|
Cehalet ve şiddet arasında sıkışmak

Sıkıştık. Tam olarak böyle tanımlayabiliriz. Cehalet ve şiddet arasında sıkıştık. Bilgi, akıl, irfan, nezaket, hikmet, sanat ve derinlik her geçen gün geri çekiliyor, kayboluyor, cehalet ve şiddet yükseliyor.



Bunu sadece Türkiye'de yaşanan bir şey olduğunu sanmayın. İnsanlık dipten gelen bir sancının ağrısıyla kıvranıyor her yanda.



IŞİD VE HAŞDİ ŞABİ ARASINDA SIKIŞAN İSLAM DÜNYASI


İslam dünyası, insanlığın gördüğü en parlak medeniyeti doğuran bu din, IŞİD ve Haşdi Şabi arasında sıkıştı. Ortadoğu bu iki örgütün şiddet sarmalında can çekişirken, tüm İslam dünyası bu iki zihin yapısı yüzünden acılar yaşıyor, geriliyor, içe kapanıyor.



Bilgeler, alimler, münevverler, akıl sahipleri meydanları, kürsüleri, sahayı terk ediyor bu yüzden. Aklın, hikmetin, fikrin ve bilginin değeri düşerken, karşımıza tüm zamanların en büyük tehlikesi, cehalet çıkıyor bir de. Münevverlerin, bilgelerin yerini, cahiller, hurafeciler, şiddet eğilimi ruh hastası insanlar dolduruyor.



O parlak medeniyeti, bu huzur dinini, bu hikmetli yolu şimdi şiddetin ve cehaletin doğurduğu ucubeler temsil ediyor güya. Ne hazindir ki, toplumu yönlendiren, bilgilendiren, yöneten bütün mekanizmalarda, makamlarda, kurumlarda cehaletin yansımaları görülüyor. Onları konuşturuyorlar, dinliyorlar, onları takip ediyorlar. Onlar da hepimizi sığ sulara çekip, cahil ve şiddet eğilimli insanların yetişmesine neden oluyor.


NEFRET VE CEHALET ARASINDA SIKIŞAN BATI


Amerika'da

Nazi selamı yapan tuhaf bir akım başladı. 'ALT-Right', Alternatif Right (alternatif sağ) diyorlar kendilerine. Beyaz, Hıristiyan, orta sınıf bu genç oluşum, Trump'ın en büyük hayranları. Irkçı, dışlayıcı, yabancı düşmanı ve İslam karşıtı. Sertlik yanlısı ve cahil denecek kadar dünyayı tanımıyorlar.



Bilgi ve analiz içerikli yazıları haberleri okumak yerine, sosyal medyadan besleniyorlar. Amerika'da en çok 'Fake News' (yalan haber) yayınlayan haber siteleri okunuyor, onlar sosyal medyada paylaşılıyor. Cehalet hiç bu kadar yükselmemişti Amerika'da.



İtalya'da

bir komedyen internet üzerinden protest bir akım başlattı. Söylemi, öylesine ilgi gördü ki '5 Star' (Beş Yıldız) isimli bir parti kurdu, Roma Belediye Başkanlığını kazandı, parlamentoya girdi, son referandumun kaderini değiştirdi. Hareket, kafası karışık ama toplumdan sert söylemi, uzlaşmaz tavrı, agresif dili, yabancı karşıtlığı yüzünden her geçen taraftarı artıyor. İtalya'da öğrencilerin en favori kitabı Adolf Hitler'in, 'Kavgam' kitabı olduğu tespit edilmiş. İşin ilginç yanı, bu akım Avrupa'da her geçen gün örnek alınıyor ve yaygınlaşıyor.



İngiltere'de

ağzı bozuk siyasetçiler, Farage gibi ırkçılar, yabancı düşmanları, İslam karşıtları insanlar ilgi merkezi oldu. Brexit'ten sonra yabancılara karşı şiddet ve taciz eylemlerinde neredeyse patlama var.



Avusturya

, Nazilerden daha sert, daha ırkçı, daha agresif bir siyasi akımın yükselişini şaşkınlıkla izliyor. Özgürlükler Partisi Lideri Holfer'in bu sene iktidarı ele geçireceği neredeyse kesinleşti. Avusturya'da yaşayan Müslümanlar, yabancılar başlarına gelecekler konusunda korku içindeler.



Avrupa

bu örneklerle dolu.

Filipinler'in

devlet başkanı, insanları helikopterden atmakla gurur duyduğunu söylüyor. Yani Avrupa'dan Asya'ya, herkesi etkileyen bir cehalet ve şiddetten bahsediyorum.



NEDEN ŞİDDET VE CEHALET YÜKSELİYOR?


Bilgi yerini enformasyona,



Akıl yerini tapınmaya,



Derinlik yerini sığlığa,



Sorgulama yerini itaate,



Hikmet yerini hurafeye,



Nezaket yerini kabalığa,



Erdem yerini çıkarcılığa bırakmaya zorlanıyor.



Tüm bunlar neden oluyor? Sanırım bunun tam ve kesin cevabını bulabilmiş değiliz henüz. Türkiye, İslam dünyası ve dünyada meydana gelen bu süfli yükselişin nedenleri daha derinlerde, buna eminiz. Ancak tam olarak nelerdir, henüz bilmiyoruz.



Emin olduğum bir şey var yalnız: Geçecek. Tüm bu cehalet, şiddet, rezalet ve süflilik geçecek bir gün. Buna çok eminim.


#Cehalet
#Şiddet
#İslam dünyası
7 yıl önce
default-profile-img
Cehalet ve şiddet arasında sıkışmak
Bu numaralar çok karizmatik
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!