|
Sev Yeter

1977 yılı… İstanbul'a henüz gelen yirmili yaşlardaki genç, profesyonel müzik hayatına ilk adımını atar. Enstrüman olarak ney çalmaya ve bu alanda uzman isim olarak anılmaya başlar. Sonrasında büyük ses sanatçılarının dikkatini çekerek Orhan Gencebay, Ferdi Tayfur, Neşe Karaböcek, Gönül Akkor, Kamuran Akkor, Müslüm Gürses, Mine Koşan gibi isimlerin sahne ve albümlerine eşlik eder. Daha sonra beste yazarlığına da yönelir ve ardına ardına yaptığı besteler oldukça beğeni kazanır.



Bir gün çok kısa bir sürede yeni bir beste daha yapar. Bu, oldukça farklıdır. Tam iki dakikalık efsanevi bir girişe sahip; vurmalı ve yaylı sazlar da bir araya gelince hiç bitmesin denilecek türden bir şarkıdır, “Sev Yeter” :



Güldürmedin hep ağlattın/Derdi bana sen tattırdın


Dert üstüne zulüm yaptın/Sanki beni sen yarattın


İsyan eden kalbimi biraz olsun duy yeter/ Aşka susayan gönlümü seveceksen sev yeter


Feryad eden kalbimi biraz olsun duy yeter/Aşka susayan gönlümü seveceksen sev yeter



Söz ve müziğinin kendisine ait olduğu bu şarkı ilk kez Müslüm Gürses'in “Müzik Ziyafeti” başlıklı albümünde yer alır. Daha sonra Kamuran Akkor, Bergen vs. pek çok sanatçı tarafından okunur.



Hikâyenin kahramanı Uğur Bayar, 1 Mayıs 1957'de Adana doğar. Küçük yaşlardan itibaren müzikle iç içe devam eden hayatı, dönemin ünlü hocalarından aldığı nota ve ney dersleri ile daha da zenginleşir. 1977'de İstanbul'a gelerek şöhret basamaklarını da tırmanmaya başlar. Bu yükselişte kendi yeteneğinin yanı sıra ağabeyi Burhan Bayar'ın da etkisi büyüktür.



Uğur Bayar, tanındıktan kısa bir süre sonra İbrahim Tatlıses, Emrah, Bergen, Müslüm Gürses, Kibariye ve Bülent Ersoy'un gibi pek çok ünlü ismin albüm yönetmenliği ve bestekârlığını yapar. “

Sensiz Yaşamaya Alışacağım, Sev Yeter, Yaranamadım, Benim Kaderim, Altıncı Hissim, Ben Arkadaş Kurbanıyım, Küskünüm, Biz Babadan Böyle Gördük, Usandım Gecelerden

” (Müslüm Gürses); “

Yorgun, İmkânı Yok

,

Geceler, Dönmüyor Geri, Gözlerim Yaşlı, Sev de Gör, Bırakın Gitsin, Gel de Yaşa, İşte Dostlar

” (İbrahim Tatlıses); “

Ayrılamam, Boynu Bükükler, Acıların Çocuğu, Haram

” (Emrah); “

Hesabım Bitmedi, Gözün Sevem,
Üzülürüm, İşte Güzel Böyle Olur

” (Hakan Taşıyan); “

Sensiz Yaşamak İstemiyorum, Sensiz Yaşamaya Alışacağım, Yaraladın Beni, Sevmeli”

(Gökhan Güney); “

Acıların Kadınıyım, Bırakın Gitsin, Olmaz Olsun Böyle Dünya, İnsan Severse”

(Bergen); “

Boş Ver Üzülme, Sev Yeter

”(Kamuran Akkor); “

Sana Yalan Gelebilir, Elimi Kana Bulama Benim, Yüzümüz Güldü mü Bizim, Dayanamıyorum

”(Azer Bülbül); “Söyleyemem, Ne Talihsiz Kadınmışım” (Kibariye) vs. dahil pek çok sanatçının albümünde müzik yönetmeni veya söz bestekarı olarak yerini almıştır. Kısacası bugün yüzlerce eserin altındaki imzalardan biri de ona aittir. Ayrıca “Uğur Bayar Production A.Ş.” e bağlı olarak hala pek çok sanatçının albümünde yapımcı, müzik yönetmeni ve besteci olarak çalışmalarına devam etmektedir.



Arabeskin zirveden düştüğü yıllarda da yaptığı besteyle Hakan Taşıyan'ı zirveye taşıyan, 2000'li yıllarda Müslüm Gürses'in değişiminde önemli rol oynayan isim yine o'dur.



Netice olarak ifade etmek gerekir ki Uğur Bayar da tıpkı ağabeyi Burhan Bayar gibi Türk Arabesk müziği tarihinde önemli rol oynayan isimlerin başında gelir. Arabesk camiasında kendine özgü melodiler onun teşvikleri sonucu yapılmıştır. Senfonik çalışmalarıyla gündemi sürekli değiştirmiş, sanat çevresi ve müzik akademisyenleri tarafından büyük takdir ve beğeni kazanmıştır. Yaptığı eserler ve yönettiği albümlerinde dillerden düşmeyen şarkılar bir fenomen haline gelmiştir. Ayrıca o yalnızca bestekar değil aynı zamanda yönetmen ve sanatçı kimliğiyle de bilinmiş ve kendisine ait 800 eserle başarısını kanıtlamıştır.




#Ferdi Tayfur
#Müslüm Gürses
7 years ago
Sev Yeter
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi