|
CHP"nin başörtüsüyle sınavı

AK Partili kadın milletvekillerinden bir kaçı bugün başörtüsüyle meclise gelecekler.

CHP"nin tavrı merak konusu...

Ecevit gibi, "Burası Cumhuriyete meydan okuma yeri değil. Bu hanımefendiye haddini bildirin!" söylemi üzerine oturan ayrımcı, dışlayıcı ve düşmanca bir tutum mu sergileyecek, yoksa zihniyet olarak aynısını paylaşıyor olsa bile daha değişik ve yumuşak bir tepki mi koyacak?

CHP genel başkan yardımcılarından Faruk Loğoğlu"nun ve sair laikçi-ulusalcı milletvekillerinin ilk açıklamaları şayet CHP adına yapılan bir açıklama ise Ecevit döneminden farksız bir tavrın sergileneceği muhakkak.

CHP gurup başkanvekillerinden birinin yaptığı açıklama biraz daha farklı bir ton içeriyor. Ecevit"in başörtüsüne yönelik o zihniyetinin gerçekte CHP zihniyetinin ta kendisi olduğu gerçekliğini taşıyan o açıklamada daha yumuşak bir tepkiselliğin sergileneceği havası var.

Kılıçdaroğlu henüz konuşmadı...

Kılıçdaroğlu cephesinden yansıyan kulis bilgilerine bakılacak olursa, Kılıçdaroğlu"nun grup başkanvekili aracılığıyla kamuoyuna yansıyan aynı zihniyeti paylaşmakla beraber daha yumuşak bir tepki verilmesinden yana olduğu anlaşılıyor.

Kılıçdaroğlu"nun bu yıl Çankaya"daki Cumhuriyet resepsiyonuna katılması ne anlama geliyor?

Geçen yılki resepsiyonları protesto eden Kılıçdaroğlu"nun bu yılkine katılması başörtüsü meselesinde siyaseten daha yumuşak bir siyaset izleyeceği anlamına geliyorsa kuşkusuz toplumsal barış adına bu sevindirici bir gelişme...

Kılıçdaroğlu"yla ayaküstü benim de bir merhabam oldu Çankaya köşkündeki resepsiyonda...

Beraberinde gelen CHP"li bir vekile şunları söyledim:

"Bak işte hepimiz bir aradayız. Başörtülüsüyle başı açığıyla... Ne güzel bir Cumhuriyet tablosu... Umarım ve dilerim mecliste de bu bir aradalığı sağlarız ve siz de buna katkı sağlarsınız."

Gülümseyerek yanıt vermekle yetindi.

Ankara"nın haber koparmakta veya haber koklamakta mahir gazeteci arkadaşlarım sanırım Kılıçdaroğlu"ndan da bugün meclise gelecek başörtülü milletvekilleri konusunda CHP"nin tavrının ne olacağına dair ilk bilgiyi koparmış olmalılar.

Onlardan aldığım ilk izlenim, Kılıçdaroğlu"nun AK Parti"nin ekmeğine yağ sürmemek adına daha yumuşak bir tepki koyacağı yolunda.

CHP bu konuda da ortadan ikiye bölünmüş durumda.

Bir yanda, CHP"nin asıl genlerine uygun hareket etmek gerektiğine inanan o laikçi-ulusalcı kanat. Ki Ecevit"in tavrı bunun göstergesi niteliğinde.

Öbür yanda, zihniyet olarak aynı yerde durmakla beraber siyaseten daha yumuşak bir tepki koymak gerektiğine inanan bir kanat.

İkisinin arasındaki fark; zihniyet farkı değil, siyaset yapma biçimindeki farklılık sadece...

Kılıçdaroğlu şayet bu görüşünün arkasında durur, yani son anda çark etmezse veya partisinin içindeki o keskin ve sekter laikçi-ulusalcı kanada yenik düşmezse, bugün mecliste Ecevit dönemine benzer bir görüntüyle karşılaşmayacağız demektir.

Umarım ve dilerim böyle olsun.

CHP bu durumda grup başkanvekilleri aracılığıyla kendi durduğu yeri açıklayacak ve tepkisini de ortaya koyacak.

CHP"nin zihniyet olarak değişmediğinin/değişmeyeceğinin altını kalın harflerle her seferinde çizen birisi olarak belirteyim ki siyaseten bu tutum değişikliği bile toplumsal barış ve normalleşme açısından bir kazanımdır.

CHP"nin başörtüsüyle sınav günü bugün...

Daha doğrusu Kılıçdaroğlu CHP"sinin, yani "yeni" iddiasındaki CHP"nin sınav günü bugün...

Şayet Kılıçdaroğlu"na atfen belirtilen bu ikinci tutum ortaya konursa kendi adıma bunu "yeni" hanesine rahatlıkla yazabilirim.

Yalnız burada bir tehlikeli durum söz konusu olabilir.

Bugün mecliste CHP adına konuşacak grup başkanvekilleri zihniyet eleştirisi bağlamında değerlere düşmanlık eden o eski CHP dilini kuşanırlarsa gereksiz yere bir gerilim ve çatışma ortamına yol açabilirler.

Bir diğer husus, CHP içindeki o laikçi-ulusalcı kanadın Kılıçdaroğlu"na rağmen genel kurulda sergileyecekleri tutumdur.

Onlar söz ve davranışlarıyla AK Parti grubunu gerip bir kavga ortamı yaratmak isteyebilirler.

Bu durumda Kılıçdaroğlu"nun hem siyasetini boşa çıkartma, hem de CHP"yi kendi etraflarında bloklaştırma yoluna gidebilirler.

Şayet grup başkanvekilleri aracılığıyla CHP siyaseten yumuşak bir tepki koyma yolunu becerirse CHP içindeki o malum grubun kaos ve çatışma planını boşa çıkartmak AK Parti grubuna düşer.

Umarım ve dilerim ki CHP başörtüsü üzerinden değerler dünyamıza ve özgürlük alanlarımıza çirkin bir biçimde saldıran bir dil kullanmasın...

Ecevit"in o hakaretamiz söylemine tutunmasın...

Çünkü ne Türkiye o günkü Türkiye"dir, ne de meclis o günkü meclistir...

Herkese sağduyu ve teenni diliyorum...

10 yıl önce
CHP"nin başörtüsüyle sınavı
“Müfettiş” ayaklarını bırakın, çoktan koktu…
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!