|
Rus uçağı İngiliz ‘haritasına’ düştü
Konu bu denli “Ortadoğu”yken, İngiltere'nin bu denli nadir anılması garip değil mi?..

Kremlin tarafından muhtemelen, '(ABD) iyi polis-(İngiltere) kötü polis taktiği' olarak görülüyordur ayrı konu ama Londra başından beri, ABD-Rusya ilişkilerinin iyi gittiği anlar da dahil, Moskova'ya hep yüksekten ve sert konuşuyor.

Suriye “üzerine” Birleşmiş Milletler üyelerini “serbest” bırakan Güvenlik Konseyi kararı, Suriye'de Rusya ile buluşmak/bulaşmak konusunda heyecanlı '10 Numara'nın elini-bir kara harekâtı için dahi-rahatlatmış olabilir! ('David Cameron to unveil plan for air strikes on Isis in Syria within days', 21/11, Independent.)

Rusya'nın ise bu durumdan memnun olmadığı biliniyor.

LONDRA, FRANSA-RUSYA YAKINLAŞMASINI SEVMEDİ

Hem Moskova hem Paris, Suriye'de “ortak ve büyük koalisyon kurulması” aklını destekliyor. Ancak Britanya aynı fikirde değil. Rusya'nın Suriye oyununa-pazarlıklarına da diyebiliriz-katılmasını istemiyor. Bu yüzden Fransa'nın ve Rusya'nın teşebbüslerini engellemek istiyor.

Dahası Almanya da aynı cephede! Şansölye Merkel'in, Hollande'ın geçtiğimiz Perşembe günü gerçekleşen Moskova ziyaretinden saatler evvel Paris'e gitmesinin sebebi o. Yani o da Fransa-Rusya işbirliğinden rahatsız. Kısaca;
İngiltere ve Almanya, Suriye'de Fransa-Rusya işbirliğini bozmaya çalışıyorlar.
“Uçak kazasının” Fransa'nın bu girişimini tökezletebileceğine ilişkin de hayli yazılıp çizildi Batı basınında.

Suriye'de Batı koalisyonunun kimi üyelerinin pek etkin olmadıkları yönünde-olamadıkları değil-küresel basında çıkan haber, analiz ve hatta resmi raporlar bu üyelere “takviye”de bulunulması gerektiğinin zeminini yapıyordu.

İngiltere ve Fransa'nın bölgeye askerî olarak abanmaları, gidişatı değiştirebilecek bir ivme yaratabilir, hatta oyunu değiştirebilir
! İngiltere'nin bölgeye dönüşü, açıkça yazalım, “askerî bir müdahalesi” kritik açılımlar/açmazlar yaratır.

İSTİLA!?

BMGK'nin kararı İngiltere başta olmak üzere, kim bilir, belki Almanya da dahil, Batı “kara güçleri” için de ne kadar imkân-kabiliyet yaratıyor üzerinde düşünmek gerekli.

Majestelerinin ülkesi için Suriye'ye postal basmanın iç kamuoyunda bir reaksiyon doğuracağı açık. Irak'tan dili yanan/yalan Londra'nın buna özen gösterdiği rahatlıkla fark edilebilir. Ancak Ortadoğu'ya da dönmesi gerektiğini düşüyor çünkü, “Yeni Ortadoğu” başlıklarının atıldığı bir dönemde kenarda oturması çıkarlarına aykırı. Kaldı ki, “ebedi stratejik ortağı” ABD'yi de yalnız bırakması anlamına gelir. İngiltere'nin Ortadoğu'ya “fiilen” dönüşü başlamış sayabilir miyiz, göreceğiz. ('Royal Navy base construction begins in Bahrain as Britain seeks a return to 'East of Suez'', 01/11, Independent.)

Bu ihtimali “Paris saldırısı” ile “uçak kazası”nın seyir defterine ek sayınız...

Sayınız ki, “Hem Rusya'nın hem de ABD'nin Suriye meselesinde ihtiyaç duydukları
Türkiye jokeri
: Türkiye, Suriye iç savaşındaki rolünü önemli bir aktör olarak sağlamlaştırdı. Yaşanan olay Türkiye'nin Suriye'deki önceliklerinin bir hatırlatıcısı oldu”… (26/11, Bloomberg.)

Ve, “Türkiye olmadan, DAEŞ ile ciddi mücadele mümkün değil. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iki amacı var: Sınırlarında özerk bir Kürdistan'ın güçlenmesini önlemek ve Esad'ı düşürmek.” (26/11, Le Monde.)

Cümlelerini anlayabilelim...

SİVRİSİNEK!..

Alakasız-1

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı
Menderes
Türel
, “Kurduğumuz yeni sistemle sivrisineklerin üreyebilecekleri tüm alanları uyduyla tespit edip mücadele aşamasına geldik. Biz bu mücadeleyi verirken,
isim vermeyeceğim ama bazı belediyelerimizde sivrisinek yuvalarının kurulduğunu fotoğraflayarak tespit ettik
. Birileri memleket sinekten kırılsın geçsin noktasında girişimlerde bulunmuş. Lastiklerin içerisinde su birikintisiyle sivrisinek üreten belediyeler var” demiş... (YeniYüzyıl, 26/11.)

Alakasız-2

“Katoliklerin lideri Papa Francis, Kenya, Uganda ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ni kapsayan ilk Afrika ziyaretine başladı. Uçakta gazetecilerin, 'Hıristiyanlara yönelik saldırıların düzenlendiği bir yere gidiyorsunuz. Güvenlik konusunda endişeli misiniz?' şeklindeki sorusuna ironik bir cevap verdi; 'Kötü insanlar da var, iyi insanlar da.
Gerçeği söyleyelim, sivrisinekler beni daha çok endişelendiriyor”.
('Papa terörden çok sivrisinekten korkuyor' 27/11, Yeni Şafak.)

Alakasız-3

“İsrail'de kurulu olan Sde Eliyahu adlı bir çiftlik Hırvatistan'a sterilize edilmiş 380 milyon sivrisinek ihraç etti. Özel olarak yetiştirilmiş sivrisinekler tarlalarda uçarak, tarım zararlılarını ürünlerden uzak tutuyor. Yetiştirilen sivrisinekler daha sonra
İsrail Atom Enerjisi Kurumu'nun danışmanlığında insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde radyoaktif bir yöntemle sterilize edildiler
. Sterilize edilen sivrisinekler portakal bahçelerine salındığında diğer haşereleri ekim sahasına yaklaştırmıyor ve bu sayede ürünler kimyasal ilaçlama olmadan sağlıklı bir şekilde yetişebiliyor.” ('380 milyon sivrisinek ile organik tarım', 04/12/2014, Şalom.)

Şimdi diyecekseniz ki, “ne alaka?”

Ben de onu diyorum.. 'Alakasız!'
#Rus uçağı
#ortadoğu
#menderes türel
#israil
8 yıl önce
Rus uçağı İngiliz ‘haritasına’ düştü
Dünyanın petrole değil de “ikna gazı”na mı ihtiyacı var acaba?
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?