelik sorunu: Binaların içini doldurmak
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset