|
Hukukta yargılanma karar verildikten sonra da devam eder
İnsanlığın ekonomik, siyasal ve kültürel hayatı çalkantılarla doludur.
İnsanlık tarihinde, büyük göç ve kayıplara yol açan savaşlar, iyiliklerle kötülüklerin, doğrularla yanlışların bir arada bulunmasından kaynaklanır
. Hayatın her boyutunda, her iyiliğin karşısında bir kötülük, her doğruluğun karşısında bir yanlışlık vardır. Ölümlü hayat ölümsüz hayatın, çok boyutlu sofrasıdır. Hukuk hayatın büyük ve zengin sofrasında, bütün insanlığa geniş yer açar.

*

İnsanlığın geçmişten geleceğe uzanan hayat sofrasında, doğru olanlar iyidir, iyi olanlar doğrudur.
Bütün insanlar birbirleriyle doğrulukta, iyilikte doğru, yanlışlıkta, kötülükte ters orantılı bir yarışa girmezlerse, hayatın hiçbir alanında zenginleşme olmaz
. Ülkelerin doğrulukları ve iyilikleri özendirmede, yanlışlıkları ve kötülükleri önlemede, en büyük güvenceleri, ulusal ve Uluslar arası alanlarıyla hukuktur. Hukuk koşu bittikten sonra da devam eden uzun soluklu bir koşudur.

*

İnsanlık tarihinde, ukuk görevi, doğruyu aramaktır. Hukukun üstünlüğü, doğruyu aramasından kaynaklanır. Hukuk için, dünyanın her yerinde hukuk kurumları, suçları cezalandırmaktan önce suçları önlemeye dodaklanır. Hukukta kişiselleşme değil, kurumsallaşma önemlidir.
Hukukta doğrular kişileden önce gelir, doğruların üstünde doğru yoktur
. Her zaman geçerli olan doğru, doğruların üstünlüğüdür.

*

Devletin olduğu yerde hukuk, hukukun olduğu yerde devlet olur. Hukuk milletin güvencesi, devletin vicdanıdır. Bu yüzden, Anadolu'da “
Hukuk karşısında insanın boynu kıldan icncedir
” denilir. İki dünya medeniyeti olan İslam'da, hukuk denilince akla, dört büyük mezhebin kurucuları olan, hukuk biliminin öncüleri akla gelir. Onlar hukuku, temel hakların, vazgeçilmez özgürlüklerin, kaçınılmaz sorumlulukların örtüştüğü, fizik ve metafizik boyutlarıyla, geniş bir alan olarak görürler.

*

Hukukta an akaynaklarda, sınırları belirtilmeyen alanların, sınırlarını belirlemede, doğru düşünen ve doğruyu arayanların oluşturduğu ortak görüşlerin büyük bir önemi vardır.
İnsanlık tarihi boyunca, açıkca gözlendiği gibi, toplumların çoğunluğu yanlışta birleşmez. Dünyanın her yerinde çoğunluk, doğru olanı tanımlamada güçlük çeker, ancak doğruyu tanımada güçlük çekmez
. Doğru güneş gibidir, yanlışla ışığı söndürülmez.

*

Hukukun önüde gelen ana sorumluluğu, suçlu aramaktan daha çok, suça yolaçan kaynakları kurutmaktır
. Nasıl güvenliğin değeri parayla ölçülmezse, hukuğun değeri de parayla ölçülmez. Ancak ekonomik hayatın her alanındaki, gelişmenin kaynağında da hukuk ve güvenlik vardır. Hukuk güvenliğin, güvenlik gelişmenin sürükleyici gücüdür.

*

Dünyada savaşların önüne, sorunlarıyla hukuk peşinde koşanlarla değil, hukuklarıyla çözüm üretenlerle geçilir.

*

Hukuk adil devletin elinde, her kapıyı açan altın anahtardır.

*

Dünyada hukuk kaybolsa Ortadoğu'da yeniden bulunur.

*

Ortadoğu kutsal hukukun anavatanıdır.

*

Hukukun sesi vicdanın sesidir.

*

Hukuk devletin gözüdür.
#hukuk
#yargılama
#adalet
8 yıl önce
Hukukta yargılanma karar verildikten sonra da devam eder
Terziler ve politikacılar
Doğu Akdeniz’ de diyalog arayışı
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’