|
Piyasa ‘koalisyon’ için avansı bitirdi
Bazen Türkiye için '9 ayın çarşambası bir araya geliyor
'. Avrasya'nın 'demokrasi' kültürü açısından en fazla en fazla mesafe almış, en tecrübe kazanmış ülkesi olarak, son genel seçimlerden çıkan siyasi aritmetik çerçevesinde, AK Parti'nin olası koalisyon müzakereleri çerçevesinde gerçekleştirdiği turdan sonra, Ramazan Bayramı ile, hayatın günlük temposuna kısa bir ara verdik. Ancak,
bayramdan çıktıktan hemen sonra, kendimizi hayli meşakkatli, hayli yorucu bir gündemin içinde bulduk
. Çiğerimizi dağlayan, kalbimizi yaralayan terör eylemlerinin yanı sıra, AK Parti ile CHP arasında bir koalisyon mutabakatına yönelik olasılığın da hayli zayıfladığına dair emareler, ABD'nin beklenenden iyi gelen makro ekonomik verileriyle birleşti ve bayram öncesi piyasa ortamı bir anda buhar oldu.

Oysa
, Türkiye›nin bir geniş tabanlı koalisyona yaklaştığı
izleniminin kuvvetlenmesi ve küresel piyasalardaki sakin seyir, bir ara dolar-TL kurunun 2,63 TL'yi dahi görmesini sağlamış ve dolar-TL kurunu 2,66-2,70 TL bandına oturtmuştu
. Ancak, terör eylemleri, Türkiye'nin sınır ötesi operasyonları, ABD Merkez Bankası FED'in faiz oranlarını beklenenden hızlı yükseltme ihtimali, önde gelen gelişmekte olan ekonomilere yönelik 'endişe' bazlı raporlarla birleşince, dolar-TL kuru 2,75 TL düzeyine doğru çıkış gösterdi ve bu noktada gelen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) müdahalesi ile, 2,74-2,70 TL düzeyine oturmaya çalışıyor.
Pazartesi gününden itibaren, bu haftanın politik, toplumsal ve ekonomik gerginlikleri 'güç' kaybeder ise, piyasada bir normalleşme gözlenecektir.

'Yeniden Seçim' ihtimali piyasayı bozdu

Nitekim, cuma sabahı, yani dün dolar kuru 2,75 TL'yi, Borsa İstanbul 100 Endeksi de 77 bin 750 puana kadar gerilemiş iken, akşama doğru, gerek ABD'nin 1. el konut satışı verisinin beklenenin bir hayli altında gelmesi ve yurt içi siyasi tansiyonun azalması ile birlikte, dolar-TL 2,74 TL'nin altında geriledi ve Borsa İstanbul 100 Endeksi de 78 bin 661 puana toparlayarak kapattı.
Bununla birlikte, çarşambadan cuma gününe, 3 günde Borsa İstanbul 100 Endeksi yüzde 5 değer kaybetti
. Bu gelişmede, çarşamba gününden itibaren, AK Parti-CHP Koalisyon Hükümeti'ne yönelik beklentilerin zayıflamasının, terör eylemleri ile birlikte etkisi ciddi anlamda hissedildi.
Bu nedenle, Türkiye'nin güvenlik operasyonlarını tamamlaması ve terör eylemlerinin son bulması ile birlikte, AK Parti-CHP koalisyon müzakereleri de yeniden hız kazanır ise, dolar-TL kuru tekrar, 2,70-2,66 TL bandının dip noktasına hızlı bir dönüş yapabilir.

BloombergHT.com internet sitesini görüşlerini aktaran Capital Economics Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti William Jackson, TL'nin Türkiye'nin Suriye'deki krize dahil olmasının ve yeni saldırı tehdidinin etkisiyle zayıfladığını belirterek, bu durumun TL'nin görünümünü oldukça belirsiz hale getirdiğini işaret etti ve
TL'nin önümüzdeki haftalarda da volatil olmayı sürdürmesini beklediklerini vurguladı
. Jackson, son gelişmelerden bir adım geri atarak, Türk ekonomisinin temellerine bakıldığında, TL için yalnızca aşağı yönlü risklerin var olduğunu belirtmesine, cari açık ve FED'in faiz artışı olasılığından kaynaklanan kırılganlığa işaret etmesine rağmen, TL için yıl sonu tahminlerinin 2.65 olduğunun da altını çizmekte.
Uluslararası finans uzmanları, iki partinin koalisyonda uzlaşma sağlamları halinde, Türk varlıklarında rahatlamaya olacağını belirtmekteler ki; bu durum, dolar-TL kurunu 2,62-2,58 TL bandına kadar dahi getirebilir.

Bu haberleri de göz ardı etmeyin

Birileri Türk ekonomisinde istikrarsızlık ve riskler için atıp tutmaya devam ederken, milyar dolarlık enerji yatırımları tamamlanmaya, ING Bank, Türkiye'deki HSBC şubelerini devralmaya devam ediyor. Türk Hava Yolları da, Türkiye'nin küresel markası olarak, yoluna hızla devam etmekte. Alman Handelsblatt gazetesine açıklamada bulunan Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, Almanya›daki ucuz havayolu pazarına girmeyi düşündüklerini belirtmiş.
Kotil, kardeş havayolu şirketi Anadolu Jet'in yakında önce Almanya, ardından da Fransa ve İngiltere'den uçmasını planladıklarını belirterek
, henüz kesin bir karar verilmemekle birlikte, uçuş tarihi olarak önümüzdeki yılın yaz aylarını düşündüklerini
belirtemiş
.

Anadolu Jet biletlerinin Türk Hava Yolları'nın iç uçuşlarından yüzde 30 ila 40 daha ucuz olacağı öngörülür iken, şirketin şu anda Türkiye›de 29 uçağı ile 49 havalimanında hizmet vermesinin yanı sıra, Almanya'da Lufthansa'nın kardeş şirketi Eurowings'e muhtemel rakip olarak piyasa girebileceği konuşuluyor.
Uluslararası anlaşmalar uyarınca Anadolu Jet, Almanya'dan sadece Türkiye'ye uçuş yapabilecek
. Avrupa'nın diğer noktalarına ise hizmet veremeyecek. Komşuda ise, Yunanistan Altyapı, Ulaştırma ve Ağlardan Sorumlu Bakan Hristos Spirtzis, 14 havalimanının Alman Fraport ile Copelouzos Group şirketlerine satılmasını sömürgecilik politikasına benzetmiş. Ülkemize sahip çıkalım, dostlar.
#Anadolu Jet
#tl
#merkez bankası
9 yıl önce
Piyasa ‘koalisyon’ için avansı bitirdi
CHP ile HDP’nin birbirini araçsallaştırma yarışında Demirtaş’ın üstlendiği yeni rol
Sahi acilen çıkartılması düşünülen bir “Hal Yasası” vardı. Akıbetini bilen var mı
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…