|
Aydın Doğan"dan mektup beklerken

Geçen gün telefonum çaldı. Ahizenin öbür ucundaki kişi, kendisini takdim ederek söze başladı: "Ben Hüseyin Korukoğlu. Sizin yazılarınızda, Born Holding''e ilişkin soruları okuduğum için, bu şirketin Lüksemburg''taki adresine gittim. Baktım, bu adreste öyle bir holding yok."

Bu sözler karşısında şaşırdım ve biraz daha izahat istedim.

- Avenue de la Faiencerie 121''e gittim. Çünkü ticaret siciline göre, Born Holding bu adreste kayıtlı. Resepsiyonist bayana ''Born Holding yöneticilerinden biriyle görüşmek istediğimi'' söyledim. Resepsiyondaki kişi, içerden birisine haber verdi. Wilvert adını taşıyan bir adam, KPMG''nin yöneticisi olduğunu beyan ederek, Born Holding''in orada faaliyet göstermediğini belirtti. Muhatabım, Born Holding''in sahiplerinin oraya hiç gelmediğini söyledi. Ben onlara ''Peki şirketin bir yöneticisi var mı?'' diye sordum ve ''hayır'' cevabını aldım.

Manipülasyon ve Born Holding

Born Holding, merkezi Lüksemburg''ta olan Aydın Doğan''a ait bir şirket. Born Holding''in adını, Milliyet hisseleri üzerinde yapılan manipülasyon iddiaları yüzünden duymuştuk. Şu anda hapiste bulunan Ali Balkaner''in özel gayretleriyle, 17 Kasım 1997''de 2 bin 461 lira olan Milliyet''in hisseleri, (2 ay içinde), % 715 oranında artarak 21 Ocak 1998''de 21 bin 699 liraya yükselmişti. Aynı dönemde borsada ortalama artış, % 12.77''de kaldı. Tam da bu sıralarda, Aydın Doğan Milliyet''in hisselerini Born Holding''e satmak için anlaşmıştı. Anlaşmada, satışın, 28 Ocak 1998''de 15 gün geriye giderek, Milliyet hisselerinin ağırlıklı ortalama fiyatı üzerinden yapılacağı belirtiliyordu. Milliyet hisselerinin değeri çok yükseldiği için, (% 715 arttığı için) Born Holding (Aydın Doğan''ın Lüksemburg''daki şirketi) bu hisseleri pahalıya aldı. Ertesi gün de aynı hisseleri, Crédit Agricole Lazard Financial Products Bank''a sattı.

Ben defalarca sütunumda bunun sebebini sordum. Ayrıca Kemal Derviş ve Sermaye Piyasası Kurulu''na benzer sorular yönelttim. Henüz cevap alabilmiş değilim.

Öyle ya insan kendisine ait bir şirkete, gene kendisine ait bir gazetenin hisselerini 7 misli fiyata hangi gerekçeyle satar? Bu hisseler neden bir gün sonra bir bankaya devredilir?

Sermaye Piyasası Kurulu''nun Ali Balkaner aleyhinde açtığı dava önce Adliye''de savsaklandı; ifadeleri alınacak sanıklar bulunamadı; sonra da dosya af kapsamına girdi.

Bu bakımdan Sermaye Piyasası Kurulu ile Kemal Derviş''in yapacağı açıklamalar büyük önem taşıyor.

Sorular

Kemal Derviş''e yönelttiğim sorular:

1) Born Holding hangi tarihlerde, kaç paraya Hürriyet ve Milliyet hissesi satın almıştır? Kaça almıştır? Sonradan bu hisseleri kime, kaç paradan satmıştır?

2) Born Holding İMKB''den temin edilen belgelere göre 11. 04. 1997 tarihinde Lüksemburg merkezli olarak kurulmuştur. 35 milyon dolar olan sermayesinin 34 milyon 999 bin 998 dolar tutarındaki kısmı, Falcon Enterprises Limited''e aittir. Falcon şirketinin büyük ortağı Aydın Doğan''dır ve kuruluşundan itibaren yönetim kurulu başkanlığını yürütmektedir. Yurt dışındaki aracı kurumlar vasıtasıyla alım yapmak, alıcıya nasıl bir kolaylık veyahut menfaat sağlıyor?

3) Türk yetkililerin Born Holding hesaplarını denetlemesi mümkün mü? Acaba, Aydın Doğan, sahibi olduğu Malta Dışbank vasıtasıyla, Born Holding veya Falcon Enterprises''i finanse etmiş olabilir mi?

4) Türkiye''deki Dışbank ile Malta''daki Dışbank arasındaki para akışı yurt dışındaki alıcı kuruma (Born Holding''e) kaynak aktarma görevi mi görüyor? Born Holding de, Aydın Doğan''a ait şirketlerin hisselerini almak suretiyle, Dışbank''ın kaynaklarını Aydın Doğan''ın şirketlerine mi kullandırmış oluyor?

5) Erol Aksoy''un, Malta''daki İktisat Bankası şubesi vasıtasıyla kredi limitlerini aştığı, sonra da bankasının ağır bir yükle Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu''na devredildiği düşünüldüğünde, Dışbank Malta''nın, aynı amaç için kullanılıp kullanılmadığının, yeminli murakıplar tarafından incelenmesi gerekmez mi?

