|
II. Özal"ın üslûbu

19 Şubat''ta aniden patlayan ekonomik krizin şaşkınlığı ile giriyoruz Kurban Bayramı''na. İki haftadır zaten şoktan şoka sürükleniyoruz. Toplum ne yapacağını ve kime ne diyeceğini şaşırmış, kenara çekilerek, olup biteni uzaktan seyrediyordu.

Bayram arefesinde, 3-5 gündür biraz canlanır gibi olan piyasa, dolup taşan terminaller, durmaksızın işleyen telefon trafikleri de olmasa, Türkiye büsbütün sessizliğe gömülecek gibi bir hal almıştı.

Şöyle böyle sokak aralarından yükselen kurbanlık koyun melemelerini de, bu tabloya behemehal eklemek gerekiyor. Çok şükür, biraz olsun kurban telâşı ile, toplum kendisine gelebildi. Yoksa, bir yıldır devam eden IMF nakaratının iflâsı dolayısıyla topluma bir hal olup çıkmıştı.

Bayram, Özal, ihracat

Bereket bugün bayram!.. Bin kerre bereket ki, Cenabı Allah bizi tekrar kendimize avdet ettirdi. Bir hayalin peşinde koşar gibi, kendimizi unuttuğumuz bir rüyanın nihayet sonuna erdik. Öyleyse buradan bir sonuç çıkarmak gerekmiyor mu? Endonezya''yı batırıp parçalayan, Malezya''yı perişan eden, Kore''yi her gün televizyonlardan izliyoruz, toplumsal hareketlerle kendi kendine tüketen IMF programlarından, bu ülke nâmına demek ki fazla bir hayale kapılmamak gerekiyormuş!..

Öyle bir programın kaptanı ister Ecevit-Özkan ikilisi olsun, isterse ikinci Özal olarak şimdiden takdim edilmeye başlanan Kemal Derviş beyefendi!..

Unutmayalım Özal, bu toprağın ve tarihin çocuğu idi. Daha doğrusu içimizden birisi!.. Ayrıca bildiğiniz gibi, Özal''dan kalan en büyük eser halkına güvenmek, onun ufkunu açmak ve topluma üretme ve ihracat heyecanı vermekti. Türk insanı Özal''la ihracatı tanıdı ve dünyaya açıldı çünkü.

Dolayısıyla II. Özal''a, bu açıdan dikkat etmeniz gerekiyor. Toplumun üretme heyecanı teşvik ediliyor mu, edilmiyor mu? İhracatın artması için bir gayret gösteriliyor mu, gösterilmiyor mu- İhracat için yeni pazarlar aranıyor mu, aranmıyor mu?

K. Derviş''teki yârenlik havası

Özal Batılı ülkelere derdi ki; "Bize para vermeyin!.. Ama kotaları da kaldırın!.. Dostluğunuzu burada gösterin!.." İşte II. Özal''dan da böylesi gayretler bekleriz. Eğer onda bu ülke adına, benzeri arayışlar görmezsek bu işin ucunu koyvermek gerekir. Halbuki sıkı para politikalarının encâmını biliyoruz. Şimdi sıra dalgalı kurda. Onu da yakında göreceğiz.

Dolayısıyla bundan böyle, Cottarelli ismi biraz olsun geriye çekilirken; Kemal Derviş nâmına yoğun bir gayretle inşâ edilen ve üretilen tumturaklı imaj denemeleri ile meşgûl olacağız. Fakat üretilen imaj kaftanının, Kemal Derviş''in omuzunda uzun süre durması, biraz zor mudur nedir? "Vallahi''li, billahi''li" bir uslûp ki, sormayın!.. Yetmedi, "n''olur çocuklar!.." tarzı çok hoş ricalarda eksik değil. Doğrusu, ben biraz şaşırmış vaziyetteyim.

Buradan çıkarılması gereken, Sayın Kemal Derviş''in, siyaset diline yabancılığıdır. Sırf bu mu? Elbette hayır. Buradan bir sohbet havası yayılıyor etrafa. Dünya Bankası''ndan yürütülen uluslararası ilişkilerde ve kurum içi resmî münasebetlerde, Sayın Kemal Derviş gene böyle bir dil ve üslûb mu kullanıyordu acaba? Hiç sanmam!.. Samimiyet ve nezaket ayrı, sohbet ve yârenlik dili daha bir ayrı. İngilizce diyaloğlarının daha farklı olduğu kanaatindeyim.

Fakat Kemal Derviş''in sohbet ve yârenlik havasında sürüp gideceği sanılan bu uslûbu, herhalde fazla devam edemez. Yakında, realitenin katılığı onun da yüzünü gerer, sinirlerini zorlamaya başlar. İşte bu sohbet ve yârenlikten, dilin o katmanlarına geçişler sırasında, ya da tam tersine,.. Nelere şâhit oluruz şimdiden bilemem.

Bu bir alış-veriş

Kuşkusuz gönlümüz, Sayın Derviş''in başarılı olmasından yanadır. Çünkü bu aynı zamanda Türkiye''nin de başarısı anlamına gelir. Fakat şu II. Özal yakıştırmaları yok mu, insanda tam bir tulûat tesiri bırakıyor. (O halde bu pompalamacılar ne yapmak istiyorlar dersiniz?)

Benim kanaatim; bu adam fazla sıkıntıya zor gelir. Fakat Türkiye; ABD''den biraz para koparmadan, olabildiği kadarıyla da işleri yoluna koymadan, bu adamın peşini kolay kolay bırakmaz. Bu bir alış-veriş sizin anlayacağınız. Bütün okuyucularımın bayramı mübarek olsun!.. Hacılarımızı da ayrıca tebrik ediyoruz.

23 yıl önce
II. Özal"ın üslûbu
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti