|
Yeni terörle mücadele konsepti
Bugünkü şartlarda terörle mücadele zorlaştı mı, kolaylaştı mı? Terör örgütleri eskiden daha mı kolay amaçlarına ulaşıyorlardı? Gerçeği görelim, bugün terörle mücadele daha da zorlaştı, terörizm eskiye oranla daha güçlendi.
Terörizmin kullandığı taktikler, silahlar, enstrümanlar ve yöntemler gösteriyor ki, terörizm bir evrim geçiriyor.

Terörizm bir evrim yaşıyor

İngiltere'nin IRA, İspanya'nın ETA, İtalya'nın Kızıl Tugaylar ve diğer Avupa ülkelerinin terörle mücadeleleri konvansiyonel yöntemlerle yapıldı ve tamamlandı. IRA ve ETA benzeri güçlü örgütler acaba bugünkü kadar güçlü iletişim imkanlarına, medyaya, teknolojiye, finansal hareketlere ve ulaşım imkanlarına sahip olsaydı, daha uzun yıllar varlıklarını sürdürürler miydi? Tartışmasız evet. Bugün terörle mücadele eskiye oranla daha zor, daha masraflı, daha çok boyutlu. Terörizm geleneksel kodlarından ve yapısal şeklinden evirilerek başka bir boyuta geçiyor.

Bir diploması kartı olarak terörizm

Bugün terörizm Ortadoğu'yu kasıp kavururken, binlerce, on binlerce insan hayatlarını kaybederken, Avrupa yaz tatilini geçirmekle meşgul. Batı, terörle ilişkisini kendi topraklarından çıkartıp, bizim topraklarımıza taşıdı.

Ne yaşanacaksa burada yaşanmasını istediler. Savaşlar da burada, terör de burada, göçler de burada, kaos da burada olsun, burada bitsin istiyorlar. Destekleyecekse terör örgütlerini bu topraklarda destekliyor batılı ülkeler.
Bugün terörizm, ülkelerin örtülü destekleri ve onları koz olarak kullanması nedeniyle, bir diplomasi enstrümanı haline geldi.


PKK, IŞİD, El Kaide
gibi uluslararası etki alanı olan örgütlerin, tamamı bilin ki diplomasi masasında, bir koz olarak tarafların elindeki karta dönüştü. Kimi zaman, diplomasi yapanlar bu örgütlere verilen desteğin çekilmesi karşılığında başka tavizler isteyecek kadar da cüretkar olabiliyorlar.

Unutmayın, dünyada terör örgütlerinin var olmasının bir nedeni de, devletlerin terörizmi kendi çıkarları için kullanmak istemesidir.

Enerji kozu olarak terörizm

IŞİD'in ele geçirdiği toprakları, Irak ve Suriye haritası üzerinde işaretleyin. Sonra da bu iki ülkedeki petrol yatakları, enerji geçiş hatları ve su yollarını işaretleyin. IŞİD'in enerji merkezi üzerine kurulduğunu göreceksiniz. Afrika'daki Boko Haram, EL Şebap, Anti Balaka örgütlerinin üstünü biraz kazırsanız, altından büyük devletlerin enerji politikası ve yatırımları çıkacaktır.

Türkiye'deki enerji hatlarına, boru hatlarına, depolama alanlarına, barajlara yönelik saldırıların sebebi de ideolojik değil, enerji-politiktir. PKK ve DHKP-C bu saldırılarda kullanılan en önemli taşeron örgütlerdir.

Terörün ekonomik gücü

Dünya silah üreticilerinin en çok sevdiği şey, çok taraflı savaşlar ve çok taraflı terör örgütleridir. Rusya, İran ve Esed rejimine silah starken, aynı zamanda Hizbullah'a, IŞİD'e, El Nusra'ya da Rus silahları gidebiliyor. Amerikan silahlarını, PKK'nın elinde görmek de mümkün, Boko Haram militanlarının da. Sorduğunuzda bunları başkalarının sattığını söyleyeceklerdir. Öyle diyecekler tabi, bu kadar açıktan yapılmıyor terörizme silah satışı, henüz.

Şöyle düşünelim, Suriye ve İran'a Milyarlarca Dolarlık silah satışı yapan Rusya, Suriye'deki iç savaşın bitmesini ister mi? İran'ın nükleer anlaşma sonrası ambargosunun kalkmasından bile çok mutsuz olmuştu. Çünkü İran'a gizliden en çok silah ve mühimmatı Rusya satıyordu.

Terörün ve onun etrafında oluşan ekonominin hatırı sayılır bir güç olduğu unutulmasın. Bu ekonomi, en çok üretici ülkelerin işine yarar. Bu ülkelerin de kim olduğu belli.

Terörün medyası, dijital savaşçıları

Belki de terörle mücadele etmeyi zorlaştıran en önemli konu medya ve iletişim olmalı. İletişimin terörizme en büyük etkisi, taraftar toplama ve manipülasyon yapma imkanlarını bir hayli arttırmış olmasıdır. Ancak hackerler durumu değiştiriyor.

IŞİD'in iletişim yöntemleri ve medya gücü konusunda yaptığım araştırma sonucunda şaşkına düşmüştüm. Bizim hayallerimizin ötesinde bir iletişim gücü oluşmuş durumda (detaylar için 21.07.2015 yazım). IŞİD'in en büyük insan kaynağı iletişim çalışmaları sonucu sağlanıyor.

PKK en az IŞİD kadar etkili ve güçlü bir iletişim gücüne sahip şuanda.
Hatta daha güçlü, zira PKK/HDP/YPG ilişkileri öylesine meşrulaştırıldı ki, merkez medyada, ekranlarda aleni olarak PKK politikaları savunuluyor, örgüt aklanmaya çalışılıyor. PKK'nın iletişim ve halkla ilişkileri tahmin ettiğimizden çok daha yaygın, güçlü ve çok taraflı.

Terörizm iletişimi bir silah aracı olarak kullanıyor artık.
Sosyal medya, dijital medya, internet örgütler için psikolojik savaş alanları adeta. Artık dijital savaşçıları var örgütlerin. Devletlere, kurumlara, şirketlere dijital dünyada saldırı yapıyorlar. Türkiye'de geçtiğimiz yıl, bir boru hattını bomba kullanmadan, hacker aracılığı ile havaya uçurduklarını söyleyeyim de göleriniz biraz açılsın.

Hacker dünyası, uluslararası bir konu haline geldi.
Ülkeler resmen beyaz hacker ordusu kuruyor artık. Savaşların geleceği sanal dünyada olacak ve terörizm bunun ön alıştırmalarını yapıyor bugün.

Yeni konseptler geliştirmek zorundayız

Bu konuda sayfalarca yazı, makale ve çok sayıda kitap yazılabilir. Üniversitelerimizin (aklına gelirse), terörün evirilmesi ve mutasyona uğraması konusunda bilimsel araştırmalar yapması şart.


Devletlerin geleneksel yöntemler, konvansiyonel araçlarla terörü yenmesi imkansız. Yeni konseptler, yeni teknolojiler ve yeni yaklaşımlar lazım. PKK'nın dağlardaki mevzilerini bombalamak en kolayı, asıl PKK'yı şehirlerde, medyada, sanal dünyadaki mevzilerinden sökmek daha zor.
#terörizm
#Kızıl Tugaylar
#Sosyal medya
#dijital medya
#internet örgütler
9 yıl önce
Yeni terörle mücadele konsepti
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset