|
İslam medeniyetinin sanat bahçesi
Hep siyaset, medya, gündem yazarak iyice bunaldık. Size güzel bir projeden bahsedeyim de biraz mutlu olalım.

Moskova'da, Cumhurbaşkanımız Erdoğan ve Putin tarafından açılan caminin, ne kadar güzel olduğunu haberlerden ve fotoğraflardan fark etmişsinizdir. Caminin hüsn-i hat, yani camiyi güzel yapan sanat kısmı, Hattat Hüseyin Kutlu'ya ait. Erdoğan Moskova dönüşü, Abdülkadir Selvi'ye hatlara yüklenen felsefeyi ve arka plan fikirleri anlatarak, ne denli beğendiğini ifade etmişti.

Felsefeci ve bestekar hattat

Hüseyin Kutlu, sadece bir hattat değil. Felsefe eğitimi görmüş, bestekar ve düşünür aynı zamanda. Bu nedenle, özellikle camilerdeki eserlerinde muhakkak bir felsefe ve mantık kurgusu vardır. Ankara'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki cami, Bilkent Doğramacı Camii, Ahmet Hamdi Akseki Camii, İstanbul'da Mimar Sinan Camii, Japonya, Türkmenistan, Almanya ve Amerika'daki camilerde hep bir mantıksal örgü ve bir felsefe vardır.

Mesela, Cumhurbaşkanlığındaki caminin kubbesine ve sütunlarına hak, adalet ve devlet idaresiyle ilgili ayetler nakşedildi. Bilkent Doğramacı Camisi için okuma, ilim ve insanla ilgili ayetler seçildi. Akseki Camiinde ise kainat tasavvuru, tüm alemin Allah'ı dönerek zikretmesi anlatıyor. Aynı konsept Moskova Camii'nde de uygulandı.

Bu camilerin çoğunda Mimar Hilmi Şenalp ile beraber çalışıyor Hüseyin Kutlu. Bu ikiliye, hüsnü hatları camiye uygulayan, tezyinatı (süsleme) tasarlayan nakkaş ve mimar Semih İrteş'i eklemezsek olmaz.

Başından beri şunu söylüyorum, caminin mimari güzelliğini ve hüsn-i hat felsefesini anlatan kullanma kılavuzları yazılmalı muhakkak. Başka türlü buradaki hikmet, irfan ve mana anlaşılmaz.

“Hüsn-i hat medeniyetimizin bizzat kendisidir”


Hüsn-i hat, sadece güzel yazı değil, bizim medeniyetimizin ta kendisidir. Biz, hüsn-i hat ile insan ruhunu eğitiyoruz
” der, Hüseyin Kutlu Hoca. Ben de bu sözünden sonra onu buldum ve hat dersleri almaya başladım. Lakin, Anadolu Ajansı'ndaki görevden dolayı ara vermek zorunda kaldım, tamamlamak nasip olmadı.

Pirimiz Cemil Meriç'in bir sözü vardır: “Bizim medeniyetimiz; Süleymaniye'de kubbe, Itri'de nağme, Baki'de şiirdir.” Buna bir şey daha ekleyerek cümleyi yeniden yazıyorum (haddim olmayarak): “
Bizim medeniyetimiz Süleymaniye'de kubbe, Itri'de nağme, Baki'de şiir, Rakım Efendi'de
hüsn-i hattır'. Gerçekten de İslam tarihinin en köklü ve en derin sanatlarından biridir hüsn-i hat.

Medeniyetimizin sanat bahçesi

Hüseyin Kutlu Hoca, belki de sahip olduğumuz medeniyetimizin en güzel yanlarını göstermek için uzun süredir iki proje üzerinde çalışıyor. Ben de gönüllü olarak bu projelerde yer alıyorum. Projelerden biri, geleneksel sanatlarımızın en önemlilerinin canlı olarak sergileneceği, “İslam
Sanatları Bahçesi”dir
. Burada Hüsn-i hat, tezhip, ebru, çini ve musiki gibi klasik sanatlardan tutun, Osmanlı mutfak kültürüne kadar; Endülüs ve Osmanlı bahçe örneklerinden tutun, edebiyatın ve masalların sembolü olan çiçek ve hayvanlara kadar bir çok şey olacak.

Proje, dünyaya
İslam medeniyetinin aslında ne olduğunu anlatmayı amaçlıyor. O nedenle yabancı dillerde tanıtımın da olacağı, açık ve canlı, uluslararası bir sanat müzesi gibi tasarlandı bahçe. Burada kurulacak büyük Osmanlı çadırlarında gelenekli sanatlar canlı olarak icra edilirken, bunu ziyaretçiler görebilecek.

Vakıflar ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi destekliyor

Bahçe, Beykoz'da Mihrabat Korusu yakınında bulunan, unutulmuş ve yıkılmış Ataullah Efendi Tekkesi canlandırılarak yapılıyor. Bunun için projeyi ilk vakıflardan sorumlu eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç gördü ve çok etkilendiği çalışmaya gerekli desteği verdi.

İkinci olarak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş geçen sene projeyi inceledi. Bir mimar ve başkan olarak İstanbul'a böyle bir eserin kazandırılmasının çok önemli olduğunu söyleyerek, her türlü destek sözü verdi. Proje, bürokrasiden dolayı biraz durma noktasına geldiyse de, Başkan Topbaş'ın bu konuda kararlı olduğunu biliyorum.

İslamofobi'ye karşı medeniyet mesajı

Proje, Türkiye'ye gelecek yabancı devlet başkanlarını gezdirecek kadar ciddi ve güçlü bir eser ortaya çıkarmayı amaçlıyor. Bir medeniyeti güçlü yapan sanattır, ilimdir, kültürdür. İslam medeniyetini IŞİD'le, EL Kaide ile özdeşleştirmek isteyenlere, İslamofobi'yi körükleyenlere en iyi cevabın bu olacağını düşünüyor Hüseyin Kutlu Hoca. Eminim medeniyet söyleminin en önemli savunucusu, Başbakan Ahmet Davutoğlu da bu projeyi görse, çok heyecanlanacaktır. Bahçe, gereken destek verilirse önümüzdeki bahar açılması planlanıyor.

Gözünüzden kaçmadıysa, iki projeden bahsetmiştim. Diğer proje daha muhteşem. Ancak onu Cumhurbaşkanı Erdoğan görmeden anlatmam mümkün değil.
#siyaset
#medya
#gündem
#Doğramacı Camii
#Ahmet Hamdi Akseki Camii
9 yıl önce
İslam medeniyetinin sanat bahçesi
ABD artık süpergüç değil askeri obez
Kara dinlilerle milletin savaşı
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar