|
Çilek yine çilek
Bana çelik üretiminde çalışan bir mühendis arkadaş anlattı. Onun yalancısıyım. Çelik üretimi hayli meşakkatli bir iş. Büyük yatırım gerektiriyor. Hele kaliteli çelik isterseniz iş iyice inceliyor, masraf artıyor.

Diyelim çeliği ürettiniz, bu defa satış zorluğu başlıyor. Dünya çelik piyasası ile rekabet gerekiyor. Ki bu sahada bir tekel var. Çelik üretim tesisleri çok su tüketiyor, karbon salınımı ile havayı kirletiyor, atıklar ise başka bir dert.

Ama mevcut sanayi toplumunun çeliğe ihtiyacı var. Ya üreteceksiniz, ya avuç dolusu para döküp dışardan alacaksınız.

Öteden beri savunuyorum çelik yerine organik çilek üretin, daha kârlı, hem çevreyi de kirletmiş olmazsınız. Yeni Şafak'ta (9 Haziran 2015) şöyle bir haber var:

“Konya'nın Hüyük ilçesinde son yıllarda verilen teşviklerle hız kazanan ve üreticiler açısından daha iyi gelir imkanı oluşturan organik çilek üretiminin yaygınlaşmasıyla çiftçiler, bahçelerinde yaptıkları yerlerde konaklıyor. Konya'nın en küçük ilçelerinden biri olan Hüyük'te 1990'lı yıllarda bahçelerde başlayan çilek üretimi, 2007'den sonra modern tarım teknikleriyle hız kazandı.

Çilek üretiminin yaygınlaşması ve iyi gelir getirmesinden dolayı, özellikle başka il ve ilçelere tarım işçisi olarak giden Çamlıca Mahallesi sakinleri, organik çileğe yöneldi.

Son yıllarda ilçede organik çilek üretim miktarının artış gösterdiğine işaret eden İlçe, Gıda, Tarım Hayvancılık Müdürü Yücel Doğan, 'Organik çileğin daha iyi gelir imkanı sunması nedeniyle yöreye tersine göç başladı. Geçmişte büyükşehirlere göç edenlerden bir kısmı geri döndü' dedi.

Doğan, çilek üretiminin ilçe halkı için umut kaynağı olmaya başladığını ve özellikle Çamlıca Mahallesi'nde artan çilek yetiştiriciliğiyle şekerpancarı işçiliğinin azaldığını belirten Doğan, şunları kaydetti: 'Pancar üretimi, yavaş yavaş tarihe karışmaya başladı. Bu yöre 2007 yılına Konya'nın değişik ilçelerine, hatta il dışına tarım işçisi gönderiyordu. Bu göç çilek üretimiyle durdu. Mahalle sakinleri arazilerinde organik çilek üretimi yaparak daha iyi gelir imkanına kavuştu. Çilek hem daha iyi gelir sağladığı hem de her gün bakım ve ilgi isteyen bir ürün olduğu için üreticiler evlerini çilek bahçelerine taşıyor.'

Hüyük'te 7 bin dekarlık alanda organik çilek üretimi yapıldığını aktaran Doğan, hedeflerinin bu alanı 15 bin dekara çıkarmak olduğunu belirtti. Çilek işleme ve değerlendirme tesisinin ilçeye kurulmasını hedeflediklerini vurgulayan Doğan, şöyle devam etti: 'Müteşebbislerimizi bu konuda ilçemize davet ediyorum. Gelsinler, bizler de burada kendilerine yardımcı olalım. Onlar da bölgemiz insanı da kazansın. Bu tesisler bölgemizde kurulabilirse şu anki üretim potansiyelini on katına çıkarabiliriz.'”

Elbette ki “çelik üretmeyelim” demiyorum. Şu yaşadığımız hayatta çeliğe ihtiyaç çok.

Ama toprağını terkedip şehre göçen köylüye ciddi bir kazanç kapısı göstermeliyiz. İşte Hüyük köylüleri bunu gösteriyor. Hele bir de ürünü ihraç ediyorlarsa çok daha fazla kazanıyorlar demektir.

Organik tarımı küçümseyenlere bu çelik-çilek karşılaştırması işsizlik çekilen ülkemiz için bir ciddi aternatiftir. Masrafı az, çevreyi kirletmeyen, istihdam yaratan bir tatlı uğraş.

Çilek, daima çilek.
#orgnik üretim
#çilek
#Hüyük
9 yıl önce
default-profile-img
Çilek yine çilek
Fenerbahçe çeyrek finalde
Er-rızku a’l Allah
‘Beşikten mezara kadar ilim’
Sarhoştum, hatırlamıyorum
Suçlu kim?