|
Ortadoğu’da stratejik zenginlik
Ortadoğu'daki yerel savaşların küresel savaşlara dönüşmesi, bütün kurum ve kuruluşları, stratejik düşünmeye, geleceğe ilişkin öngörülerde bulunmaya, palanlar hazırlamaya zorluyor.
Stratejik düşünmek, dünyanın bu günü değil, yarınını düşünmektir. Dünya bugüne dünden geldi, yarına bugünden gidecektir.
Bu bağlamda, dünyanın bugünün sağlıklı olarak değerlendirilmesi, geçmişin ayrıntılı araştırmalarıyla, geleceğin stratejik planlarına bağlıdır.


*


Ortadoğu'da esen savaş rüzgarlarının, dünyada, etkilemediği hiçbir ülke, hiçbir kurum, hiçbir kuruluş yoktur.

Ortadoğu'da bir orman yangını gibi genişleyen savaşlar, bilinen Ortadoğu'nun sonunu getirirken, bilinmeyen Ortadoğu'nun da kapılarını açtı. Artık Ortadoğu'da sorunların geçmişteki çözümleri, gelecekteki barışın güvencesi olmayacaktır.

Batı dünyasının, Ortadoğu'nun sorunlarını anlaması, Ortaçağ İslam dünyasını derinlemesine araştırması ve ersmi bütün olarak görmesine bağlıdır.



*


Gelecek hakkında kesinlikle bilinen tek görüş, geleceğin kesin olarak bilinmeyeceği görüşüdür.

Gelecek ekonomik, siyasal ve kültürel boyutlarıyla, tam olarak bilinmese de, stratejik bakış ve yöntemlerle büyük ölçüde öngörülür. Stratejik bakış, geçmiş ile gelecek arasında, uyum ve düzeni sağlayacak, altın oranı yakalamanın yol haritasıdır.

Geleceğe dönük bir yol haritası olmayan ülkeler, ormanda çevre yoluna çıkmış bir ceylan gibi, er ya da geç bir kazaya kurban gitmekten kurtulamazlar.



*


Dün Avrupa'da bugün Ortadoğu'da, savaşların yol açtığı büyük yangınları, önceden görmek mümkün değildir.

Savaşların yolaçtığı yıkımları ve katliamları kesinlikle bilmek mümkün olmasaydı, dünyada bu kadar çok savaş olmazdı. Savaşsız bir dünya için, her ülke, İslam Peygamberi'nin Mekke'de yönetimi ele almasında olduğu gibi:

“Savaşacak kadar değil, savaşılmayacak kadar güçlü olunan”

barış stratejileri geliştirmelidir. Barış staretjisi olan bir ülke, savaşın yalnızca cephelerde ordularla yapılmadığını bilen ülkedir.



*


Dünyada sonu gelmeyen savaşların odak noktasında, dış güç çatışmalarından daha çok iç göç çatşmaları vardır. Güç herşeydir diyen yönetimler, güçlerini korumak için, savaş başta olmak üzere, her riski göze alırlar.

Silah teknolojisindeki gelişmeler, güç için savaşanların gücüne güç kattı. Bu yüzden, her savaş, bir önceki savaştan çok daha büyük ölümlere, çok daha büyük göçlere yol açıyor. Dünyanın her yerinde savaş demek, kan ve gözyaşı demektir.



*


Dünyadaki bütün savaşların kaynağında, bilgisizlik, vizyonsuzluk ve öğrenme özürlü yöneticiler vardır.

Bilgisizliğin olduğu yerde bilgelik olmaz. Dünyada bilge lider, bilge yönetici, bilge aydın kıtlığı çekiliyor.


*


Bütün insanlığı barışa götürecek yol haritasının şifreleri, dünyanın stratejik derinliğinde ve kutsal kültürün doğum yeri Ortadoğu'nun stratejik zenginliğinde gizlidir.



*


Stratejik zenginliğin olmadığı dünyada stratejik derinlik olmaz.


*


Dünyanın uzak geleceğini görenler uzak geçmişten bakanlardır.



*


İnsanlığın geleceğinde savaş değil barış vardır.


*


Dünya barışla yıkılmaz savaşla yıkılır.



*


Barış sevgiyle silahlanmaktır.


*


Acımayanlara acınmaz.




#Ortadoğu
#stratejik zenginlik
#savaşlar
#Stratejik düşünmek
#İslam dünyası
8 yıl önce
Ortadoğu’da stratejik zenginlik
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi