|
Kulüpler Birliği

Son günlerde “basketbol''da kulüpler birliği kuruluyor” haberi gündemde. Beşiktaş Şube Koordinatörü Hasan Bozkurter kamuoyuna açıklamalar yaptı. Galatasaray, Efes, Mersin Büyükşehir, Erdemir, Bornova, Pınar Karşıyaka ve diğer bazı 1. Lig kulüpleri basketbolun marka değerini yükseltmek, kulüplerin menfaatlerini ve aralarındaki dayanışmayı arttırmak amacıyla işbirliğine girdikleri ve görüşmelerin olumlu geçtiği kaydediliyor. Gelecek sezona bu iş bitecek deniyor. Kolay değil ama, önemli bir fırsat da yok değil!

Bu KULÜPLER BİRLİĞİ konusu yıllardır tartışılır. Basketbol federasyonu ile uyumlu ilişkiler kurmak, yayın ihalesi ve diğer gelirlerden kulüplerin daha fazla pay alabilmesi için çözümler üretilir. Ancak sorunlar hiçbir zaman çözülmez. Adı birlik denir. Fakat boşa kürek çekilir.

Bu işe soyunan kulüplerin ileri gelenleri kuracakları tüzel kişiliğin durumunu ve şimdi ellerine geçen bir fırsatı değerlendirmeleri gerekir. Önce BİRLİK kelimesinin, kurulan meslek kuruluşlarına KANUNLA verildiği bilinmelidir. Ziraat Odaları Birliği, Barolar Birliği gibi. Birlik olduk demekle birlik olunmuyor.

Örnek gösterip, “Futbol Kulüpler Birliği” var demek şeklen yanlıştır. Esas adı, Türk Medeni Kanunu''nun verdiği imkanlar gözetilerek; “Türkiye Süper Lig Futbol Kulüpleri Birliği VAKFI” olarak geçer. Vakıf senedinde kısa adı “Kulüpler Birliği” olarak tescil edilmiştir. Kuruluşu 6 Mart 2008''dir. Kurucular olan futbol 1. Lig kulüpleri, vakfa mal varlığı olarak 16.250.000.000,- TL tahsis etmişlerdir. Basketbol kulüpleri gelecek sezona kadar böyle bir imkan yaratabilecek mi? Zor. Diğer bir oluşum, kulüplerin birlikte limited şirket kurup birlik adını almaları. Buna haangi kulüp yanaşır? O da zor.

Şimdi gelelim fırsata; Anayasa Mahkemesi özerk spor federasyonların genel kurullarını ve en az 120 ile en çok 250 kişi içinde kimlerin oy kullanacağı hükmünü iptal etti. Yeni bir kamu tüzel kişiliği düzenlemesi söz konusudur. En geç 19.03.2011''de basketbolda seçim var. Yeni düzenin, futbolda olduğu gibi “Türkiye Basketbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun” şeklinde olması kuvvetle muhtemeldir. Bu çalışmaya kulüplerin de katkısı isteniyor. O zaman gelin İKİ İŞİ BİRDEN yapın. Hem birliğin tüzüğünü hazırlayın ve hem de çalışma gurubu oluşturarak her maddeye katkı verin. Bu çıkacak kanuna da, basketbol kulüpler birliğinin federasyon ile ilişkisini de tanımlayarak ismini “Tanım ve Kısaltmalar” maddesine koydurun. Kulüpsüz federasyon olmaz. Anlamak istemeyenlere birliğin faydalarını anlatın.

Bu işler için naçizane tavsiyemiz; Yeni düzen kesinleşinceye kadar güvenilir, iç ve yabancı mevzuatı bilen bir ombudsman heyeti üzerinde kulüpler olarak anlaşın. Biran evvel her iki yönde sekreterya çalışmalarını titizlikle başlatın. Bunu yaparken de masanın diğer tarafını, yani Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığını da gözetmeyi unutmayın. Bizden söylemesi..

14 yıl önce
Kulüpler Birliği
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim
Columbia’da ‘Filistin’le Dayanışma Çadırları’