|
Koalisyonsuz katılımcı demokrasi yoktur
Yuvarlak küre dünyanın, düz kare dünyaya dönüşmesi, ekonomik alanda olduğu kadar, siyasal alanda da büyük değişmelere yol açtı. Küre dünya, ordu gibi, üniforma giyenlerin dünyasıydı, kare dünya, futbol takımı gibi, forma giyenlerin dünyasıdır. Küre dünyada, temsili demokrasinin sorunları tartışılıyordu. Kare dünyada, katılımcı demokrasinin sorunları tartışılıyor. Kare dünya bir algı değil, bir olgu dünyasıdır. Kare dünyada hiç bir şey gizli kalmaz.

*

Kare dünya kapalı kapılar arkasında konuşulan bir dünya değildir, herkes haksızlık yapmaktan kaçınmak, haklıları desteklemek zorundadır. Çünkü kare dünyada kapı olmadığı için, bütün kapılar açıktır, herkes camdan evlerde yaşar, herkes camdan iş yerlerinde çalışır. Bunun için, kimsenin kimseye taş atması mümkün değildir. Kare dünya öyle bir “sanal” dünyadır ki, herkesi görür, herkesi bilir, herkesi işitir, ancak kendisi görünmez, iletişim ve etkileşim doruk noktasındadır.

*

Her yetişkin insanın, herşeyi gördüğü, er yere ulaştığı kare dünya, en demokratik, en özgür, en eşitlikçi dünyadır. Kare dünyada, sorunlar tek boyutlu olmadıkları gibi, çözümler de tek boyutlu değildir.
Sorunlardan, çözümlerden, kaynakların dağıtılmasından, devletin gelirlerinin ve giderlerinin paylaşılmasından, seçilenler, seçenler, seçkinlerle birlikte bütün kurum ve kuruluşlar sorumludur.
Kimse sorumluluktan kaçamaz.

*

Dünyanın bütün ülkeleri temsili demokrasiden, katılımcı demokrasiye geçişi hızlandırmak için, açıklık için yeniden yapılanmak zorundalar.
Katılımcı demokrasi, yardımlaşma, dayanışma ve paylaşmanın, altın oranda harmanlandığı, doğrudan demokrasidir. Toplumun bütün kesimleri, siyasal, kültürel ve ekonomik kararlara katılır
. Hayati konularda karar almak için, referandumlara başvurulur. “
Büyük Sayılar Yasası
”na saygı gösterilir. Seçilenlerin seçenlerin sesine kulak vermeleri istenir.

*

Katılımcı demokrasilerde siyasi partiler, birbirlerinin düşmanları değil, birbirleriyle sürekli iletişim ve etkileşim içinde oldukları rakipleridir. Siyasi partiler seçimlerde, birbirlerinin hızını kesmekten daha çok hızlarını artırmak için yarışırlar.
Seçimlerde seçmenler, bütün siyasal partilerin
mahallerine bakmazlar, kalitelerine bakarlar. Kare dünyada Şerif Mardin'in sözünü ettiği “mahalle baskısı” yoktur. “Kalite baskısı” vardır. Kare dünya mahallelerin birbirine karıştığı dünyadır.

Katılımın olmadığı yerde demokrasi, demokrasinin olmadığı yerde de kalite olmaz. Katılım paylaşmayı, paylaşma, koalisyonu, koalisyon ortaklığı getirir
. Ortaklık kültürü, paylaşma kültürüdür. Ortaklık güçle değil, adaletle ayakta kalır. Ortaklıkların gücü, doğal hukuk kuralları ve genel etik ilkelerine gösterilen özen ve bağlılıktan kaynaklanır.

*

Siyasi partilerin koalisyon yapamadığı ülkelerde, ticari kuruluşlar da ortaklık yapamazlar.

*

Ortalıklarda üstünlerin hukuku değil, hukukun üstünlüğü önemlidir.

*

Ortaklık sorun çıkarmak için değil, çözüm bulmak için yapılır.

*

Çözüm arayanlar çözümün adresi olurlar.

*

Çözüm üretmeyenler sorun üretirler.

*

Siyaset sorun çözme sanatıdır.
#demokrasi
#paylaşma kültürü
#Siyaset
#Büyük Sayılar Yasası
٪d سنوات قبل
Koalisyonsuz katılımcı demokrasi yoktur
Mülâhaza etmek
Siyasetçileri bürokratlara kurban etmek
Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından
Taşkent’in öbür yüzü
‘Korkuluk’…