|
Neden saçların beyazlamış arkadaş?

Oldukça genç sayılırdı. Birini çok sevmiş ve hemen nişanlanmıştı. Evlilik hazırlıkları devam ederken bir şeyler yolunda gitmemiş, nişanlısından ayrılmıştı. Elbette kolay değildi, deyim yerindeyse yıkılmıştı. Gönlünün ıstırabı o kadar derinleşmişti ki saçları ağarmıştı. Bir gün yaşadığı acıyı kâğıda dökmeye karar verdi. Ortaya çıkan eser tam bir şaheserdi: “Deli Gibi Sevdim", ya da nam-ı diğer “Neden Saçların Beyazlanmış Arkadaş?"



1975'te çıkan şarkı ortalığı kasıp kavurdu. Aslında, Cengiz Tekin'in hikâyesi daha önce başlamıştı. 5 Mart 1955'te İzmir Kadife Kale'de sekiz çocuklu bir ailenin en büyüğü olarak dünyaya geldi. Çocukluğu Kasımpaşa ve Tandoğan'da geçti. Daha ortaokuldayken çalışmaya başladı. Eczacı kalfalığı yapıyordu. Kısa bir süre sonra Eczacılık fakültesinde Eczalık teknisyeni olarak okumaya başladı. Ancak yüreğinde bir sanat ve müzik aşkı vardı. Zaten bu duyguları onu yazmaya sevk eder ve yitirdiği aşkının da etkisiyle pek çok şiir yazar.



Sözlerini kendisinin yazdığı, bestesinin ise Rıfat Şanlıel'in yaptığı

“Neden saçların beyazlanmış arkadaş?/ Sana da benim gibi çektiren mi var?/ Görüyorum ki her gün meyhanedesin, yaşamaya küstürüp çektiren mi var ?"

dizesi neredeyse her hanede yüksek sesle okunan bir şarkı haline gelir. Beste o kadar çok tutulur ki neredeyse onu seslendirmeyen sanatçı yoktur: Adnan Şenses, Hüseyin Altın bunlardan sadece birkaçıdır.



Daha askerdeyken, şarkısı dikkatleri çekmiştir. Fakat plak şirketi, bırakın para ödemeyi ona bir teşekkür dahi etmez. O da bundan sonraki bütün şarkılarını sahipsiz bırakmamak için yorumculuğa başlar. Yeni bestesi “Sevdik de Ne Oldu" yu önce kendisi yorumlar. Ancak asıl başarısını besteciliği ile gösterir. Artık müzik sektöründe kendisini kanıtlamış bir bestekârdır.



Çok kısa bir süre içinde, başta Ferdi Tayfur olmak üzere İbrahim Tatlıses, Gökhan Güney, Müslüm Gürses, Hüseyin Altın, Adnan Şenses, Bergen, Biricik, Mine Koşan, Esengül, Kamuran Akkor, Bülent Ersoy, Huri Sapan ve Vahdet Vural gibi birçok ünlü sanatçı, onun söz ve bestelerini yorumlar. “Neden Saçların Beyazlanmış Arkadaş", “Yaktın Beni Dünya", “Düşünürken", “Gözünden Tanırım", “Bu Ne Acayip Dünya", Hayat Arkadaşı ( Çok Sevdim Suç Sayıldı), “Aşklar da Pazarda Satılır Oldu", “Sabrım Ağlıyor", “Senin Yerine", “Bu Günler Yaşanacak", “Dert Kitabı", “Bu Gece Meyhanede", “Çok İyi Düşün", “Yağmur Yağan Günlerde", “Yaşa da Gör", “Bir Kadın Yüzünden (Bir Erkek Yüzünden)", “Zamanı Geldi", “Çekinmeden Gel", “Falcı", “Yıllar Affetmez", “Benim Hayatım" ona ait 1600 eserden sadece birkaçıdır.



1978 yılında tanıştığı ve halen yakın arkadaşı olan Ferdi Tayfur'a çok sayıda eser vermiştir ve birkaç filminde rol almıştır. Daha sonra 300'e yakın şarkısı filmlerde kullanılmıştır. Bunun yanında, onlarca sinema filminde müzik yapıp prodüksiyon amiri olmuştur. 6 filmde önemli roller alır. Türkiye müzik hayatında önemli bir yere sahip olan “İbo Show"'un da yönetmenliğini üstlenmiştir.



Genellikle eserlerinin söz ve bestesi kendine aittir. Bestelerini zihninde tasarladıktan sonra org ve bağlama ile çalıp gerisini müzisyenlerine bıraktığı bilinmektedir. Şarkı sözü almayı istediğinde de ilk tercih edeceği isim hep Ali Tekintüre olmuştur. Ona göre, Tekintüre onların piridir. Ayrıca Ahmet Selçuk İlkan, Ahmet Duyar, Gönül Şen, Mustafa Sayan, Halit Çelikoğlu, Mikail Duyar gibi bestecilerle de çalışmaları olmuştur. Ona göre arabeskin kalbi Mısır-Kahire divası ise Ümmü Gülsüm; en büyük arabesk yorumcuları ise Müslüm Gürses ve İbrahim Tatlıses'tir.






#Adnan Şenses
#Hüseyin Altın
#İbrahim Tatlıses
7 yıl önce
Neden saçların beyazlamış arkadaş?
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi