|
Kelebek gibi uçan arı gibi sokan siyah efsane
Amerika'da ırkçılık olmasaydı, insanlar arasında ayrım gözetilmeseydi, yüzyıllar önceden gemilerle Afrika'dan Amerika'ya getirilen,
Alex Haley
'in
“Kökler”
kitabında, bütün dehşetiyle anlattığı kölelik trajedisi, yaşanmayacaktı. Amerika'nın pamuk tüketimini artırmak için, Avrupalıların bir rant avclığına dönüştürdükleri insan ticareti, Batı'daki siyahların, kan ve gözyaşıyla yazılan, Acılı tarihidir.
Donald Trump benzeri, Amerikalıların gözünde siyahlar, hala geçmişin zorla Amerika'ya getirilen köleleridir.


*


Yirmibirinci yüzyılın Amerikasında, pek çok Afrika ülkesinden çok daha büyük bir Afrika var. Nasıl yakın geleceğin Avrupası, Asya ağırlıklı Avrupa olacaksa, yakın geleceğin Amerikası da, Afrika ağırlıkı Amerika olacaktır.

Nasıl belediye başkanı Pakistanlı olan Londra, Avrupalı Asyalıların ilan edilmemiş başkenti ise, Harlem de başkanı siyah olan Amerika da, Afrikalı Amerikalılarının ilan edilmemiş başkentidir.

Yakın gelecekte, Asyalıların Avrupa'da, Afrikalıların Amerika'da belirleyici bir işlevi olacaktır. Seçimlerde onların desteğini almayanlar başarılı olamayacaklar.



*


Kelebek gibi uçan arı gibi sokan”

Muhammed Ali, Afrikalı Amerikalıların, efsane isimlerinin başında gelir.

Muhammed Ali, liseyi Massachusete'nin siyah mahallesinde, üniversiteyi Harlem'in sokaklarında, yüksek lisansını da hapishanede tamamlayan Malcolm X'in uzattığı ele, bütün içtenliğiyle gönlünü açarak, dünyası siyahlarının efsane isimlerinden biri oldu.

New York'ta Colombia Üniversitesi'nden geniş

“Mornigside Heights”

tepeleriyle ayrılan

Harlem,

Afrikalı Amerikalıların açık

“Görünmeyen Üniversitesi”

dir.



*


Dünyada

Muhammed Ali'

yi zirveye taşıyan, spordaki başarıları kadar, her türlü riski göze alarak, Amerika'nın Vietnam'da, orantısız ve kuralsız askeri güçle, milyonlarca sivil insanın ölümüne yol açan ilkesiz ve kirli savaşına karşı çıkmasıdır. Bu yüzden, Muhammed Ali dünyada

“Sporun 68 kuşağı”

nın simgesidir.

O tarafların kazançlarının toplamı yanında, kayıplarının toplamının kat kat büyük olduğu Vietnam savaşında, ya Amerika ya Rusya yanında değil, yalnızca barışın yanında yer aldı.

Onun spor ve eylem dünyasında, ümitsizlik ve kötümserlik yoktur.



*


Dünya dün

Vietnam'

ın,

Çekoslovakya'

nın işgal edilmesiyle, nasıl bir kriz yaşadıysa, bugün de

Irak

ve

Suriye'

nin işgal edilmesiyle, çok daha büyük, çok daha derin, çok daha köklü bir kriz yaşıyor. Çünkü dünya yalnızca Amerika ve Rusya'nın savşatığı küre dünya değil, hangi ülkenin hangi ülkeyle savaştığı belli olmayan, savaşlardan her ülkenin etkilendiği kare dünyadır.

Küre dünyada bir Muhammed Ali'nin savaş karşıtı olması, barışın yolunu açmak için yeterliydi. Kare dünyada barışın yolunu açmak için, savaş karşıtı binlerce Muhammed Ali'ye ihtiyaç vardır.


*


Savaş dünyasının barış dünyasına dönüşmesi,

Malcolm X

ve

Muhammed Ali

gibi, Afrikalıların Afrika'yı Amerika'da, Asyalıların Asya'yı Avrupa'da bulmalarına bağlıdır.

Nasıl uçakla Asya'dan Amerika'ya giderken, gökyüzünde güneş hiç batmazsa, kare dünyada da güneş hiç batmaz.

Güneş altında, savaşın şahinlerinin ne kadar az ve güçsüz, barışın güvercinlerinin ne kadar çok ve güçlü olduğu açıkca görülür.



*


Kıtaların birbirine karıştığı, gizliliğin olmadığı kare dünyada, barışın güvencesi ordular değil, Muhammed Ali gibi, canı pahasına savaşın karşısında, barışın yanında durmasını bilen, kare dünyalı öncülerdir.


*


Savaş çığırtkanlarının hakkından kelebek gibi uçmasını, arı sokmasını bilen stratejistler gelir.


*


Kare dünya ya barışseverlerin dünyası olacak ya da hiç olmayacaktır.



*


Kimsenin olmayan kare dünya herkesin dünyasıdır.




#Muhammed Ali
#Malcolm X
8 yıl önce
Kelebek gibi uçan arı gibi sokan siyah efsane
Kara dinlilerle milletin savaşı
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?