|
Katma değerli ihracat yolunda gereksinimler (1)

Ülkemizin ihracat rakamları son on beş yılda günden güne artış göstermiştir. Nitekim 2002 yılında 36 milyar USD olan ihracatımız 2017 yılını yaklaşık 154 milyar USD seviyesinde kapatacaktır. Bu sıkı artış trendi ile beraber iki konu ön plana çıkmaktadır. Birincisi ihracatımıza paralel artan ithalatımız ve ikincisi ihracatımızın kilogram başına değerindeki artışın bu trendi yakalayamamış olmasıdır. Her ne kadar ihracatın artışı ekonominin büyümesine direk etki etse de, ülkemizin orta gelir tuzağından kurtulması ve gelecek yıllarda gelir düzeyi yüksek ülke tanımına dâhil olması için ihracatımızın katma değerini yükseltmemiz gerekmektedir. Zira TUİK verilerine göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı yüzde 94,4’ken, yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı yüzde 3,4, orta yüksek teknolojili ürünlerin payı ise yüzde 31,5’tir. Katma değerli üretim ve ihracat altyapı, eğitim ve sabır işidir. Yükseköğrenim ise bu yolda eğitim başlığının temel unsurudur.

Ekonomideki gelişimin temel ihtiyacı eğitimse, eğitimin de temel ihtiyaçlarından biri de öğrencilerin barınma ihtiyacıdır. Bu çerçevede devletlerin yurt olanakları ve burs imkânları bu ihtiyacın giderilmesinde en önemli yere sahiptir. Bilhassa, Türkiye’miz gibi yüz ölçümü geniş ve nüfusu bir hayli genç ülkelerde üniversitelerin muhtelif şehirlerde yaygın halde olması sebebiyle devingenlik artmakta buna müteakip barınma ihtiyacı had safhaya ulaşmaktadır. Ayrıca gelir seviyesinin nispeten düşük olduğu illerden gelen öğrencilerimizin iaşe ihtiyacı ise cabasıdır. Elbette bu ihtiyaçlar önemli yatırım bütçesi gerektirmektedir. Zira birçok Avrupa ülkesinde bilhassa yurt yatırımları çoktan ihtiyaca cevap vermişken ülkemizde kayıp yılların etkisi ile bu konu ciddi bir geri kalmışlık örneği olarak gösterilmekteydi. Fakat son yıllarda bütçeden ayrılan yüksek ödenekler ile bu açık ciddi yatırımlar ile kapatılmaya çalışılmaktadır.

Gençlik ve Spor Bakanlığının yayınladığı verilere göre son 15 yılda Türkiye genelinde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde açılan yurtların sayısında büyük artış sağlandı. 2002'de 190 olan yurt sayısı 2017'de 727'ye, yatak kapasitesi ise 182 bin 258'den 601 bin 19'a yükseldi. Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun yurtlarında yaşanan niceliksel artışın yanı sıra niteliksel artışta sağlanmış durumdadır. Öğrencilere KYK yurtlarında başta 24 saat sıcak su, ücretsiz internet gibi hizmetler sunulurken, odaların birçoğunda buzdolabı ve televizyon bulunuyor. Ayrıca ranza sistemi de kaldırılmış odalar 5 yıldızlı otel odasından farksız hale getirilmiş olduğunu keyifle görmekteyiz. Ancak hem sistemdeki öğrenci rakamı hem de öğrenci arkadaşlar ile yaptığımız söyleşilerde rehavete kapılmadan bu trendin devamına olan ihtiyaç ifade edilmektedir. Bir başka güzel gelişme ise barınma kapasitesinin yüzde 33’nün erkek, yüzde 66’sının ise kızlarımıza ayrılmış olmasıdır. Bu oransal farkın eğitimli bir toplum talebine eğitimli anne ile başlanabileceği gerçeğinden yola çıkılarak kızlarımıza pozitif ayrımcılık yapılması gerçekten sevindirici bir gelişmedir.

Bu dönemde insan yetiştirmenin gereği olarak sosyal ve kültürel aktivitelere de önem verilmiş. Bakanlığın yayınladığı resmi verilere göre ifade edecek olursak; 2016 yılı boyunca yurtlarda düzenlenen eğitim, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere 1 milyon 312 bin 86 öğrencinin katılımı gerçekleşmiş. Sosyal ve kültürel faaliyetlere 873 bin 290, gençlerin üniversite sonrası hayata daha donanımlı bir şekilde başlayabilmesi, geleceğin Türkiye’sini inşa edebilecek bir donanıma kavuşması amacıyla düzenlenen “KYK Akademi”ye 369 bin 682, alanında uzman isimlerin katıldığı “Akademi Buluşmaları”na 42 bin 840, “Çınaraltı Gençlik Söyleşileri”ne 105 bin 118 öğrencinin katıldığı ifade edilmektedir. Dil, Türk-İslam sanatları, tasarım, müzik ve görsel sanatlar kurslarından 90 bin 142, Din ve Değerler Eğitimi Kurslarından 64 Bin 965, Osmanlıca Kurslarından 10 bin 739 öğrenci yararlanmış. Ayrıca gençlerin spora olan ilgisinin arttırılması, dostluk ve hoşgörü anlayışının yaygınlaşması amacıyla düzenlenen “KYK Turnuva”larına 69 bin 114, edebiyattan sinemaya, tarihten ilahiyata, psikolojiden sosyolojiye kadar değişik alanlarda düzenlenen Atölye Çalışmaları'na ise 45 bin 749 öğrenci katılmış.


İhtiyaç sahibi öğrencilere sağlanan burs miktarında da kayda değer artışlar yaşanmıştır. 2002 yılında 40 TL olan aylık KYK burs miktarı 2018 yılında 470 lira burs 360 TL yemek yardımı olmak üzere 830 TL’ye varmıştır. Yüksek lisans ve doktora öğrencilerine ise 650-850 TL tutarında aylık burs verilmeye devam etmektedir. Her yıl eğitime ayrılan devlet bütçesinde artış yaşanmakta ve bu artış yukarıdaki rakamlardan da görüleceği üzere ihtiyaç noktasında kritik öneme sahiptir. Eğitimde adaleti de ancak bu yardımlar sayesinde sağlayabiliriz.

Katma değerli ihracat yapmak sabır işidir, sistematik ve çok yönlü yatırımlar gerektirir. Tek adımın bile eksik kalması istenilen neticeyi elde edememeye sebep olur. Bu nedenle günü birlik çığırtkanlık yerine yıllara dayanan emek dolu yolu izleyip sanayi ve teknoloji de yeni devrimi yakalamalıyız. Yurtlar, burslar, üniversite adedi, öğrenci başına düşen öğretim üyesi sayıları vs. hep bu yolda tek tek taşlardır. Neticeyi almak bütünü oluşturmaktan geçer. Bunun için sürdürülebilir siyasi düzen ve politikalar temel gereksinimlerdir.


#Katma Değer
#Gençlik ve Spor Bakanlığı
6 yıl önce
Katma değerli ihracat yolunda gereksinimler (1)
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti