|
Faiz tamam ilave tedbirlerle devam

Bir önceki yazımda Merkez Bankası’nın faiz kararının ne olacağını tartışmış ve PMI verilerinin işaret ettiği risklere değinmiştim. Bugün her iki konuya ilişkin son gelişmelere bir göz atacağız.

PPK KARARI NE OLDU?

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını %10,5’tan %9’a indirdi. Bu karar bir önceki yazımda da ifade ettiğim üzere genel beklenti ile paralel bir karar. Böylelikle uzun bir aradan sonra politika faizi yeniden tek haneye düşmüş oldu.

METİNDE HANGİ DEĞİŞİKLİKLER VAR?

Karar metni bir önceki metne göre biraz daha uzun. Zira metinde bazı değişiklikler ve ilaveler var. Bunlardan ilki imalat sanayi üzerindeki dış talep kaynaklı baskıların iç talep ve arz kapasitesi üzerindeki sınırlı etkisinin belirgin hale geldiğinin ifade edilmesi. Bir önceki metinde bu durumun yakından izlendiğini belirtilmişti.

İkinci farklılık ise önemli bir hususa işaret ediyor. PPK, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlara ilave olarak yeni tedbirlerin devreye alınacağını söylüyor.

Üçüncü ilave ise; neden finansal koşulların destekleyici olması gerektiği sorusuna ilişkin. Evvelki metinlerde sanayi üretiminde yakalanan ivme ve istihdamdaki artış trendinin devamı neden olarak gösterilirken son metinde bunlara ilave olarak arz ve yatırım kapasitesindeki yapısal kazanımların sürekliliği konusunun da önemi vurgulanmış.

Son olarak da %9’a indirilen politika faizinin küresel talebe ilişkin artan riskleri dikkate alarak yeterli düzeyde olduğu ve faiz indirim döngüsünün de sonlandırıldığı metne girmiş.

İLAVE TEDBİRLER YOLDA MI?

PPK metnine göre önümüzdeki günlerde parasal aktarım mekanizmasının işleyişine ilişkin daha fazla regülasyon göreceğiz. Zira PPK bu konuda ilave tedbirler geleceğini son metinde ilan etmiş durumda. Hatta ilk regülasyonu da Perşembe akşamı görmüş olduk. TCMB, TL mevduat oranı %50’in altında olan bankalara uyguladığı zorunlu karşılık komisyon oranını %3’ten %8’e çıkardı. Ancak görünen o ki TCMB bununla da yetinmeyecek ve önümüzdeki dönemde politika faizi ile kredi faizlerinin yakınsaması için yeni adımlar da atacak.

KAPASİTE KULLANIM ORANI’NDA SON DURUM NE?

Merkez Bankası, imalat sanayinde faaliyet gösteren işyerlerinin, mevcut fiziki kapasitelerine göre fiilen gerçekleşen kapasite kullanımlarının izlenmesi amacıyla İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı (KKO) istatistiklerini derliyor. Son veri olan Kasım ayı KKO verisi bir önceki aya göre %1’lik bir azalma ile %75,9 oldu. KKO verisinde Ekim ayında da %0,5’lik bir düşüş olmuştu. Bu iki veri son 5 aydır 50 puanın altında olan ve son 8 aydır düşen PMI verisi ile uyumlu bir sonuca işaret ediyor.

#Ekonomi
#Faiz
#Merkez Bankası
#PMI verisi
1 yıl önce
Faiz tamam ilave tedbirlerle devam
Devleti kovalayan deprem...
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?