|
Mikado’nun çöpleri: Bir, iki, üç…
Birini bile oynatırsanız.. Sıra rakibinize geçer…

I. Haziran ayında Roma'da zamanın Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile görüşen İsrail Dışişleri Bakanlığı Direktörü Dore Gold; “Çok uzak olmayan bir tarihte İsrail ve Türkiye'nin yeniden ilişki kuracağı konusunda umutluyum. Bölgesel gelişmeler ve tehditler Ankara'yı bazı değişikliklere zorluyor...” (28/08)

II. İngiliz Financial Times, İsrail'in ihraç ettiği petrolün dörtte üçünün Kuzey Irak petrolü olduğunu yazdı. Yanıt Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden geldi: “Biz şirketlere satıyoruz, şirketler de İsrail, İran, Türkiye veya herhangi bir ülkeye petrol satmakta özgürdür. Gazete, İsrail'in son aylarda petrolünün yaklaşık yüzde 77'sini Irak Kürtlerinden aldığını yazdı. (24/08)

III. İtalyan enerji devi ENI tarafından pazar günü yapılan açıklamada Mısır'ın, Akdeniz'deki Münhasır Ekonomik Bölgesi'nde sürdürdüğü doğalgaz arama çalışmalarında Akdeniz'de bugüne kadar tek sahada keşfedilen en büyük doğalgaz rezervini bulduğu bildirildi. (31/08)

*

I. 'Türkiye'nin Bölgesel Etkisi Azalıyor mu? Suudi Arabistan, Suriye'deki savaşı sona erdirmek için girişimlerini yoğunlaştırırken uzmanlar (kim onlar?), ülkeyle uzun bir sınıra sahip olan Türkiye'nin Suriye'deki barış girişimlerinin dışında tutulabileceğine dikkati çekiyor. Ankara'da bir hükümetin olmaması da bu olasılığı güçlendiriyor. Rusya'nın da desteğini alan İran, Suriye iç savaşını bitirme girişimleri için yalnızca muhaliflerin asıl destekçisi gördükleri Suudi Arabistan'la görüştü.' ('Amerika'nın Sesi', 01/09)

II. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 2-3 Eylül tarihlerinde Çin'e ziyarette bulunacak. Rusya'nın Pekin Büyükelçisi Andrei Denisov ve Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Cheng Guoping, Rusya'nın Pekin Büyükelçiliği'nde müşterek basın toplantısı düzenleyerek söz konusu ziyaret hakkında bilgi verdi. Ziyarette iki ülke arasında 20'de fazla ikili işbirliği anlaşmasının imzalanmasının beklendiğini söyledi. (27/08)

III. Kazakistan lideri Nursultan Nazarbayev Çin'de. Nazarbayev, Pekin'deki temaslarında Çinli mevkidaşı Xi Jinping ve iş dünyasından birçok kesim ile bir araya gelecek. Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüştü. (31/08!)

*

I. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Moskova'ya gelen ABD Özel Suriye Temsilcisi Miachael Ratney'nin Rus mevkidaşı Mihail Bogdanov'la Suriye krizini ele alacağını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Ratney'in ziyaretinin 'seçenekleri görüşmeye yönelik' olduğunu söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir başka üst düzey yetkili, Ritney'in, 28 Ağustos ile 2 Eylül arasında Suriye konusunda kilit rolü olan Rusya ve Suudi Arabistan'ın yanısıra BM'ye ev sahipliği yapan Cenevre'ye de ziyaretler gerçekleştireceğini söylemişti. (28/08)

II. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkanı Halid Hoca, “Rusya'nın (Suriye) tutumunu biraz daha esnek gördük. Bu tutum bu şekilde sürdürülürse siyasi çözüm konusunda yardımcı olur” dedi.

III. Rusya'nın Suriye politikasını ve bu politika çerçevesinde attığı adımları sıkça eleştiren Washington yönetimi, Moskova'da geçen hafta yaşanan Suriye trafiğinden rahatsız değil. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un geçen hafta gerçekleştirdiği görüşmeleri 'olumlu işaret' olarak değerlendirdi. (18/08)

*

I. Obama'ya IŞİD'le ilgili 'yanlış' rapor verildi… “Askeri istihbaratta çalışan bir sivil, ABD Başkanı Obama'ya verilen istihbarat değerlendirmelerinin operasyonları daha başarılı göstermek için çarpıtıldığını öne sürdü. Pentagon olayla ilgili soruşturma başlattı...” (27/08.)

II. Ukrayna Genelkurmay Başkanı Viktor Mujenko, 2014 yazında edindikleri istihbarat bilgilerinin yüzde 90'ının yanlış olabileceğini açıkladı. Mujenko, ülkenin doğusunda Rus birlikleri olduğuna dair iddianın da bunlardan biri olduğunu itiraf etti; “Yani karşılık verseydik Rusya kendini saldırıya uğrayan taraf olarak görebilirdi”… (29/08.)

*

Buraya kadar 'kolay' puzzle setleri okudunuz…

Zorlaştıralım mı?

Aşağıdaki seti, yukarıdaki bulmaca parçalarının yarattığı “akıl boşluklarına” yerleştiriniz…

*

I. ABD Başkanı Barack Obama, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'i 4 Eylül'de Beyaz Saray'da ağırlayacak. Göreve gelmesinin ardından Washington'a ilk seyahatini gerçekleştirecek Kral Selman'ın ziyareti sırasında, Yemen ve Suriye konuları ile İran'ı istikrarsızlaştırmaya yönelik eylemlerle, mücadeleye ilişkin adımların görüşüleceği belirtildi. (28/08)

II. Esad: Asıl mücadele Suriye'deki İsrail'le… Esad, asıl düşmanların İsrail bağlantılı olduğunu savundu; “İsrail varlığının karşısına dikilmek istiyorsak, önce Suriye'deki ajanlarıyla uğraşmalıyız”. (25/08)

III. Amerika'da hazırlanan bir raporda, nükleer alanda ABD ve Rusya'dan sonra Pakistan'ın nükleer stok konusunda üçüncü büyük ülke olacağı iddia edildi. Pakistan'ın 120 civarında nükleer başlığa sahip olduğu, 5-10 yıl içinde en az 350 nükleer başlığa daha sahip olabileceği belirtildi. (27/08)

İPUCU…

IV. ABD Başkanı, İran'la P5+1 ülkeleri arasında varılan nükleer anlaşma nedeniyle kendisine tepki gösteren İsrail'e, 'İsrail bizim aile meselemiz' dedi ve ekledi; “
Hepimiz İsrail yanlısıyız!”

twitter.com/nedretersanel
#dış politika
#israil türkiye
#obama
#Feridun Sinirlioğlu
9 yıl önce
Mikado’nun çöpleri: Bir, iki, üç…
Kendini taşlarda gizleyen Tanrı"nın dili
Kırk yıllık yandaşım, böyle yanlama görmedim
"O" okulların ayrıcalıklı çocukları...
Onca bilginin ortasında cevapsız
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…