|
Kurban sofrasına asla yalnız oturulmaz
Dünyanın nüfusu yıldan yıla hızla artamaya devam ediyor. Her yıl yüz milyona yakın insan dünya sofrasındaki yerini alıyor.
Dünyanın yer altı ve yer üste kaynaklarıyla, yedi milyar insanın karnının doyurulması, karşı karşıya olunan küresel sorunların başında geliyor
. Dünyada varlıklı azınlıkla yoksul çoğunluk bir arada iç içe yaşıyor. Yoksul çoğunlukluk karşılanması zorunlu ihtiyaçlarının, zengin azınlık akıl almaz isteklerinin peşinde koşmaya devam ediyor. Ekonomik büyüme yoksulluk sorunlarını çözmeye yetmiyor.

*

Yoksul çoğunluğun reel, zengin azınlığın sanal ihtiyaçların peşine düşmesiyle, dünyanın barış sofrası savaş sofrasına dönüştü.
Uzaklık ve yakınlık farkının önemini yitirdiği bir dünyada, insanlar birbirlerinin sofralarına ne kadar yakınlaşırlarsa, birbirlerinin sofralarından o kadar uzaklaşıyor
. Zenginler ve yoksullar birbirlerine çok yakınlar, buna karşılık aynı sofrada oturamayacak kadar da uzaklar. Zenginler yalnız yerken, yoksullar yalnızca bakıyor. Dünyanın Karun'larıyla Harun'ları arasında aşılmaz Akdenizler dehşet verici öilümlere yol açıyor.

*

Zenginleri ve yoksullarıyla birlikte bütün insanlar aynı sınırlı dünyada yaşıyor. Gökyüzündeki bir yıldız kadar küçük, sınırlı bir dünyanın, sınırsız bir sofrası olmaz. Dünyanın doğal sofrası, bütün yoksulların karınlarını doyurur, ancak bütün zenginlerin gözlerini doyurmaz. Anadolu'da sürekli vurgulandığı gibi: “ İnsanların karınlar doyar, gözleri doymaz.
Ağzın bir karnı varken, gözün bin karnı vardır.
” Zenginlere bir değil, bin dünya az gelir.

*

Dünya sofrasında yenilen her yemeğin bir bedeli vardır.
Yoksul ya da zengin kim dünya sofrasından zorunlu ihtiyacından daha fazlasını alır ve yerse gıda zehirlenmesine uğrar, hiçbir şey yiyemez olur. Sınırları bilinen dünya sofrasında, her nimete karşılık bir külfet vardır
. Dünyanın petrol paylaşımının yol açtığı savaşlarda olduğu gibi, zenginlerin doyma bilmez, aç gözlülüklerinin bedelini, yoksulu ve zenginiyle bütün bir dünya çok pahalı öder. Dünya sofrasında az her zaman çoktur, çok her zaman azdır.

*

Dünya sofrası kurban sofrasına benzeyen gizemli bir sofradır. Nasıl kurban sofrasında yerken asla yalnız yenilmezse, dünya sofrasında yerken de asla yalnız yenilmez
. Dünya sofrası, kurban sofrası gibi, komşularla, yoksullarla paylaşılmalıdır. Dünyanın kaynakları, her insanın üzerinde hak sahibi olduğu, bütün insanlığın ortak varlıklarıdır. İster zengin, ister yoksul, dünyanın hangi ülkesinde olursa olsun, sofralarını komşularıyla paylaşmayanlar, paylaşılacak başka sofra bulamazlar.

*

Dünyanın göz kamaştırıcı bir zenginliğe ulaşan büyük sofrası, bütün insanlığın katkılarıyla, Ademoğullarının ilk günlerinden bugünlere geldi.
Dünyada Kurban Bayramlarında kurulan her sofra, misafirseverliğin doruk noktası, İbrahim Peygamber sofrasıdır
. Bereketi üzerine uzanan ellerin çokluğundan kaynaklanır.

*

Yol açtıkları savaşlarla dünyanın dengesini bozanlar, kaynaklarıyla nükleer silah geliştirenler, yoksul ülkeler değil, zengin ülkelerdir.

*

Açgözlülük insanların akıllarını durdurdu, gönüllerini taşlaştırdı. Gözlerini körleştirdi, kulaklarını sağırlaştırdı.

*

İnsan hayatına saygının binbir renkli çiceği Kurban sofralarında açar.

*

Kurban sofralarında bütün İsmail'lere yer vardır.

*

Kurbanın değeri kurtardığı hayatla ölçülür.
#Kurban
#Kurban sofrası
#dünyada kurban
#Bereket
8 yıl önce
Kurban sofrasına asla yalnız oturulmaz
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti