|
YEDAM’la hayata devam

Bağımlılık çağımızın en büyük sosyal sorunlarından biri. Bireyleri yok ederek toplumu yok olma noktasına getiren adeta bulaşıcı bir hastalık. Çünkü bağımlı sayısı arttıkça çevresindeki insanları etkileme ve onları da bağımlı yapma oranı özellikle gençlik döneminde çok yüksek. Diğer taraftan bir maddeye bağımlı olduğunuzda, başka bir maddeyi kullanma ve ona bağımlı olma oranı da artıyor. Bağımlılık bir hastalık, ancak olayı sadece tıbbi boyutuyla ele almak ve çözmek mümkün değil. Psikososyal boyutu, en az tıbbi boyutu kadar önemli. Dolayısıyla tedavide psikolojik ve sosyal destek eksik kalırsa tam düzelme ve temizlenme olmuyor.



1920 yılında kurulmuş, güzide kuruluşumuz Yeşilay, bir halk sağlığı kuruluşu olarak bağımlılıklar alanında koruyucu ve önleyici çalışmaları etkin bir şekilde yapmaya devam ederken, 2013 yılında yapılan bir tüzük değişikliğiyle çalışma alanlarına rehabilitasyon hizmetini de ekledi. Peki, neden rehabilitasyon? Yeşilay'a her gün onlarca çağrı geliyordu. Kimi uyuşturucu, kimi alkol bağımlısı, kiminin çocuğu bağımlı, kiminin komşusu, kiminin arkadaşı, kimi de bağımlılık tedavisi görmüş tekrar başlama eşiğinde ama başlamak istemiyor. Hepsinin dile getirdiği ortak bir sorunu vardı; bizi kurtarın, nasıl hareket edeceğimiz hakkında bizi yönlendirin, bize destek olun!



Bağımlılıklarla mücadele eden bir sivil toplum kuruluşu olarak Yeşilay bu çağrılara kayıtsız kalmadı önce 444 79 75 numaralı bir Danışma Hattı kurdu. Danışma Hattının ucunda bağımlılıklar alanında özel eğitim almış psikologlar görev yapmakta. Tüm Türkiye'ye hizmet veren danışma hattı vasıtasıyla, arayan danışanlara motivasyon görüşmeleri, ihtiyaca göre tıbbi tedavi için yönlendirme faaliyetleri yapılıyor. Daha sonra, Üsküdar'da yüz yüze görüşmeler için YEDAM'ın (Yeşilay Danışmanlık Merkezi) ilk hizmet binası açıldı. Burada yine, uzman psikologlar, psikolojik danışmanlar, sosyal hizmet uzmanları bağımlılara ve yakınlarına psikolojik ve sosyal destek süreçlerini kapsayan bir rehabilitasyon hizmeti vermeye başladı.



YEDAM'da psikolojik danışmanlık hizmetinin yanı sıra yapılan işbirlikleriyle, meslek sahibi yapma, kurslara katılarak bir uğraşı edinme gibi faaliyetlerle, bağımlılarımız toplumsal hayata kazandırılmaya çalışılmakta. Aileleri de grup terapisi içine dâhil ederek, bağımlılığı birlikte yenmeleri için, aile içi iletişimi kuvvetlendirmek ve onların doğru bilgilerle donatmak amaçlanmakta. Bu pilot çalışmada YEDAM şimdiye kadar 200 ün üzerinde danışana psikoterapi, danışmanlık ve rehabilitasyon hizmeti verdi. Asıl sevindirici nokta ise pilot uygulama olarak değerlendirilecek bu süreçte %52 oranında bir devamlılık sağlaması, bu kişilerin hala sistemin içinde olması ve hala temiz kalması anlamına geliyor. 6500 kişi ise, Danışma Hattını arayarak uzman psikologlardan kendileri ve yakınları için hizmet aldı.



Geçen hafta bağımlılarımız ve yakınları için bir umut ışığı olan YEDAM'ın ikinci hizmet yeri Cerrahpaşa YEDAM açıldı. Ayrıca önümüzdeki ay içerisinde Şanlıurfa Eyyubiye Belediyesinin desteğiyle YEDAM'ın Eyyubiye Şubesinin açılışı yapılacak. Bağımlılıkla mücadelede, tedavi sonrasında danışmanlık hizmetlerinin verildiği ve sosyal hayata uyum açısından gerekli takibin yapıldığı birçok merkezin kurulmasına ihtiyaç var aslında. Bağımlılara el uzatan, onları bulundukları durumdan ve umutsuzluktan arındırarak, hayata yeniden merhaba demeleri için gösterilen her çaba çok değerli. Yeter ki bilimsel temellere otursun ve sonuç alınabilsin. İyi ki Yeşilay var.


#YEDAM
#Yeşilay
8 yıl önce
YEDAM’la hayata devam
Kara dinlilerle milletin savaşı
X’e kısıtlama an meselesi
Musevî bir yasadan Kızıl Düve miti üretmek
Sosyal çürüme yazıları 2: Her türden bağımlılıklar cumhuriyeti
Bir bu eksikti...