Sermaye Piyasası Kurulu''na sorduğum sorular:

1) Born İnvestment, çoğunluk hisseleri Aydın Doğan''a ait, "yabancı" bir aracı kurumdur. Acaba, yurt dışında bir aracı kurum kurmak suretiyle, İMKB''de, kendisine ait firmaların hisse senetlerini almak, kişilere ne gibi bir menfaat veyahut kolaylık sağlıyor?

2) Born Holding, 12. 02. 1998 tarihinde, 396 milyar TL nominal değerde, Milliyet Gazetecilik AŞ hisse senedini almış, bir gün sonra bu senetlerin pek çoğunu, Crédit Agricole Lazard Financial Products Bank''a satmıştır.

a) Böyle bir alım-satım kime, ne gibi bir menfaat temin etmiştir?

b) Bir gün sonra hisselerin Crédit Agricole Lazard Financial Products Bank''a satışı, olağan bir işlem midir? Ardında nasıl bir menfaat gizlenebilir?

c) Bu banka kime aittir? Ayrıca, Born İnverstment''in, İMKB''de hangi hisseleri, hangi değerden aldığının, bu hisseleri kaça hangi tarihte kime sattığının tarafıma bildirilmesini rica ediyorum.

3) Born İnvestment''in, 14. 05. 1999 ve 21. 12. 1999 tarihlerinde yaptığı açıklamaların, 28. 01. 1998, 07. 05. 1999, 12. 05. 1999, 09. 12. 1999, 19. 12. 1999 ve 20. 12. 1999 tarihli İMKB günlük bültenlerinde kamuya duyurulduğunu belirtiyorsunuz. Bu bültenlerde yayınlanan hisse alımlarından başka, Born İnvestment tarafından Hürriyet ve Milliyet hissesi satın alındı mı?

Tabelâ şirketi bile değil

Lüksemburg Ticaret Sicil Gazetesi''nde Born Holding''in adresi Avenue de Faiencerie 121 olarak gözüküyor. Ama burada böyle bir şirket mevcut değil. Sadece, KPMG adlı denetleyici bir şirket ile elemanları, o büroyu kullanıyor. Korukoğlu''nun ifadesine bakılırsa, KPMG, Alman Başbakanı Kohl''un hatalı hesaplarını onaylayan ve büyük bir skandalın patlamasına sebeb olan şirket.

Korukoğlu, Born Holding''in yöneticileriyle görüşmek istediğini söyleyince, KPMG sorumlusu Wilvert, Born Holding''in sahiplerinin Türkiye''de olduğunu, belirtmekle yetinmiş.

Böylece Born Holding''in Malta Falcon Enterprises Limited''den beslenen bir tabelâ şirketi olduğunu öğrendik. Tabelâsı veya posta kutusu bile olmadığına göre, aslında tabelâ şirketi bile diyemeyiz.

Korukoğlu, şirkette çalışan bir Allah''ın kulu bile olmadığını söylüyor.

Oysa 35 milyon dolar sermayeli bir şirket.

Önce 11 Nisan 1997''de Falcon İnvestment Company adı altında 10 milyon dolar sermaye ile Lüksemburg''da kuruluyor. Bu sermaye, merkezi Malta''da bulunan Falcon Enterprises Limited tarafından sağlanıyor. Her hissenin değeri 2 dolar. 4 milyon 999 bin 999 hisseye Malta Valetta 03 adresinde bulunan Falcon Enterprises Limited sahip. 1 hisse ise İrlanda off-shore bölgesinde kurulu, Eurozone Trading Limited''e ait.

17 Kasım 1997''de Falcon İnvestment Company''nin adı Born Holding olarak değiştiriliyor ve Ticaret Sicili Gazetesi''ne bu ad tescil ediliyor. Sermaye de 35 milyon dolara yükseltiliyor. İlâve 25 milyon dolar sermaye, gene Malta Falcon Enterprises şirketinden geliyor.

17 Kasım 1997, Sermaye Piyasası Kurulu''nun Sariyer Adliyesi''ne yaptığı şikâyete göre, Milliyet hisselerinin fiyatının yükselmeye başladığı tarihe tekabül ediyor.

Tuhaf bir tesadüf!

Cevap bekliyoruz

35 milyon dolarlık transferin Hazine''ye bildirildiğini tahmin ediyoruz. Ama bizim anlayamadığımız konu, bir tabelâ şirketi bile olmayan Born Holding''in hangi amaçla kurulduğu? Dışbank off-shore da Malta''da. Falcon Enterprises Limited de Malta''da.

Malta''da şirket ve banka kurup, Lüksemburg''daki Born Holding''e milyonlarca dolar aktarmanın temelinde ne gibi bir sebeb yatıyor?

Ticari sır değilse, Aydın Doğan bana da bir mektup yazıp, gerekçesini açıklayabilir mi?

23 yıl önce
Aydın Doğan"dan mektup beklerken
X’e kısıtlama an meselesi
Musevî bir yasadan Kızıl Düve miti üretmek
Sosyal çürüme yazıları 2: Her türden bağımlılıklar cumhuriyeti
Bir bu eksikti...
IBAN veren esnafın katli vacip mi?