|
Mekanikçi Yakub, Elijah Muhammed ve Malcolm X
Amerikan siyahilerinin ayrı bir devlet idaresine sahip olmaları zorunludur. Beyazların kurmuş oldukları medeniyet çökmektedir. Bu bakımdan Siyahi Müslümanların dönemi başlayacaktır.”

Amerikan siyahilerinin 1950’lerdeki Müslüman iktidarı beklentilerinin fikir babası Elijah Muhammed'dir. Muhammed; köle bir ailenin çocuğu olarak 1897’de doğdu. Henüz 20’li yaşlarda Detroit’te Wallace D.Fard tarafından kurulan Amerikan İslam Misyon’u örgütünde başkan yardımcısı oldu. 1934'te Fard'ın ortadan kaybolması üzerine hareketin başına geçti. Detroit'te cemaat içinde çıkan anlaşmazlık yüzünden Şikago’ya göç etti ve orada ikinci bir cemaat kurdu.

Muhammed'in ikinci bir cemaat kurduğu yıllar İkinci Dünya Savaşının patlak verdiği dönemlerdi. Bu tarihlerde (1942-46) Elijah Muhammed kendi cemaatine askere yazılma talimatı verdiği için hapse atılmıştı. Hapisten çıktığında ise bu cemaati Siyahi İslam Ulusu olarak tekrar kurgulamıştı. Örgüt programı, Siyah Amerikalıların ayrı bir ulus ve Siyahların Allah'ın seçkin kulları olduğunu öngörüyordu. Elija Muhammed, özellikle "mavi gözlü şeytanlar" biçiminde adlandırdığı beyazlara karşı duruyordu. Bu doğrultudaki parlak söylemlerinin arkasında yatan mitolojik figür ise Mekanikçi Yakub’tu.

Yakub, Mekke’de doğan siyahi bir çocuktu. Altı yaşındayken, çelikten yapılmış mıknatıslara ilgi duymaya başladı. Daha sonraki dönemlerde, bu ilgi onu yeni insanlar yaratma planına sevk etti. Ona göre orijinal siyahların bünyeside iki mikrop vardı: kahvereni ve siyah. Siyah mikropların arındırılması planını uygulamak isteyen Yakub, 59.999 takipçisiyle Patmos’a (Elijah Muhammed’e göre bu ada Ege Denizindeki Pelan adasıydı) gitti. Orada kurduğu despotik sistemlerle siyahi çocukları öldürdü ve aşılama yöntemiyle önce kahverengi ırkı sonra da beyaz ırkı ortaya çıkarmayı başardı.

Bu hikaye ilk kez Wallace Fard Muhammed tarafından kavramsallaştırılmış ve daha sonraki dönemde takipçileri ve Elija Muhammed tarafından geliştirilmişti. Elija’ya göre Yakub’un beyaz şeytanları 6000 yıl boyunca dünyayı yönetti. Fakat bu şeytanların da dönemi bir süre sonra sona erdi ve bu 1914’e tekabül ediyordu. Elijah Muhammed’e göre beyazların gerçek düşüşü ise 1960’ların ortalarında gerçekleşecekti.

Nitekim Amerika’daki beyazların siyahlara yönelik sert tutumu da bu inancın pekişmesini sağlıyordu. Bu yüzden, İslam Ulusu örgütü beyazlarla iletişim kurmamaya özen gösteriyordu. Siyahilerin yapması gereken şey de kendi toplumsal örgütlenmelerini yaratmak ve kendi mahkemeleri ve ticaret merkezlerini kurmaktı. Bunun için tek yol, ulus içinde bir siyahi ulusun yaratılmalıydı.

Elbette bu ulus için de bazı koşullar oluşturulmalıydı. Mesela tek bir din olacaktı bu da İslamiyetti. Zira Hristiyanlık ve bunun doğası sonucu ortaya çıkan kölelik beyazlara aitti. Bu yüzden, kölelik ve Hristiyanlıkla ilişkili hiçbir ürün kullanılmamalıydı: Domuz, mısır ekmeği, sigara ve alkol tüketiminin yasaklanması bunlardan sadece birkaçıydı.

İslam Ulusu 1950’ler boyunca pek çok siyahi örgütü bünyesine katmıştı. Fakat biri hepsinden daha önemli olacaktı: Malcolm X. 1952’den sonra hızla öne çıkan hareketin en önemli isimlerinden biri Malcolm X'ti. Malcolm X; siyah ve beyazların ayrılması gerektiğini savunarak sivil haklar hareketinin ırksal bütünleşme vurgularına karşı alaycı tavırlar sergilemişti. Onun Beyazlara yönelik kullandığı ağır söylemler, karizmatik kişiliğiyle birleşince, pek çok siyahi, İslam Ulusu saflarına katıldı. Dile kolay… onun getirdiği dinamizm sayesinde 1950’lerin sonunda örgütün ulaştığı rakam 50.000’i buldu ve neticede binlerce sempatizan ortaya çıkmış oldu.

Malcolm X, siyahları bilinçlendirmek ve siyahiler arasındaki ilişkileri güçlendirmek adına dünyanın pek çok ülkesini ziyaret etti. Bu ziyaretlerin en önemlisi ise Hacc Ziyaretiydi. Renkleri ve dilleri farklı insanlar aynı Tanrı’ya dua etme duygusunu ilk kez burada yaşamıştı. Bu da onun hayatında köklü bir kırılma yarattı. Bu yüzden, Elijah Muhammed’in peygamberliği, Mekanikçi Yakub iddiasının, siyah ırkın üstün ve beyaz ırkın şeytan olduğu gibi düşüncelerin İslam itikadına uygun olmadığını söylüyordu. Böylece ilk olarak İslam Ulusu örgütünden ayrılmaya karar verdi. Bu, onun için sonun başlangıcı olacaktı. Nitekim de öyle oldu ve 21 Şubat 1965’te öldürüldü.

Cinayetinin ardında sis perdesi hala aralanmamakla birlikte ölümünün sorumlusu Elijah Muhammed ve onun ardından İslam Ulusu’nun başına geçen Louis Farakhan gösterildi. Fakat ikisi de suçlamayı kabul etmedi. Her ne kadar beyazlara ilişkin sert tutum yumuşasa da Louis Farakhan başkanlığındaki İslam Ulusu örgütü Mekanikçi Yakub iddiasının bilimsel olduğunu savunmaya devam ediyor.

#Malcom X
#Mekke
#Louis Farakhan
7 yıl önce
Mekanikçi Yakub, Elijah Muhammed ve Malcolm X
Komplo değilmiş!
Rüzgar gülleri
İkiyüzlü dünyanın 200 günü
Garson nereye baksın?
İnsafsız takas!