|
Saldırının olağandışı şüphelisi: Holografik Washington
Ankara tren garının hemen karşısında çifte patlama gerçekleştiğinde “bölge”de şunlar oluyordu…

Ankara saldırısının emrini verdiği iddia edilen IŞİD lideri Bağdadi'nin konvoyuna Irak'taki koalisyon güçleri tarafından operasyon düzenlendi. Kendisinin akıbeti meçhul kaldıysa da, “birçok üst düzey IŞİD komutanı”, Suriye sınırındaki toplantıya giderken etkisiz hale getirildi...

***

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi kabinesinde 5 koltuğu bulunan Goran hareketi, PKK ile işbirliği yaparak şiddete başvurdu. Barzani'ye karşı oluşturulan, 'seni başkan yaptırmayacağız' koalisyonunun arkasında İran'ın olduğu ileri sürüldü...

***

Moskova'da terör saldırısı yapmayı planlayan 10 kişi yakalandı. Üzerlerindeki patlayıcılar Ankara'dakilere benzer çıktı. Rusya'nın DAEŞ'e karşı giriştiği “savaşın” aynı zamanda arka bahçesine bir sıçramayı önleme hamlesi olduğu ve Suriye'deki terörü de “satın aldığı” tezi ısınıyor… (Rusya'nın arı kovanına çomak soktuğunu söyleyen çok analiz var. 2400 ila 7000 arasında Rus menşeli IŞİD teröristi olduğu tahmin ediliyor!)

***

Suudi Arabistan Kralı'na yönelik bir saray darbesi gerçekleştiği, zehirlenen kralın hastaneye kaldırıldığı, yerine veliaht prensin ülkeyi yönetmeye başladığı iddiası ortaya atıldı. Haber doğru veya değil, Ankara-Riyad eş zamanında akıyordu ve İsrail'de MOSSAD bazlı haberleriyle bilinen DebkaFile tarafından ortaya atılmıştı.

***

Bu garip ve “sarraf işçiliği ayarında” gelişmelerin, Ankara saldırısından önce de yaşanmış örnekleri var.. “İran'dan, 'Rusya'ya güven olmaz açıklaması geldi. İran Meclis Komisyonu Sekreteri, 'Rusya hiçbir zaman güvenilir bir ortak olamaz' dedi.” (09/10) Sekreter bu açıklamayı bir Azeri ajansına yaptı ve yaptırımlar ertesi iki ülke arasında ortaya çıkacak “enerji” rekabetini anımsattı!

“TETİĞİ ÇEKEN KATİLİ BİLMEZ”

Ankara'da pimi çekilen çifte bombanın ardından ilgiyi en hak eden açıklama AB Bakanı Prof. Dr. Beril Dedeoğlu'ndan geldi; “Mesleki tecrübem bana, saldırının başka ülkelerin de içinde olduğu bir planlama ile yapıldığını söylüyor.
Eylemin şartlarına bakınca bunun pek bölgeyle ilgili olmadığını düşünüyorum. Bunun tasarlanması bölgeden değilmiş gibi
. Parmağımla göstermem çok mümkün değil.
Başka ülkelerin parmaklarının
da içinde olduğunu düşündürüyor .”

***

“Gözlüğü ya da açıyı değiştirmek artık yetmiyor, gözü değiştirmek lazım” yazmıştık..

***

29 Eylül günü New York'ta, Birleşmiş Milletler toplantısı vesilesiyle ABD Başkanı Barack Obama ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bir araya geldi. Bütün dünyanın gözleri üzerindeydi. Baş-başa konuştular, anlaştılar ve ayrıldılar.

***

Bu toplantının hemen ardından ABD yüksek bürokrasisi içinde hiç beklenmeyen, şaşırtıcı bir gelişme oldu. Pentagon'un, Amerikan Savunma Bakanlığı'nın Rusya'dan sorumlu en üst düzey bürokratı istifa etti. ('Pentagon's top Russia official resigns', 09/29, Politico.)

Dr. Evelyn Farkas, Rusya ile birlikte Ukrayna ve Avrasya'dan sorumluydu. Tam 5 yıldır iki süper gücün gittikçe “Soğuk Savaş”a kayan döneminde bu koltuktaydı.

ABD-Rusya ilişkilerinin “kötüleşme yolunda iyileşme”ye başladığı böylesi bir dönemde Farkas'ın gitmesinden daha manidar pek az şey olabilir.
Farkas, Rusya'yı ABD'nin en önemli jeopolitik düşmanı olarak görüyordu. Tıpkı ABD Dışişleri Bakanlığı'ndaki mevkidaşı, kimi kuvvetli yorumlara göre “savaş yanlısı
” Victoria Nuland gibi.

Her ikisi de Rusya'ya karşı bir “silahlanmanın” savunucuları görünüyorlar ve bu aşamada gelen istifanın “neye karşı” olduğunu anlamamız gerekiyor.

Bugün ABD ve Rusya'nın Ukrayna ve Suriye pazarlıklarındaki pratik sonuçları bekliyoruz. ABD, Rusya'ya yakın duruyor ve hem Kiev'de hem Şam'da nereye varır bakacağız. (Risk notu: Eğer Rusya Suriye'de, koalisyon ve ABD Irak'ta başarısız olursa, yani IŞİD ayakta kalırsa; Kuzey Kafkasya, Volga bölgesi ve Orta Asya bir varoluş mücadelesine sahne olacak!)

'Putin ve Obama'nın New York buluşması en önemli anlaşma anıdır' dedik. Ardından gelen tüm açıklamalarında Obama, Suriye konusunda yaklaşım farkları bulunsa da, Putin'in sözüne güvendiğini işaret etti. (Avrupa'nın başat ülkeleri bunu destekliyor. Merkel'in ziyaretine de bu gözle bakabiliriz.)

İşte bu noktada Ankara'da çifte bomba patladı!

Artı…

Dün Rusya'nın Şam Büyükelçiliği'ne füze saldırısında bulunuldu.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: “Terörizmle mücadeleye
destek verenleri yıldırmayı amaçlayan
bir terör öylemi.”

Sonra bir açıklama daha yaptı: “ABD'nin Suriyeli muhaliflere gönderdiği büyük miktarda silah teröristlerin eline geçti”…

***

Washington'da bir Washington daha bulunduğunu biliyoruz ve hayatın akışından memnun değiller. Obama'ya yönelik ağır “Rusya işbirlikçisi” baskısı “müesses nizam”dan besleniyor. ABD özelinde bundan daha tehlikeli pek az durum olur.

Şimdi tam bu durumda Ankara'da patlayan bombanın gerçek sahibinin kim olduğunu düşünebiliriz; Holografik Washington-şimdilik-sıradaşı ama iyi bir şüpheli gibi duruyor…

Bakan Dedeoğlu haklı olarak, “parmakla gösteremem” diyor.

Bir başkentin hologramını nasıl göstereceksiniz?
#pkk
#ışid
#ortadoğu
#abd
#rusya
9 yıl önce
Saldırının olağandışı şüphelisi: Holografik Washington
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset